În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt cauzele care provoacă fricile de duminică seara.
– Ce este principiul proximității și cum te ajută practicarea lui. 


Hai să vorbim acum despre anxietatea de duminică seara. O știi? Ai fost vreodată în această situație? 

Poate că ai văzut, pe social media, postări și comentarii care folosesc expresia de „Sunday Scaries” (Fricile de Duminică). E un termen care a apărut în ultimii ani și s-a răspândit rapid, descriind anxietatea de care au parte mulți oameni, duminică seara, atunci când se gândesc că trebuie să se reîntoarcă la muncă sau la școală în ziua imediat următoare. 

Și asta nu e o glumă. Un sondaj cu rezultate șocante, făcut de LinkedIn, a dezvăluit că mai bine de 90% dintre millenials și reprezentanți ai generației Z se îngrijorează pentru săptămâna care urmează încă de duminică. Și asta e o chestie înspăimântătoare. 

Prin urmare, n-a mai fost o surpriză pentru nimeni că 70% dintre americani nu sunt motivați la locul de muncă. Are sens, nu-i așa? Bineînțeles că o să te cuprindă anxietatea cu o seară înainte să fii nevoit să te întorci la slujba pe care o urăști. 

Ce provoacă fricile de duminică?


Fiecare dintre noi a fost proiectat să ocupe un loc unic în lume și să facă un lucru care contează. Așadar, atunci când nu te ocupi de acea activitate pentru care ai fost menit, anxietatea își face simțită prezența. 

În cartea sa, Happiness at Work (Fericirea la locul de muncă), Jessica Pryce-Jones calculează că un lucrător obișnuit va petrece, de-a lungul vieții sale, o medie de 90.000 de ore la locul de muncă. Refuz să cred că ar trebui să ne simțim nasol atât de multe ore din viața noastră. 

Așadar, ce provoacă fricile de duminică? De cele mai multe ori, ele sunt rezultatul uneia (sau o combinație) dintre aceste cinci cauze:

  1. Nu ești pasionat de ceea ce faci.
  2. Lucrezi într-un mediu toxic.
  3. Te simți copleșit de volumul de muncă pe care îl ai. 
  4. Te simți neapreciat de șefii tăi și/sau de către colegi. 
  5. Te plictisești la muncă. 

Să sperăm că, atunci când te uiți la această listă, îți dai seama că nu te vei da în vânt după aceste frici de duminică. Și, chiar dacă le experimentezi, asta nu înseamnă că trebuie să ai parte de ele pentru tot restul vieții. Pe undeva, te așteaptă și pe tine acel loc de muncă de care te vei simți satisfăcut. 

Există speranță.

Dar, să vorbim mai întâi despre cei doi pași pe care trebuie să-i faci ca să te poți mișca într-o direcție în care să nu mai ai parte de atâta anxietate. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Care sunt cele 2 moduri în care poți scăpa de fricile de duminică? 

Gândește-te la aceste frici ca la o boală cronică. Vei fi tentat să le tratezi sau să încerci să le uiți într-o mulțime de feluri. Însă, atunci când faci asta, când doar amorțești simptomele și ai parte de o ușurare temporară, vei deveni tot mai „imun” la „medicație”. Și, în cele din urmă, vei fi forțat să faci față durerii din plin atunci când aceasta se va întoarce, în fiecare săptămână. 

Nu-ți pierde timpul „tratându-te”. Nu continua să trăiești permanent în această stare de tortură. În schimb, apuc-o pe calea cea mai grea și găsește o soluție permanentă la anxietatea de duminică seara. Iată care sunt cele două soluții care te pot ajuta să începi:

1. Schimbă-ți mentalitatea. 

În primul rând, te încurajez să-ți schimbi mentalitatea și modul de a privi lucrurile: nu te mai gândi că munca e îngrozitoare, ci fii mai degrabă fericit că ai un loc de muncă. Lasă-mă să-ți explic de ce:

  • Ai parte de un salariu lunar care-ți dă o stabilitatea financiară;
  • Ai, prin prisma acestui job, anumite beneficii sau avantaje;
  • Ți-ai făcut prieteni sau ai avut parte de mentori extraordinari la birou;
  • Ai deprins o mulțime de aptitudini, unele pe care le vei lua cu tine atunci când vei părăsi compania;
  • Ai la dispoziție o modalitate de a-ți finanța viitorul (acest job te va ține pe linia de plutire câtă vreme îți dai seama care este calea pe care vrei să apuci către acea activitate pe care o iubești). 

