În următoarele 7 minute vei afla:

– Cum poți să influențezi stilul de management al superiorului tău.
– Ce rol joacă în această ecuație colegii tăi de echipă.


Ține cont de următorul set de sugestii pentru a-ți construi relații profesionale sănătoase. Iar acest articol este pentru toți cei care au întrebat vreodată: ”Cum poți pune în practică o mentalitate orientată spre creștere și dezvoltare atunci când ai un manager rigid?”

Construiește-ți o strategie

În multe organizații se întâmplă frecvent ca angajații să fie promovați pe poziții de management fără vreun training prealabil privind dezvoltarea tehnicilor eficiente de leadership și management. S-ar putea ca nici managerul tău să nu aibă prea multe cunoștințe despre ce înseamnă o mentalitatea orientată spre creștere și dezvoltare și despre beneficiile acesteia în ceea ce privește, atât propriile performanțe, cât ale echipei și performanțele companiei, per total.

Dar cum ai putea face să îl informezi fără a părea critic? Fă-ți o strategie, gândindu-te, în special, la pasiunile șefului tău, fie că este iubitor de sport, înnebunit după cursele de mașini sau mare amator de știință. Caută exemple de strategie de creștere cu care să rezoneze.

Poate că este fan David Beckham. În acest caz, vorbește-i despre cum povesteau cei din familia sa că se antrena ore în șir, pe când era copil, trăgând la o poartă desenată pe un zid. Pe măsură ce abilitățile sale se îmbunătățeau, își schimba poziția, din ce în ce mai departe de poarta desenată. Sau, dacă managerul tău este un mare iubitor de baschet, adu vorba despre ce spunea managerul lui Michael Jordan despre acesta, că nu era cel mai talentat jucător din echipă, însă, ceea ce l-a făcut să se remarce, a fost dedicarea sa. Când toți ceilalți jucători încheiau antrenamentul zilnic, Jordan rămânea pe teren și continua să se antreneze mult timp după plecarea colegilor săi. 

Vorbește-i despre ce înseamnă mentalitate flexibilă în alte organizații

Deschide conversații despre succesul altor organizații și abordează, în cadrul lor, subiecte legate de mentalitatea orientată către creștere și dezvoltare și despre modul în care aceste organizații s-au folosit de aceasta în avantajul lor, pentru a deveni competitive. Discută despre companii precum Google și Quest și despre programele pe care acestea le implementează pentru a încuraja dezvoltarea unei mentalități flexibile, orientate către creștere și dezvoltare. 

Ai grijă ca, în finalul acestor conversații, să tragi concluzii despre mentalitatea de creștere. Dacă managerul tău îți va răspunde că: ”Povestea asta cu mentalitatea flexibilă este interesantă, dar, până la urmă, rezultatele sunt cele care contează.”, explică-i că acesta este un argument fals și citează-i concluziile profesorului Carol Dweck de la Stanford, autorul bestseller-ului internațional Mindset: the new psychology of Success, care, abordând tocmai acest subiect, spunea că atunci când se merge pe o mentalitate flexibilă, rezultatele chiar fac diferența. 

Dacă eforturile nu dau rezultate, atunci, este cazul să ne întrebăm cum am putea fi mai implicați în proces, eventual, cerând ajutor de la alții, testând strategii noi, sau, învățând din eșecuri pentru a putea progresa. Dweck ne recomandă să fim atenți atât la învățare și progres, cât și la recompensarea efortului , un aspect pe care oamenii îl asociază mai degrabă cu încurajarea unei mentalități orientate către creștere și dezvoltare. După cum spune Dweck, o mentalitate flexibilă are, legătură, într-adevăr, cu rezultatele finale. 

Spune-i că mentalitatea este un spectru și vorbește-i despre ceea ce faci ca mentalitatea ta să devină flexibilă în anumite situații. Iar dacă șeful tău îți spune că: ”Am fost dintotdeauna 100% dedicat mentalității orientate spre creștere și dezvoltare și de aceea am avut mereu succes!”, la următoarea conversație în care apare subiectul acesta, povestește-i că ai citit de curând un articol despre falsa mentalitate orientată spre creștere și dezvoltare.

