În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce comparațiile cu ceilalți sunt atât de nocive și ne pot arunca în spirala anxietății.
– Cum să vorbești cu și despre tine.


De multe ori, este mai ușor să vezi lucrurile bune și valoarea în ceilalți, în timp ce te chinui, pur și simplu, să le zărești la propria persoană. Iată de ce nu este neobișnuit ca tu să ai o percepție diferită asupra ta, complet alta decât o au cei din jur, care țin la tine. Altfel spus, acolo unde prietenii tăi văd putere, tu nu vezi altceva decât slăbiciune. 

Mai mult decât atât, acolo unde familia ta vede perseverență, tu probabil că vezi doar eșecuri. Dacă simți, în mod constant, că nu reușești să ajungi la nivelul pe care ți l-ai propus pentru tine însăți, dacă în opinia ta nu ești atât de bună pe cât te văd alții… atunci încearcă aceste 8 strategii; implementarea lor te va ajuta în călătoria pe care o faci ca să devii varianta mai bună și mai plină de încredere a propriei persoane. 

Fii atentă la modul în care gândești și vorbești despre tine!

Dacă vorbești sau te gândești la tine în termeni negativi, acele cuvinte și acele gânduri au puterea de a se transforma în profeții. Dacă ai făcut deja un obicei din aceste gânduri, atunci când te decizi să le pui capăt vei avea nevoie de multă conștientizare și vei depune un efort destul de mare. 

Ține minte: de îndată ce observi că ai fost mult prea critică la adresa propriei tpersoane, încearcă să faci un efort conștient să te oprești și să te orientezi către gânduri pozitive. 

Schimbă ceea ce nu-ți place!

Este foarte posibil ca acele lucruri care nu-ți plac la tine să fie adevărate. Dacă sunt reale, atunci vestea bună este că ai puterea și abilitatea de a schimba lucrurile negative care nu-ți plac la propria persoană. 

Suntem ceea ce suntem dintr-un motiv sau altul, iar personalitățile distincte și educația au avut de-a face cu modul în care ne-am dezvoltat și ne-am format. Însă asta nu înseamnă, în niciun caz, că este obligatoriu să fim și să rămânem într-un anumit fel. 

De asemenea, este posibil ca toate acele chestii care nu-ți plac la tine să nu fie atât de rele; doar că ai fost învățată să te gândești că sunt niște defecte și că trebuie blamate. E important să-ți dai seama, mai întâi, de unde vine acea părere negativă pe care o ai despre tine și, mai ales, de ce ai ajuns să crezi că e adevărată. 

Odată ce faci acest lucru, poți lucra să „de-programezi” aceste idei din creierul tău și să le înlocuiești cu gânduri pozitive despre propria persoană. Sau, la fel de bine, îți poți schimba obiceiurile și comportamentul, dacă crezi în continuare că sunt unele negative.

Evită comparațiile!

Întotdeauna o să existe cineva cu care o să vrei să te compari, o persoană pe care o consideri mai bună ca tine. Mai ales dacă stima de sine este la cel mai de jos nivel și tu încerci, de fapt, să îți reconfirmi valoarea scăzută pe care crezi că o ai. Comparația este o idee rea, pentru că rareori știi întreaga poveste a unei persoane ca să-ți dai seama cât de fericită este cu adevărat. 

Cei mai mulți oameni tind să fie mai receptivi atunci când e vorba să împărtășească lucrurile pozitive din viața lor și evită să le expună pe cele negative. Iar asta înseamnă că tu ajungi să compari evenimentele din culisele vieții proprii cu montajul unui film cu cele mai bune momente din viața unei alte persoane. 

Acceptă-ți punctele forte!

Oricine este bun la ceva. Descoperă acel „ceva” al tău sau întreabă-te ce te pasionează cu adevărat. Apoi, dedică-ți timpul și energia acestui lucru. Dacă te preocupi, de această dată, să faci lucruri la care ești bună în mod natural, asta poate avea efecte benefice asupra stimei de sine, care te poate ajuta, la rândul ei, să îți îmbunătățești simțul valorii de sine. 

