În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce să-ți faci cadou o oră doar pentru tine, dimineața.
– Cât e de important să-ți iei o pijama nou-nouță.


Am fost mereu un om matinal. Chiar și în copilărie, mă trezeam relativ ușor, iar bunică-mea îmi organizase programul într-un mod milităroso-duios. Îmi aranja uniforma pe spătarul scaunului, iar grișul cu lapte era la temperatura perfectă, pentru ca nimic să nu se interpună între trezire și ambiția sa de a avea o nepoată care nu întârzie la școală. Habar n-aveam pe atunci că îmi seta respectul pentru punctualitate și apetitul pentru dimineți organizate, dar plăcute. Obiceiul mi-a fost de folos toată viața și l-am adaptat în funcție de nevoile de moment.

Pregătește de cu seara terenul

Încă îmi pregătesc, seara, hainele pentru a doua zi dimineața. Chiar și acum, când biroul s-a mutat în bucătărie, așez o ținută relaxată care mă așteaptă a doua zi gata pregătită. Procedez la fel cu hainele copilului (deși școala sa e momentan online din cauză de, surpriză!, COVID). Nu las niciodată bucătăria vraiște, știu că este primul loc în care intru pentru a pregăti cafeaua. Dacă folosești o cafetieră clasică și vrei să simți răsfățul aromei de cafea fără efort, împrumută acest obicei: pregătește totul de cu seara, astfel încât dimineața să apeși doar butonul cafetierei. Cât îți faci duș, cafeaua e gata aburindă! (Următoarea mea cafetieră va fi cu opțiune de programare. Însă nu suport să renunț la electrocasnice funcționale, iar cafetiera mea se încăpățânează să funcționeze de ani și ani). 

Evită să lași vase nespălate sau haos în jur: dezordinea te agită, crește nivelul de anxietate și îți va da senzația că ai și mai multe lucruri pe cap. Din când în când, schimbă alarma telefonului (dacă o folosești pentru a te trezi). Evită soneriile foarte stridente (ah, cum a fost dimineața în care soțul meu mi-a schimbat, pe post de glumă, alarma cu un cântec răsunător de cocoș! Am sărit ca arsă, cu inima bubuindu-mi în piept). Alege, în schimb, sunete din natură sau un fragment dintr-o piesă pe care o iubești. Evită să apeși butonul de snooze: senzația că mai furi puțin somn e doar o senzație! Studiile arată că, de fapt, butonul de snooze ne afectează obiceiurile sănătoase de somn și accentuează starea de oboseală.

Acordă-ți o oră doar pentru tine

Îmi rezerv (aproape) o oră, dimineața, doar pentru mine, o cană bună de cafea, gânduri și agendă. Otilia Mantelers, psiholog, spune că este un obicei sănătos, deoarece îți permite să accesezi creativitatea și să te calibrezi cu propriile emoții. Personal, fac și lista cu ce am de îndeplinit. Dacă te ajută, folosește o aplicație. Eu am încercat, dar am revenit la vechile obiceiuri (nimic nu se compară cu hârtia și pixul!). Nu încărca lista cu to-do mai mult decât poți duce: vei planta o sămânță de anxietate care crește mai ceva decât planta de fasole. Dacă există o sarcină complexă, sparge-o pe bucăți (sunt mai simplu de gestionat și te duc la același rezultat cu mai puțin stres). În această oră, evită știrile și rețelele de socializare: dacă poți, ține-te departe de tehnologie (lasă pe mai târziu mail-ul, fluxul de pe Facebook). 

Răsfață-te cu mici bucurii!

Locul în care îți bei cafeaua, fie că vorbim despre o grădină superbă sau despre un balcon îngust (ca al meu), ar trebui să devină un mic sanctuar al emoțiilor pozitive. O plantă frumoasă, muzică în surdină, cana specială de ceai sau cafea: orice te face să te simți bine! Și încă un secret: nu grăbi lucrurile, nu le face împotriva ta, ci pentru tine. De exemplu, renunță la dușul făcut pe grabă și înlocuiește-l cu un moment real de conectare și de mindfulness. Simte apa caldă, savurează aroma gelului de duș preferat, trăiește prezent fiecare gest pe care îl faci pentru tine. Da, chiar și spălatul pe dinți are farmec, dacă stai să te gândești… Micul dejun îți dă energia atât de necesară. Gândește-l de cu seara și mănâncă-l în tihnă, conștient, fără să stai cu ochii în telefon.

