În următoarele 4 minute vei afla:

– Care sunt cele mai comune șabloane nocive de comportment.
– De ce identificăm foarte clar tiparele negative ale altora, dar închidem ochii la cele proprii.


Tiparele care operează în mintea noastră sunt cele care determină, mai mult decât orice altceva, deciziile pe care le luăm. Ele sunt cele care fac diferența dintre a trăi viața pe care ne-o dorim și a asista pasiv la felul în care se întâmplă totul. Atunci când reușim să ne decodificăm tiparele mentale, descoperim libertatea de a alege felul în care vrem să ne construim existența. 

Tiparele sau pattern-urile sunt modele comportamentale învățate pe care le moștenim de la strămoșii noștri, familie sau le împrumutăm de la prieteni și care sunt influențate, pe de altă parte, de situațiile prin care am trecut de-a lungul vieții, precum prima experiență a unei iubiri nefericite sau un moment în care am fost victima unui comportament umilitor al unui coleg de școală. Toate informațiile pe care le-am primit sunt acumulate și stocate în straturile profunde ale minții noastre subconștiente. 

Aceste seturi de modele de reacție determină succesul sau eșecul nostru în viață. Aceste șabloane poartă în ele răspunsurile pentru aproape orice lucru care ni se întâmplă de-a lungul existenței noastre. De la situații mărunte, cum ar fi motivul pentru care ne e poftă de cartofi prăjiți și până la lucrurile cele mai importante, cum ar fi motivul pentru care, în loc să călătorim prin lume, alegem să ne construim o carieră nu neapărat spectaculoasă. 

De când am aflat despre existența acestor tipare mentale, am înțeles că mi-am descoperit biletul secret spre a-mi construi viața mult visată. Nu acea viață care îmi era predestinată (ținând cont de cultura din care provin și de credințele familiei mele), ci viața pe care conștiința mea o alege și o clădește. Cu cât am renunțat la mai multe pattern-uri, cu atât am devenit mai conștientă și mai asumată. Iar faptul că trăiesc conștient îmi permite să mă opresc înainte de a lua orice decizie și să aleg pentru mine, nu în conformitate cu limitările mele. Așadar, alegerea de a renunța la condiționări și a face ceea ce simțim că ne reprezintă ne oferă libertatea. 

Identificarea tiparelor noastre mentale ne face să ne simțim ca și cum am contempla situația printr-o cu totul altă lentilă. În ceea ce mă privește, pot vedea, acum, viața în culori mult mai intense, adeseori culori despre a căror existență nu aveam cunoștință. 

Atunci când ne lăsăm în voia tiparelor mentale, de cele mai multe ori, nu suntem conștienți de asta. Dar identificarea lor te face să te simți ca și cum ai fi rupt o vrajă, o putere malefică care are putere asupra ta. Iar credința că este firesc să trăim viața în acel fel are la bază un singur lucru: frica. Un exemplu ar fi să îți dorești să studiezi artă, însă, în schimb, alegi să faci o școală de business pentru că părinții tăi ți-au inoculat ideea că dacă devii artist, ai toate șansele să mori de foame. 

Știm că nu este ceea ce ne dorim să facem în viață, însă, în interiorul nostru ia naștere un conflict. Pe deoparte, știm ce ne dorim, pe de altă parte, suntem condiționați de credința că ceea ce ne dorim este greșit. Și ce să alegi într-o astfel de situație? Conflictul interior aduce suferință, pe care, de cele mai multe ori, o tratăm sufocându-ne propriile visuri și alegând să urmăm calea care pare mai logică. 

Uneori persistăm în a face aceleași alegeri greșite iar și iar. Alegem un nou partener care se dovedește că are trăsături de personalitate negative, la fel ca și cel dinaintea lui. Sau ne schimbăm jobul cu altul care nu ne aduce, la rândul său, nici o satisfacție. Sau poate că ni se întâmplă ca, de fiecare dată când ne întâlnim cu o anumită persoană din familie, să ajungem să ne certăm. Sau să mâncăm dulciuri și prăjeli de câte ori se ivește ocazia și să ne simțim neputincioși în fața tentației. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În loc să ne examinăm cu atenție viața din exterior și să identificăm ce comportamente ne ajută să progresăm, alegem să închidem ochiii și să sperăm că de data aceasta deznodământul va fi diferit. E ușor să îți dai seama că prietena ta cea mai bună repetă aceeași melodramă cu fiecare nou partener, însă este infinit mai greu să fii sincer față de tine însuți și să înțelegi de ce relațiile tale ajung mereu în același punct. Aceasta este puterea pe care o au tiparele mentale asupra noastră. Iar de cele mai multe dintre ele, nu suntem câtuși de puțin conștienți. 

