În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este diferența întrezona de siguranță și zona de confort.
– Ce poți face când te simți pe nisipuri mișcătoare.


Ieșirea din zona de siguranță este pentru mine un mod de a crește, iar ieșirea din zona de confort este un mod de a acționa în mod curent. Fac distincție încă de la început între cele două noțiuni, întrucât este important să clarificăm despre care vorbim. Să ieși din zona de confort înseamnă să te cațări pe o stâncă la malul oceanului cu intenția de a plonja în apă, să ieși din zona de siguranță este însuși momentul în care chiar sari de pe stâncă, deși până la apă sunt zeci de metri.


În afaceri îmi asum mereu provocări care să mă scoată din zona de siguranță și e modul în care ne-am dezvoltat ca afacere în mai puțin de zece ani, de la construcția de piscine rezidențiale, la aqua parcuri și parcuri de distracții ”la cheie”, din faza de concept, proiectare, construcție și operare. Poziția de investitor este o mare provocare, aceea de a le da multă încredere oamenilor și de a fi responsabil în aceeași măsură de rezultatele lor.

Personal, am căutat resortul acestei abordări și cred că, pe lângă instinct, viața mi-a dăruit și avantajul de a mă naște la țară, într-un sătuc din România. În anii ’80 era atât de multă ”siguranță” într-un sat comunist, încât mă sufocam, chiar și copil fiind, și îmi doream cu ardoare să descopăr realitatea lumii cu toată ”nesiguranța” ei.

Ca să exemplific cu o recentă provocare care m-a scos din zona de siguranță, aceasta a fost participarea ca investitor în cadrul show-lui ”Imperiul leilor”, simultan cu prima mea experiență de a atrage un investitor pentru businessul din IT, YooSend. A fost o experiență personală incredibilă, în timp ce evaluăm pitch-urile concurenților, îmi corectăm propriul pitch, iar în pauzele dintre filmări aveam întâlniri de due-diligencies  online. Rezultatul a fost peste așteptări, am obținut peste investiția propusă și o propunere de parteneriat pentru un investment office și pare că am bifat cu succes și participarea la emisiune (cel puțin așa zic datele de audiență).

Iar ultima provocare asumată este să construiesc în România primul parc de distracții cu amprenta de carbon zero din lume, e în lucru, dar voi povesti despre acest proiect în curând, după ce bifăm provocările majore. Îmi place să vorbesc în termen de reușite, nu doar de proiecte. Anul acesta îmi aduce alte provocări minunate: încep un nou proiect, dată fiind propunerea de parteneriat anterior menționată, lucrez la un M&A strategic și un IPO (ofertă publică inițială,) pentru Aqua Azur și mă provoc să creez un prim business social cu impact global în IT. 

Ce înseamnă siguranță? 

În direcțiile de business pe care activez, respectiv industria parcurilor tematice de agrement și a stării de bine precum și industria de IT, prin investiția în ”blockchain descentralised cloud” , siguranța are valențe de safety și privacy.

Siguranța este o percepție, o nuanță a felului în care vedem lumea. Pentru mine siguranța vine din nesiguranță și nematerial, când pot simți că totul este schimbare, evoluție, viață. Siguranța este atunci când pot să-mi strâng copiii în brațe și să mă bucur de ei, când mă îmbrățișează soțul cu dragoste, când simt că trăiesc într-o lume în care orice este posibil.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Iată opt idei și concluzii ale mele legate de siguranță și ieșirea din zona de confort, pe care mă bucur să le împărtășesc:

      De unde îmi iau siguranța:


Îmi iau siguranță din nesiguranță și nematerial, din credință și din gândul bun că orice provocare aleg sau îmi este dată este pentru binele meu ca om. Am o vorba: ”Dacă nu te încerci tu, te încearcă viață!”, sper că e de folos să o împărtășesc.

Ce fac când mă simt pe nisipuri mișcătoare:


Aproape fiecare proiect pe care-l conduc este pe nisipuri mișcătoare, îmi place asta, mă învață să caut echilibrul proiectului. Situațiile în care sunt eu provocată cel mai des sunt cele legate de viziune și împărtășirea ei cu echipa, gândesc puțin prea ”repede” și uneori prea puțin detaliat, însă am grijă că oamenii din echipă să simtă, să agreeze ideea și să o dezvolte în direcția viziunii, indiferent că vorbim acum de crearea unor noi ”zone ale bucuriei”, cum îmi place să numesc proiectele de aqua parc și parcuri tematice, fie că vorbim despre a include mini servere de cloud în structura clădirilor viitorului. Și am noroc de echipe minunate, care sporesc de obicei valoarea ideilor mele.

Cum ne putem antrena pentru a fi gata să prindem trenul șansei:

Mă pun singură la încercare cu provocări inedite, îmi place să fiu pe val cum se spune la figurat, dar și la propriu, ținând cont că fac sailing, un sport pe care-l recomand de altfel, deci zic să prindem barca, nu trenul. Șansa este atunci cât pregătirea întâlnește menirea, spun eu.

Există și provocări… rele:

Provocările rele sunt cele pe care ți le dau alții și tu le iei, crezând că altfel nu se poate. 

Cum evaluez dacă merită să răspund unei provocări: 

Trec prin filtrul obiectivelor comune și al valorilor personale decizia, dar totul sub spectrul a ceea ce simt în interiorul meu, la nivelul conștiinței. Îmi place să cred că-mi aleg singură provocările, sunt însă situații în care accept provocări din exterior pentru binele comun, provocări care trebuie luate la un moment în viață. 

Unde găsesc energia și hotărârea de a răspunde la noi și noi provocări:

Devine obișnuință și nu mai consumă un nivel mare de energie. Cred că marele consum, uneori inutil, este în momentul luării deciziei de a te provoca. Deci sfatul meu este să ne căutăm provocările care ne dau energie, este de fapt și un principiu al meu când investesc.

Ce fac atunci când o provocare nu are rezultatul scontat:

Învăț din greșeli, gestionez rezultatul negativ, astfel încât să nu afecteze.

Care sunt ritualurile prin care mă încurajez pentru a răspunde unei provocări majore:

Mă rog, cred și cercetez în același timp, însă în sfere diferite. Cred că e important să începem ceea ce ne propunem, energia provocării va aduce și știința de a evolua în ceea ce faci, dar mai ales de a evolua ca OM.

Citește și:

Vulnerabilitatea și rolul ei în succesul profesional

Cum să te împrietenești cu vulnerabilitatea

Author(s)

  • Daniela Marișcu

    CEO Aqua Azur, investitor

    Pionier al industriei divertismentului din România, din anul 2008 Daniela Marișcu dezvoltă, alături de soțul ei, ceea ce numește “industria bucuriei” în țara noastră, prin proiecte de amploare la nivel național, precum parcuri acvatice, parcuri tematice, zone de agrement, pe care le construiește, alături de echipa sa, de la stadiul de proiect, până la execuție. Standardele acestora, unice în piață, pun România pe harta globală a atracțiilor turistice, unele dintre ele situându-se în topul european ca întindere sau complexitate. Doar în prezent, firma sa, Aqua Azur, lucrează la cinci proiecte la nivel național, aflate în diverse etape de implementare.