În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este important să-ți iei pauze pe parcursul unei zile de muncă.
– Cum să eviți să-ți transformi bucătăria în spațiu de lucru.


Nu este deloc ușor să stabilești niște limite, absolut necesare pentru a te proteja și pentru a-ți menține starea de bine, atunci când ajungi într-un nou loc de muncă. Și asta mai ales în condițiile în care lucrezi de acasă. Trăim într-o lume în care te simți forțat să te dedici cât mai mult job-ului pe care îl ai (hustle culture), așa că nu e de mirare că ajungi să te gândești prea târziu că ar trebui să-ți faci timp și pentru tine. 

„Mai mult, atunci când ne schimbăm locul de muncă, ne simțim ca și cum am fi puși la încercare în mod constant și ne străduim, așadar, să dăm cât mai mult, să arătăm că suntem în stare să ne facem munca”, spune, pentru Thrive, Rachel Goldman, Ph.D, FTOS (Fellows of The Obesity Society), psiholog clinician. În plus, s-ar putea nici să nu știm care sunt obiceiurile și cultura organizațională ale acelei echipe atunci când nu suntem, la modul fizic, într-un birou. „Atunci când lucrezi de la distanță poți să te simți încurcat și confuz în legătură cu sarcinile pe care le ai și, mai mult, te poți simți chiar ușor deconectat de grup”, adaugă Sherry Pagoto, Ph.D., psiholog clinician și profesor la University of Connecticut. 

Cu toate acestea, să impui niște limite și niște reguli stricte reprezintă o acțiune crucială dacă vrei să eviți să ajungi la stres și la burnout. „Grija față de noi înșine este esențială pentru a fi în cea mai bună formă”, adaugă Goldman. ”Prin urmare, trebuie să stabilim niște limite pentru a putea munci eficient”. Dacă încă te străduiești să impui reguli și limite la noul tău job, iată câteva trucuri care te pot ajuta: 

1. Începe-ți ziua cu o „auto-verificare”!

Atunci când începi un nou proiect, poți foarte ușor să fii prins în caruselul listelor zilnice cu lucruri de făcut și al proiectelor care tot apar. Și, de multe ori, un orar încărcat îți lasă prea puțin timp să mai trasezi și niște granițe între „acasă” și „birou”. Goldamn te sfătuiește să-ți acorzi în primul rând ție puțin timp, în fiecare zi. „Este important să te întrebi de ce ai avea tu nevoie ca să fii în cea mai bună formă!”, spune ea. „Analizează-ți rutina zilnică și întreabă-te cum arată obiceiurile tale, de la somn la modul în care te hidratezi sau la câtă mișcare faci în fiecare zi!”. Atunci când îți acorzi câteva minute zilnic ca să-ți faci o auto-evaluare, poți observa care părți ale rutinei tale zilnice au nevoie de limite, apoi stabilește-le în funcție de această evaluare. 

2. Vorbește cu șeful tău despre orele de muncă!

Unul dintre aspectele importante ale muncii de la distanță este faptul că este posibil să fii nevoit să comunici cu niște colegi care funcționează pe alt fus orar, unul care nu mai corespunde cu orele tale de lucru. „Dacă ești nevoit să colaborezi cu oameni de pe diferite fusuri orare, învață regulile și normele despre acest tip de activitate”, spune Pagoto. 

„Cele mai multe companii au reglementări specifice despre cum oameni aflați pe fusuri orare diferite ar trebui să lucreze împreună”. Așadar, poartă o conversație directă și cinstită cu șeful tău, spune-i despre așteptările pe care le ai în legătură cu orele de lucru și nu te sfii să-i prezinți care sunt limitele pe care ești dispus să le pui. „Dacă vei simți nevoia să fii în prima linie, constant, de la 8.00 a.m. la 9.p.m., vei ajunge rapid la burnout.” 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

Săptămânal la tine în inbox.


3. Fă pauze în care să ai grijă de tine!

Poate că este tentant (și chiar te simți în stare) să treci de la un proiect la un altul și apoi la o sesiune de brainstorming fără să iei nici o pauză, mai ales dacă ești dornic să-ți impresionezi noii colegi. Însă productivitatea ta va fi mai mare dacă accepți că trebuie să te îndepărtezi de birou măcar câteva minute, din când în când. „Găsește-ți câteva pauze de-a lungul zilei în care să ai grijă de tine”, sugerează Goldman, „nu contează dacă iei o pauză atunci când termini o ședință pe Zoom și ieși câteva minute la aer, sau dacă îți acorzi câteva momente să te gândești la viața ta personală în timp ce îți pregătești prânzul”. Atunci când decizi să-ți acorzi pauze reale în timpul zilei de muncă, vei avea surpriza să te simți mult mai bine; starea ta de spirit se va îmbunătăți, iar tu vei vedea că ești și mai eficient atunci când te reîntorci la activitatea pe care o făceai. 

4. Alege-ți cu atenție locul în care muncești!

Să pui anumite bariere atunci când muncești înseamnă și să delimitezi, în mod specific, un loc pentru muncă, explică Pagoto. „Să ai un birou de la care să lucrezi atunci când ești acasă și să ai o zi bine structurată din punct de vedere al orelor de muncă și activităților extra-job sunt elemente importante ca să poți trasa mai bine granița dintre muncă și acasă”, spune ea. „Masa din bucătărie nu e un loc ideal pe care să-ți faci biroul, nu doar pentru că o să ai parte de tot felul de întreruperi acolo, ci și pentru că, astfel, se șterg cu totul limitele dintre mesele luate acasă și muncă.” Dacă vrei să faci distincția dintre casă și job, atunci poți desemna un anumit spațiu din casă ca fiind „biroul” și la final de zi să te detașezi de tot de el. 

Citește și:

Generația atotputernicilor sau generația Burnout

Cronica unui burnout anunțat

Author(s)

  • Rebecca Muller

    editor Thrive

    Rebecca Muller este redactor Thrive. Experiența sa anterioară include joburi în jurnalism editorial și digital. Este pasionată de povești, conexiuni autentice, prioritizarea sănătății mintale și a grijii față de propria persoană. Rebecca este absolventă a Universității din New York, unde a studiat media, cultură și comunicare. Teza sa de licență a cercetat consumul media de fitness dintr-o perspectivă feminină.