În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e un semn favorabil reușitei atunci când te simți puțin jenat de scopurile tale.
– Cum să-ți înlocuiești vechile tipare de gândire și simțire cu idei și experiențe noi.


”Nimic nu poate sta în calea voinței unui om care are un scop în viață”, spune un citat al lui Benjamin Disraeli. Iar schimbarea trebuie să vină chiar din interior. Când ceva face click acolo, se schimbă lucruri, atât în chimia, cât și în biologia ta, și nu mai există cale de întoarcere. 

Ralph Waldo Emerson spunea: ”Mintea, odată expandată sub influența unei noi idei, nu se mai restrânge niciodată la dimensiunile sale inițiale”.

Ideile noi găsesc teren fertil pentru a prinde rădăcini numai atunci când se se bazează pe o experiență emoțională profundă, care-ți redefinește perspectiva asupra propriei identități și a scopului tău în viață. 

Atunci când o idee îți devine obsesie și scop în viață – și este foarte personală – poți să aderi la ea și să o transformi cu rapiditate în realitate. 

Nu trebuie să te definești după normele și așteptările celor din jurul tău. Nu trebuie să fii la fel ca ceilalți. Tu trăiești doar în realitatea ta și poți creea aproape oricem după bunul plac, indiferent ce îți propui.

Jim Rohn spunea: ”Uneori, ca să deschizi o ușă, n-ai nevoie de nimic mai mult decât o idee”. Ai nevoie de o idee care să-ți aprindă imaginația și care să te pună în mișcare. O idee care să te anime, care să te inspire și să te motiveze. Ai nevoie de o idee minunată, de care să te simți puțin jenat și pe care să nu prea vrei să o împărtășești celorlalți, pentru că știi că nu o vor înțelege. 

Trebuie să te simți jenat de obiectivele tale

Dacă obiectivul mult dorit nu este într-atât de măreț încât să te simți jenat să-l împărtășești cu majoritatea oamenilor din viața ta, te provoc să faci un pas înapoi și să te gândești mai bine la el. 

De ce te-ai limita la ceva minor?

De ce să urmărești atingerea unui obiectiv care pare înțelept de urmat?

De ce să te orientezi către ceva care nu presupune inovație și redefinirea actualului tău sistem de valori?

Buckminster Fuller spunea: ”Nu poți schimba lucrurile luptând împotriva realităților actuale. Pentru a schimba cu adevărat ceva, construiește un nou model, care să îl facă pe cel vechi să pară desuet”.

Percepția tradițională despre ceea ce ai nevoie în viață trebuie eliminată și înlocuită cu una cu totul nouă. 

Atunci când îți înlocuiești vechile tipare de gândire și simțire cu idei și experiențe noi, nu mai ai cum să regresezi. Vechiul sistem de valori prin care priveai viața devine ceva depășit. De fapt, dispare de-a dreptul în neant și nu mai poate fi re-accesat vreodată. 

Nu mai poți da înapoi după ce ai avut o serie de experiențe și după ce anumite idei și-au făcut deja loc în mintea ta.

În continuare, acest articol își propune să descompună în pași acest proces de a ajunge în acel punct personal fără-de-întoarcere – în care conștiința ta se expandează și nu mai poate reveni la forma anterioară.

În acest fel, poți ajunge să trăiești o viață plină de sens. În acest fel evoluezi pentru că alegi să evoluezi și știi și ce ai de făcut pentru a ajunge la următorul nivel, iar și iar. 

Ce e de făcut când ți-ai atins obiectivele majore și începi să te plictisești

“În viață, ți se pot întâmpla două mari tragedii: prima este să nu reușești să obții ceea ce îți dorești cel mai tare; iar ceea de-a doua este să reușești.” — George Bernard Shaw

Fie că în momentul acesta ești pe val sau ești la pământ, o să te adaptezi destul de repede circumstanțelor. Pentru că oamenii au capacitatea de a se adapta cu lejeritate. Și ajungem să ne plictisim foarte ușor atunci când nu avem obiective noi care să ne anime. Creierul are nevoie de noutate pentru a prospera, altfel, își iese din formă. O minte ascuțită se poate irosi foarte repede din lipsă de idealuri. 

Cel mai rău lucru pe care ai putea să îl faci ar fi să încerci să păstrezi lucrurile neschimbate. Creșterea presupune să forțezi ceva – e ceea ce psihologii numesc o ”orientare bazată pe abordare”, adică atunci când te concentrezi mai degrabă pe recompensele pe care ți le poate aduce un nou viitor, decât pe potențialele riscuri.

