În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce e periculos să ții cont de recomandările apropiaților atunci când îți alegi o profesie. 
– Când apare conflictul între identitatea profesională și sinele nostru autentic. 


Peste 80% din clienții mei au ajuns în joburile actuale pentru că familia, anturajul sau profesorii le-a recomandat astfel. Am angajat și consiliat profesional până acum mai mult de 3.000 de persoane. Și am avut ocazia să observ modul cum se alege o carieră în România, de cele mai multe ori: 

Plecând de la ce crede lumea din jur că ți se potrivește.

Care e problema cu recomandările primite de la membrii familiei? 

Fiecare om se raportează la percepția sa asupra realității. Mama va crede că cel mai bine e să te faci economist, pentru că pe vremea ei asta era meseria sigură. Tata poate se va gândi la munca în fabrică sau la profesia de avocat, sperând ca tu să obții în viață fie stabilitate, fie statut. Va exista și o bunică ce va recomanda medicina, pentru că, desigur, medicii primesc șpăgi. Și, inevitabil, și profesorul de fizică îți va recomanda să “pui mâna pe carte” și să te faci profesor, pentru că viața lui la atât se rezumă. 

Apoi mai sunt și meseriile ce ți se inoculează încă de mic: 

“Vorbești mult… sigur te faci avocat!”

“La cât de meticulos e cu insectarul, sigur se face medic!” 

“Ai văzut-o cum le învață pe păpuși să gătească?! Educatoarea lu’ mama!” 

Toate cele de mai sus, ar trebui în părerea mea, interzise prin lege. Da, da! Ar trebui să interzicem prin lege să le permitem celor din jur să ne spună, pe repeat, ce să facem cu viața noastră. Pentru că, aducând aceste declarații în viața unui copil, nu faci nimic altceva decât să-i inoculezi că ai niște așteptări de la el. 

De ce e periculos să ții cont de recomandările apropiaților? 

Conform lui Donald Winnicott, ne naștem cu un Sine Adevărat, ce deține toate trăsăturile de personalitate de care avem nevoie să reușim în viață. Însă copilul, în timp, pentru a face față normelor sociale, pentru a-și mulțumi părinții și profesorii, dezvoltă un Sine Fals.

În procesul de dezvoltare al acestui Sine Fals, intră și asumarea unor identități profesionale ce de fapt nu ne aparțin. Așa se face că, după ce am auzit toată copilăria, pe repeat, că ar trebui să devenim avocați/ doctori/ mecanici sau economiști, nu e de mirare că acesta e visul după care alergăm ca adulți.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Unde apare problema?

Creștem și începem să învățăm tot mai multe despre calitatea vieții. Ne dăm seama că, în viața noastră, munca primește mai multă energie și timp din partea noastră decât primesc familia, pasiunile sau noi înșine.

Și vine un moment în care, fie la nivel conștient, fie inconștient, ne simțim în conflict cu munca noastră, simțim că aceasta nu ne hrănește, nu ne dezvoltă, ci din contra ne afectează pe toate planurile (mental, fizic, emoțional sau spiritual).

Îmi amintesc de unul din clienții mei, D., care la 48 de ani bifa toate cerințele societății: o carieră de succes în avocatură, o familie frumoasă, vacanțe exotice și o situație financiară bună. Și, totuși, ajunsese în punctul în care nu mai voia să iasă din cameră, pentru că simțea că trăiește viața altcuiva. Lucrând împreună și-a dat seama că, atunci când era mic, fiind foarte vorbăreț, toată lumea îi spunea, non-stop, că el trebuie să se facă avocat. Și a auzit asta suficient de mult, încât a integrat-o în personalitatea sa, anulând adevăratele sale aspirații profesionale pentru a se încadra în așteptările celor din jur.

Ce a urmat pentru D.? Un întreg proces de descoperire de sine. Nu-i lucru ușor să afli cine ai fi fost dacă nu ai fi cine ești.

Poate și tu ai zile când pur și simplu simți că trăiești viața altcuiva, că nu ești cu adevărat fericit și că parcă… nimic nu se leagă.  Poate mai adaugi la cele de mai sus și un sentiment de vină că, deși ai atât de multe lucruri pentru care să fii recunoscător, simți adânc în suflet o nemulțumire. Nu te mai necăji! Sinele tău adevărat încearcă să iasă la suprafață, sătul să stea închis de atâta vreme, alături de toate dorințele tale reale. 

Ce îți recomand eu?

Să te descoperi! Să începi să scoți Sinele Adevărat la suprafață și încet-încet să-i dai voie să se manifeste. Întâlnește-te cu tine! S-ar putea să fii cea mai interesantă persoană pe care ai întâlnit-o vreodată!

Citește și:

Copilul interior te ajută sau te sabotează în carieră?

Ce vrei să te faci când o să fii mare?

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.