În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce credea Nietzsche despre spiritul de turmă.
– Motivele pentru care considera că va fi mai bine înțeles de generațiile viitoare decât de contemporanii săi.


Filozoful german (de asemenea savant, compozitor, poet, psiholog și filolog) Friedrich Nietzsche este unul dintre cei mai influenți gânditori ai culturii vestice, remarcându-se prin lucrările sale care abordează teme precum religia, binele și răul, puterea voinței, sensul vieții, dar și conceptul de super-om. Și probabil ai auzit citate celebre precum: “Ce nu te omoară te face mai puternic.”, “Când te uiţi prea mult în abis, abisul se va uita şi la tine” sau “Dumnezeu este mort”, și filozoful ți-a influențat, în mod direct sau indirect, modul de gândire. El credea că omul trebuie să se afirme prin propriile forțe, să nu se lase sedus de iluzii, să nu se lase limitat de credințele altora, ci să găsească bucurie în viață și în creație, dar în același timp să accepte nefericirea și suferința din lume.

Nietzsche credea că fiecare dintre noi poate fi extraordinar, și asta fără să fie extrem de puternic fizic sau de dotat intelectual, ci prin reziliență psihologică, prin libertate de gândire și autocunoaștere. Și multe dintre concluziile sale savante le poți regăsi reinterpretate și simplificate de trendurile actuale de gândire, fără să se menționeze neapărat sursa.

Deci, iată cum poți deveni extraordinar, conform lui Friedrich Nietzsche:

1. Concentrază-te pe ce e esențial

“Este ambiția mea să comunic în zece propoziții ceea ce alții spun într-o carte întreagă.”

Nietzsche captivează cititorul prin exprimarea sa directă, concisă, clară. El considera că scrie pentru următoarea generație, despre care credea că-l va înțelege mai bine. Nu-i plăcea foarte mult să se explice și nu se gândea la popularitatea cărților lui, ci se concentra mereu pe ceea ce era esențial și important de comunicat. Și urma aceeași filozofie în toate aspectele vieții sale. Urmându-i exemplul, și noi putem să ne concentrăm pe lucrurile care sunt cu adevărat importante. Spre exemplu, putem să ne triem lucrurile de casă, în stilul Marie Kondo, ne putem debarasa de obiectele pe care le-am cumpărat pentru a-i impresiona pe alții, putem renunța la oamenii toxici și putem chiar să ne reorientam în carieră, dacă aceasta nu ne reprezintă. Astfel, avem posibilitatea de a crea timp și spațiu pentru lucrurile cu adevărat importante, esențiale precum: îndeplinirea scopurilor și a viselor, crearea unor relații mai puternice, sau absolut orice altceva considerăm că e esențial în viața noastră. Din perspectiva lui, un esențialist este un individ cu o înaltă stimă de sine, cu obiective și priorități. 

2. Fii autentic

“Trebuie să devii persoana care ești.”

Nietzsche credea că majoritatea oamenilor adoptă spiritul de turmă (“Cu cât ne înălțăm mai sus, cu atât părem mai mici celor care nu pot zbura.”), ascunzându-se de propria unicitate. Drept urmare, prea puțini sunt autentici și cinstiți cu ei înșiși, pentru că autenticitatea presupune efort, curaj, dar și riscul de a fi judecat. De asemenea, filozoful credea că autocunoașterea și descoperirea esenței proprii reprezintă însuși scopul existenței, pentru că abia atunci poți să-ți aparții ție. Autenticitatea îți oferă încredere în tine, chiar și atunci când ideile tale sunt dezaprobate. Poți face pași mici pentru a deveni mai fidel propriei tale persoane, spre exemplu, poți să spui nu atunci când ți se cere să faci un lucru pe care tu-l consideri inutil, nedrept sau cu care nu ești de acord. Fii cinstit în primul rând cu tine! Atunci când acționezi conform credințelor tale, vei prinde curaj să adopți o întreagă existență autentică, dincolo de convenții și așteptări. Poate vei îndrăzni să te apuci de acel hobby sau proiect despre care ți s-a spus că ar fi ridicol, sau poate vei confrunta oamenii cu care nu ești de acord și-ți vei apăra principiile și idealurile. Să fii extraordinar înseamnă, în primul rând, să fii o versiune autentică a ta!