Cele mai comune șabloane nocive de comportment:

  • Obiceiul de a întârzia de fiecare dată. Sunt oameni (și am făcut și eu parte din această categorie) cărora le este aproape imposibil să ajungă oriunde la timp. Nu contează absolut deloc că în programul lor pentru acea zi aveau programat un singur eveniment, după-amiaza. E ca și cum mereu și-ar propune să sosească în întârziere. Motivele sunt, de fiecare dată, altele, însă un lucru este constant: faptul că nu este vina lor că au întârziat. 
  • Nu mai găsești bărbați (sau femei) cum trebuie nicăieri. Unii oameni justifică faptul că nu și-au întâlnit până acum partenerul ideal spunând că toți bărbații sau femeile care corespund sunt deja luați/te. În consecință, nu le rămâne decât să se mulțumească cu ce a mai rămas. Și acesta este și motivul pentru care intră în relații cu parteneri nepotriviți, pentru că timpul pare să fi intrat în sac și își doresc să își întemeieze o familie. Dacă se poate, ieri. 
  • Nu am timp. Acesta este un tipar foarte des întâlnit. Da, eu consider că acesta este un pattern, pentru că cei care se plâng cel mai adesea din pricina lipsei de timp sunt aceia care se trezesc mai târziu, care petrec mult timp pe social media, se uită la televizor sau pierd vremea în discuții superficiale despre restul lumii și se lamentează în legătură cu programul lor încărcat. 
  • Pattern-ul ”nu pot”. Lipsa unei încrederi în sine sănătoase este cel mai comun motiv care îi împiedică pe oameni să își schimbe viața. Poate că au auzit de prea multe ori că nu sunt suficient de buni, suficient de deștepți sau că trebuie să fie realiști pentru a fi ca ceilalți. Cu toate că nu te cunosc, pot spune că știu un lucru important despre tine: poți face orice ai visat vreodată. Îți stă în putere, pentru că, asemenea unei leoaice care e capabilă să lupte până la moarte pentru puiul ei, știu că și tu ai puterea să lupți pentru viața și pentru visurile tale dacă crezi că ești capabil. Nu ai nevoie decât de puțin mai multă speranță și încredere combinate cu o strategie bine pusă la punct și apoi, miracolele se vor întâmpla. 
  • Pattern-ul ”nu sunt suficient de bun, de slab, de interesant”. Poate că unii dintre voi s-au simțit de atât de multe ori judecați și respinși, așa că ați renunțat să mai credeți în voi înșivă. A ne compara cu ceilalți a devenit un lucru atât de obișnuit, încât am ajuns cu toții să uităm să oferim din inimă și să fim onești în legătură cu cine suntem cu adevărat, cu temerile noastre și cu speranțele noastre. Încercând să fim mai buni, ba chiar perfecți, renunțăm la adevărata noastră esență în favoarea unor lucruri care par mai valoroase. Dar care, în mod evident, nu sunt. 

La prima vedere, ai zice că pur și simplu, ne-am născut cu o serie de tipare de comportament. Dar adevărul este cu totul altul. Atâta vreme cât ne simțim victimele circumstanțelor vieții noastre, sau cât ne credem incapabili să ne schimbăm cursul existenței, permitem acestor șabloane să ne guverneze viața.

Citește și:

5 blocaje care se care se pot depăși prin hipnoză

3 tipuri de autolimitări care ne sabotează succesul

Author(s)

  • Sylvia Salow

    life coach, public speaker, autor TEDx

    Sylvia Salow este life coach, public speaker internațional și autoare. Misiunea sa este aceea de a ajuta oamenii să își descopere propriul potențial, arătându-le cum se pot elibera de credințele limitative ce îi țin la distanță de existența la care au visat dintotdeauna. O parte din munca sa este să își ajute clienții să își redescopere sinele profund, să își curețe fluxurile energetice de tipare limitative și să se reconecteze cu ghidul interior.  Poți urmări aici TEDx Talk -ul său, "How to Feel and Find Your Life Purpose."  Descarcă aici Ghidul GRATUIT care te poate ajuta să îți descoperi sensul vieții. Sau abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal pentru a primi articole și surse de inspirație, precum și provocările lunare anterioare. Pentru mai multe informații, vizitează website-ul: www.sylviasalow.com sau găsește-ți inspirația în cele două cărți ale sale.