Însă ar fi o greșeală majoră să alegi varianta pe care psihologii o numesc ”orientare bazată pe evitare”, adică să îți concentrezi atenția și energia în direcția menținerii lucrurilor în felul în care sunt ele în prezent și a rămânerii pe aceeași poziție. E necesar să evoluezi, altfel, singura cale e involuția. 

Detașează-te de reușitele anterioare și de statutul actual

“Nu mă pot întoarce în ziua de ieri – pentru că pe vremea aceea eram o altă persoană.” — Lewis Carroll

Singurul mod de a accesa următorul nivel este renunțarea la cine ai fost cândva. Cu cât te agăți mai tare de trecutul tău, cu atât mai îngustă îți va fi perspectiva.

Aceasta este orientarea bazată pe abordare din psihologie. Nu te împotmoli acolo unde ești. Fii dispus să îți spulberi trecutul – oricât ar fi el de grozav – pentru a ți se deschide înainte un viitor mai bun. 

Mintea și creierul caută să se dezvolte și să crească mult mai mult decât își doresc stabilitate și siguranță. Suntem programați și concepuți să putem rezolva situații complexe și să sistematizăm haosul. 

Dacă nu ești dispus să îmbrățișezi haosul creșterii și schimbării rapide, vei îmbătrâni din punct de vedere fizic și te vei degrada din punct de vedere mental. De fiecare dată când alegi calea creșterii, vei experimenta un nivel superior de complexitate și și mai mult haos. Creșterea este procesul prin care ceva ce părea cândva extrem de complex este transformat în ceva simplu, sistematizat, și mutat în subconștient. 

În acest fel poate fi încetinită trecerea timpului. În acest fel evoluezi. Iei în mâinile tale haosul și îl transformi în ceva simplu și cunoscut. Poți ajunge în acel punct în care să poți gestiona haosul în moduri în care majoritatea oamenilor nici nu au visat vreodată – pentru că tu știi cum să îi faci față, cum să îi înveți secretele și cum să îl stăpânești, în cele din urmă. 

Caută informații pentru a obține claritate asupra noii tale viziuni

“Copiii ar trebui să aibă voie să strice lucruri. Pentru că aceasta este consecința explorării. Explorarea este ceea ce facem atunci când nu știm ce facem. Este ceea ce fac tot timpul oamenii de știință.” — Neil deGrasse Tyson

Explorarea și cercetarea sunt secretele descoperirii posibilităților și a lumilor de dincolo de noi. Nu ai cum să știi ceea ce nu știi. 

Trebuie să iei contact cu noi universuri pentru a înțelege că este posibil să evoluezi dincolo de sfera ta actuală, cea în care te regăsești. 

Cum poți chestiona ceea ce ai obținut și plonja într-o nouă lume care să îți ofere noi oportunități de creștere?

În cartea Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success, jurnalistul Shane Snow vorbește despre faptul că majoritatea președinților Statelor Unite au petrecut mult mai puțin timp în politică decât un congresman de rând. Chiar mai mult, cei mai buni și mai iubiți dintre președinți, în general, au fost cei care au petrecut cel mai puțin timp în politică. În loc să investească zeci de ani în evoluția pe scara cea plictisitoare cu tavan de sticlă, pur și simplu au făcut un salt lateral de pe o altă scară, diferită de cea politică. 

După cum rezuma Snow, ”gândirea laterală nu înlocuiește munca, însă elimină ciclurile inutile”.

Caută-ți noi modele și propune-ți să le depășești

“Vreii să devii bodybuilder? Compară-te cu Arnold! Vrei să devii actor? Compară-te cu DiCaprio! Vrei să devii muzician? Ia-l drept model pe Rehman! Vrei să fii dansator? Compară-te cu Michael Jackson! Vrei să faci bani? Raportează-te la Musk! Vrei să devii scriitor? Modelul tău trebuie să fie Shakespeare! Vrei să transformi lumea într-un loc mai bun? Uită-te la ce a făcut Maica Tereza! ” — Dwija

Pe măsură ce începi să îți construiești noi perspective și posibilități, folosește-ți abilitatea de a identifica tipare pentru a-ți dezvolta gustul. Ce funcționează în acest nou plan și ce nu funcționează?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce funcționează de minune?

Multă lume consideră că nu este un lucru bun să te compari cu alții. Dar nu este așa. E greșit să încerci să fii altcineva. Copiind pe cineva, poți cădea cu ușurință în capcana idolației.

Însă, să te lași inspirat de cineva și să înveți din experiența sa nu e doar un lucru bun, ci chiar esențial pentru perfecționare și dezvoltare. 

De ce nu ți-ai grăbi procesul raportându-te la aceleași standarde ca și cei din vârful piramidei? De fapt, e chiar indicat să îi studiezi atent pe cei mai buni și să afli ce fac ei încât să le meargă atât de bine, pentru ca, mai apoi, să poți inova și să îi poți depăși. 