Însă nu înseamnă că trebuie să abandonezi orice activitate în care nu excelezi (și nici nu este practic să o faci!). S-ar putea chiar să-ți dai seama că lucrurile la care „greșești” nu mai par atât de rele și nici n-o să te mai deranjeze atât de mult „eșecurile” atunci când ai în fața ta ceva la care ești chiar bună și pentru care ești recunoscătoare. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ai grijă de tine! 

Grija pentru propria persoană e ușor de neglijat, în favoarea celorlalte căutări și ambiții de îndeplinit pe care le avem în viață. În orice caz, unul dintre trucurile prin care poți să te simți mai bine în legătură cu propria persoană este acela de a începe să ai mai multă grijă de tine. 

Este dificil să te apuci să faci mișcare și cu atât mai greu să-ți creezi o rutină însă, odată ce ai început, mișcarea are un fel al ei de a-ți da forță, de a te face mândră de lucrurile pe care le poți duce la bun sfârșit. În plus, chiar dacă nu vezi schimbări vizibile în corpul tău, atunci când te hrănești cu alimente bune, pline de nutrienți, în locul unora nesănătoase, te vei simți mai energizată și sănătatea ta generală va fi una mai bună

Dacă mișcarea nu se numără printer activitățile tale preferate, poți încerca și altceva: pictatul sau orice alt hobby pe care-l iubești (sau la care erai bună înainte să fii distrasă de activitățile de zi cu zi). În cele din urmă, să aducem în discuție somnul. 

Probabil că nu te-a interesat prea mult în ultima vreme, însă, atenție: în zilele în care dormi suficient te simți pregătită să cucerești lumea, în comparație cu acele nopți nedormite; atunci când te trezești și ești într-o dispoziție proastă nu te gândești decât la momentul în care te vei urca din nou în pat.

Dăruiește!

Să dăruiești e o acțiune care te poate ajuta în mai multe feluri. Să dăruiești fie timpul, fie banii, celor care au nevoie te poate ajuta să-ți reviziuiești opiniile în legătură cu situația ta. Oricare ar fi problemele tale, cineva are, întotdeauna, probleme și mai mari. Nu înseamnă că starea ta de anxietate o să se diminueze într-o secundă, nici că dilemele tale nu sunt importante, însă vei avea parte de o perspectivă diferită. Să dăruiești te poate face să te simți mai bine. Pentru că există puține sentimente mai mărețe decât acela de a vedea că ai un impact semnificativ în viața altcuiva și să știi că ești responsabilă pentru asta. 

Nu purta pica!

Ai fost nedreptățită într-un fel sau în altul. Să-i ierți pe cei care au făcut-o poate fi incredibil de greu, mai ales dacă tu crezi că nu merită să fie iertați. 

Dar iertarea nu este pentru ei, e pentru tine. Atunci când te agăți de sentimente ca amărăciunea sau ai resentimente, poți rămâne blocată într-o dispoziție negativă. Și asta poate fi și din cauză că ești supărată pe tine, pentru că ai făcut ceva care nu trebuia făcut. Rușinea pe care o resimți pentru că nu ți-ai făcut treaba cum trebuie te poate face să te gândești în termeni negativi la propria persoană. „Să te ierți pe tine și să-i ierți pe ceilalți este o etapă importantă în creșterea stimei de sine”, spune Schiraldi, autor al cărții Self-Esteem.

 „Poate pentru că ne conectează instant cu natura noastră iubitoare pe care o avem înăscută și promovează acceptarea oamenilor așa cum sunt ei, în ciuda defectelor noastre.”

Citește și: 

Cum să-ți crești stima de sine

Șapte idei pentru a-ți (re)câștiga iubirea de sine