În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce părți ascunse din noi sunt scoase la suprafață de relația de cuplu.
– Cum poți purta conversații dificile cu partenerul tău, fără a-i face (și a-ți face) rău.


În societate, se consideră că cele mai multe dintre relațiile de cuplu sunt create inconștient încă de la început pentru a eșua, sau a provoca o suferință intensă partenerilor. Din acest motiv nici nu e de mirare că numărul divorțurilor crește exponențial. Însă această percepție este una fabricată: ceea ce se întâmplă, de fapt, e că relațiile de iubire scot la suprafață toate acele aspecte neprocesate din inconștient și, în același timp, pot fi un mediu extraordinar de evoluție atunci când înveți să-ți explorezi emoțiile cu care te confrunți în cadrul relației.

Deseori, cuplul este imaginat într-un mod complet nerealist și, implicit, e condamnat să eșueze, deoarece facem din partenerul nostru acel salvator și erou care ne poate rezolva toate problemele. Și ne așteptăm ca întotdeauna el să ne ofere dragostea după care tânjim de ani întregi. Din păcate, un partener de cuplu nu va putea niciodată reuși să te facă să te simți euforic, cel puțin nu pe termen lung.

Nu putem găsi vindecarea sau dragostea adevărată, profundă, pe care o căutăm în partenerul nostru, fără a putea oferi mai întâi acea dragoste persoanei noastre. Însă, în mod paradoxal, odată ce ne punem pe noi înșine pe primul loc, învățăm să ne accesăm în mod constant adevărata noastră esență, în timp ce ne raportăm într-un mod sănătos la acele părți din interiorul nostru care suferă, fără să așteptăm de la partener să ne vindece rănile, iubirea sinceră și relațiile armonioase devin posibile.

Cum îți poți oferi tu însuți, înainte de toate, acea iubire pe care o aștepți?

Trebuie să cercetezi în interiorul tău, să găsești acele părți din tine care au nevoie de dragoste, îngrijire și vindecare, și să folosești energia Sinelui tău și a esenței tale profunde, pentru a iubi și pentru a vindeca acele răni emoționale.

Atunci când știi cu certitudine că-ți poți asigura de unul singur nevoile emoționale și îți poți umple golurile interioare cu multă iubire, vei putea accepta și întâmpina dragostea de la partener într-un mod autentic, așa cum ea îți este oferită. Mai mult, devii din ce în ce mai capabil să interacționezi cu partenerul tău de la nivel de Sine, iar acest lucru va soluționa o mare parte dintre conflictele care apar în cuplu.

Există 3 moduri principale prin care încercăm să abordăm conflictele care apar în relația de cuplu, atunci când dragostea încetează să curgă în relație:

  • Încercând să ne forțăm partenerul să se schimbe;
  • Încercând să ne schimbăm în ceea ce credem că vrea partenerul nostru să fim;
  • Renunțând la ideea iubirii pe care o dorim de la partenerul nostru – căutarea unei noi relații, amorțirea sufletului nostru pentru a putea rămâne în relație etc.

Un aspect care adeseori este uitat este faptul că putem folosi toate conflictele care apar în mod natural în relațiile de cuplu pentru a găsi, identifica și ulterior vindeca anumite răni emoționale ale trecutului, părți din inconștient și traume neprocesate.

Această perspectivă ne oferă, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta o nouă relație cu noi înșine. Putem demonstra acelor părți din noi care suferă că pot avea încredere în ele, chiar și în fața unei amenințări serioase.

Atunci când ambii parteneri împărtășesc aceeași perspectivă și același mod de relaționare, iubirea profundă și durabilă devine un ideal accesibil.

Există 4 așa-ziși “inamici” principali ai relațiilor: critica, disprețul, defensivitatea și reactivitatea. În realitate, sunt doar moduri de apărare și protectori ai inconștientului.

Răspunsul pe care îl avem în fața unei situații conflictuale se împarte două categorii: ofensiv și defensiv.

Critica și disprețul sunt acele arme considerate jignitoare – gloanțele cu care cuplurile trag reciproc, în timp ce defensivitatea și reactivitatea sunt acele ziduri de piatră înălțate ce sunt concepute pentru a-ți proteja castelul, să nu ardă în fața focului lansat de partener.

Conflictele se întâmplă în relații: este un lucru absolut inevitabil. Cu toate astea, rănirea ta și a partenerului este un lucru pe care-l poți evita.

Cum poți purta conversații dificile cu partenerul tău, fără a-i face (și a-ți face) rău?

1. În timpul conflictului, când partenerul tău se simte supărat sau furios, să comunici asertiv ar putea fi dificil. Începe prin a fi atent la propria reacție, apoi devino curios față de atitudinea partenerului.

2. Studiază-ți propriul proces cognitiv pe care-l ai în cadrul conflictului. Observă cum soluționarea problemelor contează mai mult decât găsirea unui vinovat și pune acest obiectiv pe primul plan.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum poți învăța să spui adevărul fără să-ți faci rău ție și partenerului?

Să presupunem că partenerul a lăsat vasele în chiuvetă peste noapte, iar acest comportament te deranjează teribil.

Primul tău instinct ar putea fi să te întrebi: „De ce ai lăsat vasele în chiuvetă peste noapte?”. În schimb, fii curios despre situație. Întreabă-te: „De ce mă supără atât de tare această neglijență?”.

Observi diferența? Prima întrebare indică spre exterior. Acesta pune accentul și vina pe partenerul tău, indiferent dacă actul a fost inteționat sau nu.

Dar a doua întrebare, pe de altă parte, indică spre interior. Dintr-o dată, vasele murdare devin doar un declanșator al auto-explorării, al unei călătorii spre Sine.

Pe măsură ce devenim mai conștienți de noi înșine, descoperim că suntem mai capabili să ne conectăm cu ceilalți și să iubim, dar și să primim iubirea într-un mod autentic. Atingerea unor relații durabile și armonioase nu trebuie să reprezinte un scop, ci înainte de toate, începutul unei călătorii spre iubirea de sine.

A fi conștient într-o relație este despre a accepta ceea ce este, inclusiv “imperfecțiunile” și despre a aduce treptat mai multă conștientizare asupra experienței tale interioare. Această atitudine creează mai mult spațiu pentru dragoste, atât în lumea ta interioară, cât și în cea exterioară.

Dacă vrei cu adevărat să schimbi dinamica relațiilor tale și a sosit pentru tine  momentul să începi să creezi relații conștiente și armonioase, poți face asta participand în perioada 27-29 august la Trust your Soul Retreat – Tabăra de manifestare a relațiilor conștiente susținuta de Anca Maftei – psihoterapeut la Bran sau la oricare din Workshopurile transformaționale prin metoda Self ReGeneration.

Citește și:

Ce înseamnă o relație toxică și cum o poți părăsi?

O relație începe abia atunci când se termină dragostea?

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro