În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce trebuie să faci în fiecare zi de luni.
– Cum să-ți impui limite față de viața profesională.


În vremurile noastre, în multe locuri din lume, pandemia de coronavirus a instituit ”o nouă normalitate” și din ea decurge o provocare majoră adresată multor profesioniști care erau obișnuiți să-și desfășoare activitatea într-un birou și care, acum, sunt nevoiți să se adapteze lucrului de acasă. Iar faptul că granița dintre serviciu și casă a ajuns să fie, practic, inexistentă, ne poate face să lucrăm peste program, mult mai mult decât am fi făcut-o de la birou. Și așa putem să ajungem la burnout, chiar în cadrul confortabil și familiar al căminului nostru. 

Orele lucrate după încheierea programului atrag după ele riscul de a dezvolta simptome de depresie, susține un studiu amplu publicat în 2019 în Journal of Epidemiology and Community Health. Însă, astfel de simptome pot fi contracarate dacă alegem să respectăm un program ordonat. Normalitatea, cu sensul de rutină, este benefică echilibrului nostru mental și poate ajuta la reducerea anxietății, conform unei cercetări realizate de Organizational Behavior and Human Decision Processes (Conduite organizaționale și procese decizionale umane). Oamenii de știință care au participat la elaborarea acestui studiu au mai constatat și că respectarea unei rutine sau a unui ritual poate fi un mijloc foarte eficient de a controla gândurile anxiogene, mult mai eficient decât încercarea de a ne calma. 

Așadar, e important să ne dăm silința să ne ținem, pe cât de mult putem, de un orar, și să delimităm clar activitatea profesională de viața personală (chiar dacă ambele se desfășoară sub același acoperiș), pentru a ne păstra sănătatea mentală în condiții optime. Cu toate acestea, 80% dintre cei 5.000 de respondenți care au participat la chestionarul pe tema problemelor ridicate de coronavirus, inițiat de Thrive Global, susțin că sunt îngrijorați în legătură cu transformările suferite de activitatea lor profesională și de structurile în care se desfășoară aceasta, în noile circumstanțe aduse de pandemia de coronavirus. 

Dacă acesta este și cazul tău, nu te îngrijora: este posibil să te ții de un program clar de lucru, chiar și atunci când lucrezi de acasă. Acești Micro-pași, susținuți de știință, pe care îi poți pune în practică de imediat, te pot ajuta să-ți construiești rutine ce îți vor îmbunătăți semnificativ viața.

În fiecare dimineață de luni, comunică-le colegilor tăi de muncă programul tău de lucru pentru săptămâna ce urmează, astfel încât ei să poată ști clar când ești disponibil.

Oferindu-le acces la programul pe care ți l-ai stabilit, vei evita să fii solicitat în interes profesional atunci când îți hrănești copiii sau când ți-ai încheiat activitatea și te odihnești. 

La finalul fiecărei zile de lucru de acasă, rezervă-ți câteva clipe pentru a te reconecta cu tine însuți. 

Te simți mai stresat decât în mod obișnuit? E ușor să ratezi semnele stresului atunci când te concentrezi asupra sarcinilor profesionale ore în șir, fără pauză. Ia-ți câteva clipe în care să respiri profund și să te resetezi. 

La finalul orelor de muncă, fă-ți o retrospectivă a lucrurilor pe care le-ai realizat în acea zi.

Dacă nu ești obișnuit să lucrezi pe cont propriu, s-ar putea să-ți fie foarte greu să-ți monitorizezi progresul. E important să-ți acorzi aceste câteva clipe de retrospectivă, în care să-ți sărbătorești micile reușite. 

Fii foarte ferm în privința încheierii programului de lucru la aceeași oră la care ai fi plecat, în mod obișnuit, de la birou. E foarte simplu să cazi în tentația de a-ți prelungi orele de lucru cu mult peste programul obișnuit, incluzând și timpul petrecut, în mod normal, în drum spre casă, însă e important să-ți respecți timpul de odihnă și somn, pentru a putea să lucrezi eficient. 

Citește și:

Viața în izolare: de ce muncim mai mult decât până acum?

Coronavirus: când casa devine birou

Author(s)

  • Danielle Sinay

    editor la Thrive Global

    Danielle Sinay este editor de sănătate și wellness. Este din Los Angeles și locuiește în Brooklyn. O poți citi în Teen Vogue, HuffPost, Man Repeller, Healthline. În prezent este editorialist at Thrive. Urmărește-o pe  Instagram sau trimite-i poze cu animalele tale de companie: [email protected].