Joacă-te cu proporțiile!

Proporția ideală pentru succes, mai ales dacă nu ești o persoană matinală și totuși trebuie să te trezești devreme, implică 50% ambiție, 30% pregătire, 10% acțiune și 10% noroc. Din momentul în care ai decis că vrei să te bucuri de dimineți, află și de ce îți dorești acest lucru. Formulează limpede scopul: ”Vreau să am o oră doar pentru mine”, ”Vreau să termin mare parte din treabă în prima parte a zilei”, ”Vreau să am timp pentru sport” sau orice te motivează cu adevărat. Nimeni nu se va trezi devreme și cu voie-bună doar de dragul de a bifa o ambiție, ambiția apare când ne motivează un scop real. Pregătirea se face de cu seara și, dacă ai obiceiul să adormi foarte târziu, ar fi bine să te obișnuiești să te duci la culcare mai devreme. Studiile arată că, deși există mici diferențe în nevoile individuale, majoritatea oamenilor au nevoie de șapte ore de somn


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ca să modifici ora de culcare, adoptă metoda pașilor mici: dacă reușești să adormi cu un sfert de ora mai repede trei zile la rând, adaugi încă 15 minute și tot așa. În curând, corpul tău se va obișnui cu noul regim și se va bucura de mai multă odihnă. Nu în ultimul rând, celebrează fiecare zi nouă ca pe un cadou: desfă-i funda cu grijă, simte emoția anticipării, dă-i șansa să atingă potențialul maxim.  

Micropașii pentru dimineți mai vesele

Identifică ce te agită seara

Pune pe hârtie trei lucruri generatoare de stres și propune-ți să găsești o soluție pentru fiecare dintre ele. Te stresează un adolescent care se culcă târziu pentru că stă cu ochii-n telefon? Impune o oră de culcare și pentru dispozitivele de orice fel. De exemplu, la ora zece seara toate telefoanele merg la culcare.

Meditează timp de 10 minute, în fiecare seară

Îți reduci nivelul de stres, te conectezi cu emoțiile tale și-ți oferi un timp doar tu cu tine. Dacă ți-e greu să meditezi pur și simplu, descarcă una dintre aplicațiile pentru meditații ghidate. Pune tehnologia să funcționeze pentru tine.

Lasă grijile la ușa dormitorului

Gesturile simbolice au o forță incredibilă asupra minții noastre. Imaginează-ți că ții în palmă toate grijile, apoi pune-le într-un loc special, la ușa dormitorului. Eu le așez lângă chei, pe hol. A doua zi sunt tot acolo (ce să le facem!), dar scăpăm de povara lor peste noapte.

Fă-ți cadou așternuturi și/sau pijamale noi

Patul este rezervat, în principiu, pentru două activități: somn și sex. Când lucrezi de acasă sau ești foarte obosit, e tentant să rămâi în aceleași haine și peste noapte (cine a zis că nu se poate dormi în pantaloni de trening și-n tricou?). Din păcate (sau din fericire!), specialiștii ne îndeamnă să facem o separare a hainelor de zi de cele de noapte pentru a ne seta mental că este momentul pentru somn. Investește într-un set nou de așternuturi sau aruncă un ochi la oferta de pijamale: vei accentua senzația de răsfăț și de relaxare odată ce pui preț pe confortul tău personal.

Setează o alarmă mentală

Deși n-aș îndrăzni să mă bazez exclusiv pe alarma din mintea mea, dacă-mi spun la ce oră vreau să mă trezesc, de cele mai multe ori reușesc! Nu e magie, e simplă rutină și un fel de mică și profană auto-hipnoză. Condiția esențială este să avem ore relativ constante de culcare. Seara, spune-ți în gând câte ore vrei să dormi și la ce oră dorești să te trezești. S-ar putea să ai o surpriză foarte, foarte plăcută (iar dacă cei din casă îți fac glume cu alarma cu cântecul strident de cocoș, scapi basma curată!): când ne trezim voluntar, ne trezim mai vesel! 

Citește și:

Cum ne influențează fazele lunii somnul

9 pași spre iubirea de sine

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.