Nu te limita la statutul de imitator. Devino inovator! În cartea The Lessons of History, Will și Ariel Durant vorbesc despre faptul că, de-a lungul istoriei, majorității oamenilor i-a lipsit creativitatea și curajul de a inova. Au găsit acceptabil să imite ceea ce se dovedise a fi funcțional, fără a reuși să creeze vreodată ceva original. 

Și nu e deloc de mirare. Inovația presupune învățare profundă și capacitatea de a intui contextul – și disponibilitatea de a rămâne fidel ideii tale chiar și atunci când te lovești de circumstanțe nefavorabile. Așa cum spunea Sir Ken Robinson în discursul săul memorabil de la TED Talk, Dacă nu ești pregătit să și greșești, nu vei reuși niciodată să vii cu ceva original.

Dan Sullivan explică faptul că există oameni care ”Schimbă Jocul”. Sunt aceia care transformă domeniul în care activează. Nu doar că lucrează în acel domeniu, ci îl și provoacă în permanență. 

Dacă nu schimbi tu regulile jocului, înseamnă că joci după regulile altcuiva. Ca să îl citez pe Buckminster Fuller: ”Nu vei reuși niciodată să schimbi lucrurile luptând împotriva realității prezente. Pentru a face o schimbare, e necesar să construiești un nou prototip, care să facă vechiul model să pară desuet.”

Când a fost ultima dată când ai inovat ceva și ai dat peste cap un întreg domeniu?

Când a fost ultima dată când ți-ai dat peste cap complet viața și te-ai reinventat?

Argumentele tale încep să prindă formă din punct de vedere conceptual?

Pe măsură ce începi să îți formezi repere în legătură cu ce este posibil, sub forma unor persoane demne de a fi luate drept model în domeniilor lor de referință, începe să se cristalizeze și să se clarifice în mintea ta o viziune asupra motivelor care te împing în acea direcție. 

În timp, vei reuși să identifici concepte concrete care să conducă spre explicarea lucrurilor care contează foarte tare pentru tine, spre stabilirea direcției și a ce anume este de făcut pentru a te îndrepta în acea direcție. 

Traversează perioade lungi de contemplare profundă

“Pentru a discerne ce este cu adevărat esențial, avem nevoie de spațiu de gândire, de timp pentru a privi și a asculta, de permisiunea de a ne juca, de înțelepciunea de a dormi, și de disciplină, pentru a aplica criterii extrem de selective pentru alegerile noastre. ” — Greg McKeown

Pe măsură ce începi să îți cristalizezi argumentele personale – și planurile și obiectivele de viitor – vei ajunge să petreci foarte mult timp de unul singur. Te vei regăsi în propriul deșert, conectându-te cu tine însuți și pregătindu-te pentru următorul Everest pe care îl ai de urcat. 

Te-ai deconectat deja din punct de vedere emoțional și mental de realizările tale din trecut și de vechea ta identitate. Și te-ai conectat emoțional cu noile tale argumente și noile tale visuri. Iar acum este nevoie să transpui tot acest proces la nivel biologic, acolo unde creierul și corpul tău sunt pregătite și așteaptă cu nerăbdare să vadă ce urmează să se petreacă în continuare. 

Trebuie să faci micropași spre progres

“Are funcție de propulsare orice îndeletnicire, activitate sau eveniment care te forțează să acționezi și să obții un rezultat.” — Dan Martell

Și atunci, viziunea ta începe să capete contur în realitate incredibil de rapid.

Trebuie să ai capacitatea de a le spune oamenilor din jurul tău ce urmează. Șă începi să aduci schimbări mediului și relațiilor tale, cele care reflectau vechea ta identitate și viziune. 

Se redefinește cadrul în care trăiești, să îți redefinești limbajul, comportamentul, iar viața va începe să se redefinească singură pentru a putea ține pasul cu noua ta realitate, construită în plan spiritual și emoțional.

Investește în viziunea ta cea nouă

“Investește în tine! Ți-o poți permite! Crede-mă pe cuvânt!” — Rashon Carraway

Prin investiție financiară pecetluiești acel punct fără-de-întoarcere și îți solidifici noua viziune. Nu mai ai de ce să te uiți în urmă. Nu mai este cale de întoarcere de-acum încolo. 

Nu ai mai putea regresa mental nici măcar dacă ți-ai propune acest lucru. Pentru că acum îți calibrezi viața pentru a fi pregătit pentru următoarea mare ascensiune. Tocmai ți-ai expandat capacitatea emoțională de a te dedica de vreo 10 ori, punând fiecare piesă la locul ei. 

Kevin Harrington spunea că: ”Vizionarii nu angajează oamenii pe care și-i pot permite din punct de vedere financiar. Ei angajează oamenii care sunt capabili să facă ceea ce este de făcut.”