Știu că e ușor să fii copleșit de cât de mult contează chestiile negative care ți se întâmplă la job și să nu mai vezi părțile pozitive. Însă, dacă te disciplinezi îndeajuns de mult încât să te concentrezi pe lucrurile bune (măcar pentru momentul prezent), vei fi mult mai bine pregătit să abordezi și să pui în practică o a doua soluție, una ceva mai permanentă. 

2. Practică principiul proximității.

Atunci când îndrum pe cineva care experimentează des aceste frici de duminică (din cauza uneia sau mai multor cauze din cele menționate mai sus), de cele mai multe ori îl îndrum să-și găsească un alt loc de muncă. Compania la care lucrează nu e întotdeauna una rea, însă pentru că acea persoană nu lucrează chiar în poziția perfectă (cea în care se intersectează, în mod fericit, ce știi să faci cel mai bine cu ce-ți place cel mai mult să faci). 

Așadar, cum ajungi în acea poziție perfectă? Practicând principiul proximității, care spune: ca să ajungi să faci ceea ce vrei, trebuie să stai în preajma oamenilor care fac deja acea activitate și să fii, atunci când trebuie, în acele locuri în care se întâmplă lucrurile care te interesează pe tine. 

Poți să-ți începi călătoria fix din locul în care te afli acum! Fă-ți intențiile cunoscute:  că vrei să-ți faci conexiuni bune cu oamenii din biroul tău, apoi concentrează-ți atenția asupra celor din clădire (există și alte organizații care au birourile în aceeași clădire cu tine?), către cei din cartier, din orașul tău și de mai departe. 

Îmi doresc să-ți petreci fiecare moment liber făcând conexiuni și construind relații. 

Invită-i la o cafea sau la prânz pe oamenii care au cariere de care ai putea fi interesat. Fă voluntariat la organizații în domeniul care te pasionează sau întreabă dacă poți acompania pe cineva la locul lui de muncă, pentru a vedea cum se desfășoară, pe viu, o anumită activitate. Găsește cluburi locale unde te poți întâlni, în mod regulat, cu oameni care-ți pot oferi sfaturi și sprijin.

Odată ce te afli în jurul acestor oameni sau ajungi în acele locuri, vei găsi o mulțime de uși deschise către oportunități de care altfel nici n-ai fi avut habar. Și, chiar înainte să-ți dai seama, atunci când vine duminică seara, n-o să mai fii îngrozit de perspectiva unei alte săptămâni înfiorătoare. În schimb, vei aștepta cu nerăbdare alte șapte zile de conexiuni interesante și oportunități. 

Ca să aprofundezi mai bine acest principiu al proximității, aruncă un ochi pe cartea mea, The Proximity Principle: The Proven Strategy That Will Lead to the Career You Love. Oameni buni, sunteți făcuți să creați! Ați fost creați cu un scop anume, să vă aduceți contribuția voastră unică la această lume. De aceea nu e deloc OK să aveți parte de fricile de duminică, în fiecare săptămână. Nu încercați să tratați sau să vă amorțiți simptomele. Trebuie să ajungeți la sursă ca să rezolvați problema reală, iar această sursă înseamnă, de multe ori, că faceți o muncă de care nu sunteți pasionați. 

Îmbrățișează călătoria, pentru că durează să ajungi la jobul tău de vis: ai nevoie de perseverență și răbdare! Însă, atunci când te vei bucura de seara de duminică fără să te gândești cu anxietate la ce zi urmează, vei fi recunoscător că ai tras mai tare ca să ajungi să-ți trăiești visul. 

Contezi și ai tot ceea ce-ți trebuie pentru asta. Apasă doar pe butonul de start.

Citește și:

Cum să faci față celei mai deprimante zile din an

10 lucruri pe care să le faci în weekend pentru o săptămână mai bună

Author(s)

  • Ken Coleman

    autor

    Ken Coleman este autorul volumului de succes Principiul Proximității și gazda emisiunii radio The Ken Coleman Show. În calitate de coach, el își ajută clienții să descopere ce fac cel mai bine, astfel încât să poată face munca pe care o iubesc și să ajungă la rezultatele care contează cel mai mult pentru ei.