3. Folosește puterea voinței

“Cei care nu știu cum să-și implice voința în lucruri, cel puțin le acordă sens: asta înseamnă că ei cred că o altă voință este deja în desfășurare.”

Nietzsche a atacat toate concepțiile ce oferă liniște sufletească, precum promisiunea paradisurilor false prin adoptarea anumitor ritualuri. De exemplu, el considera că religia întemnițează mintea mai mult decât să-i confere libertate, deoarece are mai mult de-a face cu responsabilitatea decât cu libertatea, sau cu voința de a face lucruri. Filozoful s-a distanțat de toate sistemele ce îngrădesc libertatea de gândire, precum religia sau politica. El prefera să-și pună voința la încercare: și-a creat propriile valori după ce a cântărit toate valorile sociale la care a avut acces. Urmându-i exemplul, și noi putem învăța să ne detașăm de toate mentalitățile despre care credem că ne limitează, iar acestea nu se rezumă doar la credințele religioase. Pot fi idei secundare, precum că “binele învinge mereu răul”, “toți avem câte un suflet pereche”, “totul se întâmplă pentru un motiv”. Deși aceste concepții sunt optimiste, chiar înălțătoare, ne pot îngrădi. Spre exemplu, dacă ești jefuit, credința că binele învinge răul te poate opri din a raporta nelegiuirea forțelor de ordine și din a încerca să-ți recuperezi bunurile. Sau, dacă suferi de o afecțiune gravă, credința că totul se întâmplă pentru un motiv te poate face să nu accepți tratamentul.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Iubește-ți destinul

“Formula mea pentru măreție într-o ființă umană este amor fati: să nu vrem să schimbăm nimic, nici în viitor, nici în trecut, niciodată.”

Traducerea lui amor fati din latină este dragoste față de destin și presupune să ne acceptăm soarta cu brațele deschise. Nietzsche credea în liberul arbitru, dar credea și în iubirea față de viață, așa cum este ea, cu bune și cu rele. Asta nu înseamnă că trebuie să ducem o viață pasivă, acceptând tot ce ne iese în cale, ci să ne privim destinul cu blândețe, acceptând toate obstacolele pe care ni le aduce în drum. Presupune că ne manifestăm esența, libertatea, să ne urmăm pasiunile și să trăim în ritmul nostru, fără a ne compara cu alții. Nu ne putem alege locul de naștere, naționalitatea, culoarea pigmentului, înălțimea sau IQ-ul, dar indiferent de aceste variabile, avem opțiunea să ne simțim bine în pielea noastră, să acceptăm realitatea așa cum e și să exploatăm oportunitățile și circumstanțele de care avem parte. Cu cât ne iubim mai mult soarta, cu atât viața noastră va fi mai bogată, iar noi, în mod implicit, vom fi mai prezenți în ea. Mulți dintre noi pierdem timp, lamentându-ne în legătură cu trecutul nostru și îngrijorându-ne în legătură cu viitorul: o rețetă sigură pentru stres. Acceptându-ne destinul, putem avea rolul principal în viața noastră.

5. Nu te teme de eșec

“Trebuie să fii pregătit să arzi în propria ta flacără. Cum te-ai putea regenera dacă n-ai fost mai întâi cenușă?”

Învățăturile lui Nietzsche pot inspira milioane de oameni care ezită să-și urmeze visurile, oricât de simple sau mărețe ar fi acestea, de teama unui posibil eșec. De-a lungul vieții, filozoful n-a urmărit recunoașterea socială și n-a vânat succesul convențional. Chiar s-a izolat pentru o vreme în Alpii elvețieni pentru a scrie cărți (care au ecouri și în ziua de azi), iar meritele sale nu au fost recunoscute pe deplin în timpul vieții. Dar prin lucrările sale, el ne încurajează să îndrăznim să ne urmăm pasiunile până la capăt și să nu ne lăsăm descurajați de opiniile altora. Nietzsche credea că toate descoperirile extraordinare n-au fost făcute de oameni care au urmat căi banale, ci de cei care au făcut echilibristică pe marginea prăpastiei eșecului. De cei care au transformat teama în combustibilul care i-a propulsat acolo unde au dorit să ajungă.

Citește și:

Lecții de la filozofii antici pe care le poți aplica în viața de zi cu zi

3 tipuri de autolimitări care ne sabotează succesul

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.