Întrebarea este: ”Cât de sus vrei să ajungi?”

Eben Pagan a dezvoltat un concept, ”Inevitability Thinking” (”Gândirea Inevitabilității”), pe care îl definește drept: ”a gândi și a acționa ca și cum ceea ce faci este o consecință firească a faptului că ai creat premisele ca acel lucru să se întâmple”

Ești dispus să lucrezi la premisele care fac ca succesul să fie ceva inevitabil?

Ești dispus să alegi orientarea bazată pe abordare, cea în care te concentrezi asupra rezultatelor și nu a riscurilor?

Vizualizează un nou deznodământ, care te entuziasmează și te inspiră

“Pentru a avea succes ai nevoie de numai trei lucruri. Primul este să te decizi ce îți dorești cu adevărat de la viață. Cel de-al doilea, să afli care este prețul pe care trebuie să îl plătești pentru a obține ceea ce îți dorești. Și cel de-al treilea, și cel mai important, să găsești o soluție pentru a putea plăti acel preț.” — H.L. Hunt, miliardar.

Concentrarea asupra riscurilor în detrimentul realizărilor nu este doar o idee fistichie cu care jonglează antreprenorii. Este, de fapt, baza uneia dintre cele mai studiate teorii ale motivației din psihologie, cunoscută drept teoria așteptărilor

Conform acestei teorii, e nevoie să fie bifate trei puncte pentru ca o persoană să aibă o motivație foarte puternică, ieșită din comun:

  • Trebuie să crezi cu tărie că atingerea unui obiectiv anume (”de ce”-ul) este importantă, valoroasă și absolut necesară.
  • Trebuie să ai convingerea că știi cum (strategia concretă/planul/persoanele potrivite) îți poți atinge ținta.
  • Trebuie să ai încredere că ai capacitatea de a pune în aplicare planurile, strategiile și fundamentele necesare pentru a obține ce îți dorești. 

Atingerea obiectivului trebuie să fie ceva fundamental motivant și care să te împlinească profund în plan personal.

Trebuie să aibă o semnificație la nivel cosmic și existențial pentru tine. 

Trebuie să fie conectată cu identitatea ta profundă și cu sistemul tău de credințe în legătură cu scopul existenței tale. 

Trebuie să ți-o dorești atât de tare încât să ai ceea ce psihologii numesc ”motivație care te trage”, ceea ce înseamnă să nu te poți opri din a urmări cu îndârjire să îți îndeplinești obiectivul. Filosoful Rumi a spus-o foarte frumos: ”Ceea ce cauți tu te caută pe tine.”

Nu poți fi în competiție cu oameni care sunt într-atât de motivați. Puterea voinței nu înseamnă nimic în comparație cu puterea motivației personale. Nici măcar nu încerca!

Înconjoară-te de oameni care sunt la un nivel superior celui la care te găsești tu acum

“Nu căuta să aderi la un grup mediocru, pentru că acolo nu vei putea să crești. Du-te acolo unde ți se cere și se așteaptă de la tine să performezi.” — Jim Rohn

Începi, în această etapă, să construiești lucruri care se potrivesc cu viziunea despre viitorul pe care vrei să îl creezi. Și o faci la un nivel nemaiîntâlnit până în acel punct. Vei învăța destul de repede să cauți compania unor oameni care operează la un nivel cuantic față de cel la care erai tu condiționat. 

Apoi, te adaptezi din mers la sistemul lor de gândire și simțire. Noua ta normalitate s-a schimbat complet, în egală măsură cu ființa ta profundă. Noul tău mediu cere ca tu să continui să ”joci” după regulile nivelului la care vrei să ajungi. 

Viața, astfel, devine din ce în ce mai mult un joc decât o corvoadă. Regulile înclină din ce în ce mai tare în favoarea ta, pentru că tu ești cel care le formulează.

Fă saltul și nu te mai uita niciodată înapoi

“E un punct care, odată atins, viața devine mai simplă și nu se mai pune problema unei alegeri, pentru că dacă te uiți înapoi, tot ce ai acumulat până atunci se va pierde. E acel moment din viață în care nu mai există cale de întoarcere.” — Dag Hammarskjold

Ai făcut saltul?

Ai trecut de punctul în care nu mai este cale de întoarcere?

Mintea ta se expandează sub influența noilor experiențe și a noilor idei?

Ești aproape.

Citește și:

Lecția recunoștinței

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineața

Author(s)

  • Benjamin P. Hardy

    autor, soț, tată

    Soț și tată adoptiv a trei copii. Doctorand în psihologie organizațională și autor a două eBook-uri (despre productivitate și strategii de blogging).