Dar fără a-i aminti că a pretins cândva că ar fi 100% dedicat unei mentalități flexibile, explică-i că mentalitatea profesională este un proces, și că în ciuda faptului că facem eforturi conștiente să adoptăm o mentalitate orientată către creștere și dezvoltare, sunt anumite contexte care ne fac să gândim într-o manieră rigidă. Vorbește-i despre cum te observi tu în permanență, încercând să identifici ce anume te transpune într-o mentalitate rigidă în plan profesional și povestește-i despre lucrurile care au funcționat, în ceea ce te privește, pentru a învăța să gestionezi situațiile care te face să gândești rigid. 

Explică-i care sunt avantajele mentalității flexibile asupra succesului echipei

Aplică noțiunea de ”mentalitate orientată către creștere și dezvoltare” asupra problemelor curente și concentrează-te asupra scoaterii în evidență a modurilor în care echipa ta a reușit să facă față provocărilor, păstrându-și concentrarea asupra creșterii și dezvoltării. De câte ori îi vorbești managerului tău despre cât de bine lucrează echipa ta,  asigură-te că îți formulezi comentariile astfel încât să incluzi și detalii despre efectele pozitive ale mentalității de creștere asupra motivației, perseverenței și rezultatelor echipei tale. 

Inspiră-ți echipa să se implice în cadrul organizației, împărtășindu-și experiența și abilitățile, pentru succesul companiei. Încurajează-i să promoveze beneficiile mentalității flexibile atunci când lucrează cu alții, pentru că, atunci când sunt din ce în ce mai mulți și mai entuziaști cei cu mentalitate orientată către creștere și dezvoltare aplicată la viziunea și obiectivele companiei, le va fi din ce în ce mai greu celor cu o mentalitate rigidă față de muncă să ignore mesajul. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Stimulează-i și pe ceilalți să își împărtășească poveștile de succes. Creează spațiu pentru dezvoltarea acestei mentalități în cadrul organizației, încurajând și alte echipe să își împărtășească strategiile de dezvoltare, ideile, informațiile și poveștile de succes. Și asigură-te că managerul tău ține pasul cu ce se întâmplă la nivel de mentalitate organizațională. 

Iar tunci când primești complimente din partea șefului pentru rezultatele excepționale și succesele echipei tale, ai grijă să subliniezi efortul, munca susținută și perseverența care au contribuit la reușitele voastre nemaipomenite.

Oferă-i șefului tău câte o mostră de mentalitate orientată pe dezvoltare cu fiecare ocazie

De câte ori vezi un film, citești un articol bine scris sau auzi despre o altă companie care lucrează la implementarea mentalității orientate spre creștere și dezvoltare în cadrul organizației, vorbește-i și managerului tău despre ce ai aflat și dacă timpul îți permite, rezumă informațiile pentru a i le putea expune cu fiecare ocazie, astfel încât, să fie cât mai mult expus la tot ce ține de mentalitate de creștere. Când își va da și el seama cât de multe sunt companiile care au înțeles beneficiile mentalității flexibile, s-ar putea să ia, în sfârșit, decizia de a renunța la actualul stil managerial, orientându-se către cel nou. 

Lucrează cu șeful tău după principiile mentalității de creștere

În final, cu toate că ar putea părea redundant, e important de spus că, față de șeful cel rigid, este esențial să păstrezi în permanență o mentalitate de creștere! Faptul că, în prezent, mentalitatea sa față de rolul pe care îl are este, mai degrabă rigidă, asta nu înseamnă că lucrurile vor sta mereu așa.

Sunt nenumărate exemple de oameni care, cândva, se raportau la activitatea lor profesională, la educația lor, la credințele despre inteligență (și Carol Dweck este una dintre aceste persoane ) sau la alt fel de relații într-o manieră inflexibilă, însă care au realizat la un moment dat că ar avea mult de câștigat în ceea ce privește abordarea și rezultatele,dacă ar face tranziția către o mentalitate orientată spre creștere și dezvoltare. 

Citește și:

Cum să fii un lider eficient: ingredientele nebănuite ale succesului

Secretele femeilor lideri

Author(s)

  • Viv Thackray

    psiholog pozitivist

    Activează la nivel global pe  www.positivechangeguru.com, punându-și la dispoziția cititorilor experiența în psihologie pozitivă și wellbeing.