În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce importanță are pentru un copil să participe la ‘ședințe în familie’.
– De ce micul dejun sănătos e obligatoriu.


Pentru mulți părinți, principala prioritate este aceea de a se asigura că cei din familie sunt sănătoși, fericiți și că duc o viață bună din toate punctele de vedere. Cu toate că acest obiectiv este unul înalt, care poate părea greu de atins, există o serie de micropași care îi pot conduce pe cei din familia ta către succes. Dacă te raportezi la starea de bine a familiei dintr-o perspectivă holistică, calitatea vieții voastre va fi una mult mai bună atât acum, cât și pe viitor. 

Este timpul pentru un mic dejun sănătos

Diminețile pot fi momente foarte complicate pentru viața de familie. Să-i scoți pe toți din așternut și să reușești să bifezi toate lucrurile care sunt de făcut dintr-o listă care e, adeseori, prea lungă raportată la timpul pe care îl ai la dispoziție, poate face ca micul dejun sănătos să pară o misiune imposibilă. Dar micul dejun sănătos este obligatoriu. Nu numai că ne ajută să fim mai concentrați și ne oferă sațietate pe parcursul zilei, ci ne dă și energia intelectuală atât de necesară pentru a începe ziua. Variantele rapide sunt o soluție bună atunci când timpul nu este de partea noastră, însă nu toate opțiunile sunt la fel de bune. Un exemplu în acest sens ar fi diferența dintre cerealele din ovăz tocat versus fulgii de ovăz din boabe aplatizate. Dacă vrei să te asiguri că familia ta are suficientă energie pentru a naviga cu bine prin zi, asigură-te că alegi pentru ea o variantă de mic dejun nutritiv și echilibrat. 

Cultivă o relație sănătoasă cu mâncarea

Un alt domeniu-cheie în care e necesar să-ți susții familia să se dezvolte este modul în care relaționează cu mâncarea. A trata hrana ca pe un combustibil necesar pentru a avea energie este o abordare diferită și mult mai pozitivă decât clasificarea alimentelor în bune sau rele. Dacă ai răbdare să îți sprijini copiii astfel încât să cultive o relație sănătoasă cu mâncarea, se vor vedea beneficiile asupra sănătății lor pe termen lung. 

Stați la masă și mâncați împreună

Pe măsură ce agendele devin din ce în ce mai aglomerate, apare tentația de a transforma cina într-o gustare-pe-genunchi. Cu toate că programele tuturor sunt complicat de sincronizat și prioritățile sunt într-o concurență acerbă, dacă îți dorești ca cei dragi ție să ducă o viață sănătoasă e important să stați la masă și să mâncați împreună. Acest obicei face loc discuțiilor între membrii familiei și poate avea efecte pozitive asupra stilului alimentar pe termen lung și al obiceiurilor sănătoase de hrănire. Chiar dacă timpul nu este prea îngăduitor, rupeți-vă din el 30 de minute pentru a sta la masă împreună. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ieșiți și faceți mișcare

În egală măsură, obiceiurile legate de mișcare și de un stil de viață activ se deprind în familie. Timpul petrecut împreună în mod activ le pune alor tăi inima în mișcare, le face sângele să pompeze prin vene și îi activează. Iar acest lucru poate avea beneficii importante pentru copii, oferindu-le cadrul necesar pentru a-și consuma energia. În plus, mișcarea este un alt punct important pe lista aceea a obiceiurilor de viață sănătoase. Adulții au nevoie de activitate fizică moderată și intensă în mod constant, săptămânal. Îți poți susține familia în acest demers petrecând timp împreună în natură, desfășurând activități care să vă mențină în formă. 

Gestionați problemele de familie ca o echipă

Chiar dacă ți-o arată sau nu, copiii te iau drept exemplu și se așteaptă ca tu să le arăți cum trebuie să procedeze. Lucrul acesta vine cu o oportunitate extraordinară, mai ales atunci când apar probleme. Vorbind despre probleme și arătându-le cum să facă față situațiilor complicate îi vei ajuta să se raporteze corect la procesul decizional. Când vă confruntați cu probleme de familie ați putea face ședințe de familie și încerca să le rezolvați împreună, ca o echipă. Astfel te poți asigura că sunt pregătiți să facă față oricărui tip de situații care le-ar putea apărea în viață cu înțelepciune și tact 

Explică-le și îndrumă-i de câte ori ai ocazia

Tu ești unul dintre cele mai importante modele din viața copiilor tăi și au enorm de mult de învățat de la tine. Așadar, este de o importanță capitală să profiți de fiecare ocazie pentru a-i învăța să aibă obiceiuri și comportamente sănătoase. De la dezvoltarea unor mecanisme și tehnici eficiente de gestionare a stresului, până la a-i încuraja să se concentreze asupra progresului și nu a perfecțiunii, sunt, toate, lecții fundamentale pe care le poți transmite generației următoare. 

A fi părinte pare uneori o sarcină grea și plină de provocări pe care o porți pe umeri. Și cu toate că este una dintre cele mai importante responsabilități din viața ta, dacă investești în copiii și în familia ta, impactul pozitiv asupra sănătății și a stării lor de bine nu va întârzia să apară. 

Citește și:

Avantajele programului de lucru flexibil pentru părinți

Gătitul acasă ne face bine. Iată de ce!