În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce ești mai predispus la insomnii când e lună plină.
– Ce sex e mai predispus să fie influențat de fazele lunii.


De când mă știu, m-am simțit atrasă într-un mod magnetic de misterioasa, chiar mistica… lună. 

Mi se pare foarte interesant când mă gândesc la legăturile dintre lună și lumea noastră. Iubesc natura și găsesc fascinant faptul că animalele pădurii sunt cu mult mai active în nopțile cu lună plină. Și sunt foarte curioasă în legătură cu fazele lunii, mai ales în ceea ce privește rolul pe care-l au ele asupra vieților noastre, rol pe care nu-l cunoaștem încă pe de-a-ntregul. 

Recent, s-au împlinit 51 de ani de la aselenizarea misiunii Apollo 13 și m-am tot gândit la fotografia care a făcut istorie, cea în care Neil Armstrong și Buzz Aldrin înfig steagul american în solul lunar. Este și acum la fel de vie ca atunci. De la acel ”pas mic” de pe 20 iulie 1969, a ajunge pe lună nu mai are acea semnificație de ”imposibil” pe care o avea pentru strămoșii noștri – iar acum, următoarea țintă a omenirii este Marte!

Însă pentru mine, luna are și o rezonanță cât se poate de personală. Eu și răposatul meu soț, George, obișnuiam să dansăm în lumina lunii revărsată pe terasa interioară a fermei noastre, pe piesa lui Neil Young “Harvest Moon”. În octombrie 2017, l-am pierdut pe George după 18 luni de luptă împotriva leucemiei și am cerut ca ”piesa noastră” să fie coloana sonoră a înmormântării sale. Acela a fost ultimul nostru dans

Mă gândeam la toate astea în timpul recentei mele vacanțe în Hawaii. Locul unde obișnuiesc să stau în Oahu e chiar pe malul oceanului și, într-o noapte, m-am trezit pe la ora două. Era lună plină și reflexia ei în apele liniștite ale oceanului arăta ca o potecă ce-l traversa până la ușa mea, care rămăsese deschisă. Am simțit că luna m-a trezit și m-a făcut să mă dau jos din pat; de fapt, eram sigură că vrea să-mi atragă atenția în legătură cu ceva. Am trăit o conexiune spirituală foarte puternică, ca și cum luna ar fi vrut să mă poarte undeva anume. Și, urmând-o, am simțit speranță și încredere. 

De fapt, e un sâmbure de adevăr în această experiență magică, pe care am trăit-o eu în Hawaii. Oamenii de știință susțin că luna joacă un rol foarte important în ceea ce privește somnul oamenilor, că am fi acordați, într-un fel, la ciclurile lunare. Un studiu din 2013 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Basel, Elveția, a descoperit că, atunci când este lună plină, ne este mai greu să adormim și că și calitatea somnului nostru este influențată (voluntarii care au participat la studiu au petrecut cu 30% mai puțin timp în somn profund decât în celelalte zile ale lunii). 

Pentru a aprofunda acest subiect, am discutat cu Nathaniel Watson, medic, profesor de neurologie și codirector al Centrului pentru Medicina Somnului de la University of Washington, care cunoaște rezultatele studiului elvețian ce a măsurat somnul în mod obiectiv, în condițiile mediului de laborator cu variabile controlate. Cercetătorii au constatat că, în nopțile cu lună plină, oamenii au avut nevoie de cinci minute în plus pentru a adormi și au dormit cu 20 de minute mai puțin decât de obicei. De asemenea, perioada de timp petrecută în somnul REM și în somnul lent (NREM) a fost mai scurtă. 

Și eu, și Watson găsim concluziile acestui studiu fascinante. ”Acesta este unul dintre numeroasele exemple de impact al naturii asupra sănătății și stării noastre de bine, chiar dacă nu-i înțelegem încă pe deplin implicațiile. Suntem mamifere ce trăiesc pe această planetă, pe care am evoluat, și, din această perspectivă, n-ar trebui să fim surprinși că suntem influențați de fenomenele naturale”, spune Dr. Watson. ”Iar aceste date sugerează că pe lângă ritmul circadian, ar mai exista și un ritm lunar, care determină funcționarea organismelor noastre și că ființele umane ar fi sensibile la fazele lunii în feluri care nu au legătură cu forța gravitațională exercitată de lună”, explică specialistul.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ceea ce mi se pare mie la fel de interesant este faptul că, în nopțile cu lună plină, cu toate că avem impresia că suntem perfect treji din cauza luminii puternice (așa cum am pățit eu în Hawaii), s-ar putea să nu fie tocmai așa. ”În general, datele științifice conduc către faptul că expunerea la o intensitate puternică a luminii în timpul somnului n-ar fi benefică sănătății și nici somnului. Însă adevărul este că subiecții care au participat la studiu au fost monitorizați timp de trei zile și jumătate în dormitoare care nu aveau expunere directă către lumina lunii. Tocmai de aceea rămâne încă un mister efectul lunar”, a adăugat dr. Watson.

Așadar, ar trebui, oare, să facem ajustări în ceea ce privește rutina noastră de somn atunci când este lună plină? Ei bine, putem, fără îndoială, să controlăm lucrurile care sunt ”controlabile”, cum ar fi să mergem mai devreme la culcare sau să ne trezim mai târziu. Cel mai important este să avem parte de un somn profund, care să ne refacă, noapte de noapte.

Adică, obiceiuri sănătoase de somn și o pregătire pentru odihnă: o tranziție între ziua agitată și repaus. De asemenea, dispozitivele nu au loc în dormitor și e important ca patul și perna să-ți ofere confortul și susținerea de care are nevoie corpul tău. Trebuie să ai în vedere toate variabilele care pot oferi un somn de calitate. Și apoi, să te lași în voia forțelor naturii și a rolului pe care-l joacă ele în viețile noastre.  

După cum spune Dr. Watson, nu e cazul să ne facem probleme în legătură cu luna. ”Luna plină se întâmplă la fiecare 29,5 zile. Dacă ar fi vorba numai despre intensitatea luminii, atunci jaluzelele opace ar rezolva problema, însă s-a constatat că are un alt tip de influență”. În opoziție cu părerea sa, alte studii au demonstrat că nu ar exista vreo legătură între fazele lunii și somnul nostru; sau că femeile (însă nu și bărbații) ar petrece mai puțin timp în faza REM a somnului atunci când este lună plină.

Studiile privind influența lunii asupra somnului nostru nu sunt încă suficient de concludente, însă oricare ar putea fi concluziile lor, e evident că merită să explorăm felul în care dormim (și în care ne simțim) pe măsură ce luna crește și descrește.

Conexiunea mea cu luna este acum mai puternică decât a fost vreodată. Atunci când l-am pierdut pe George, lumea mea s-a întors cu susul în jos și m-am simțit ca și cum mi-aș fi pierdut viitorul, pentru că lucrul în care am crezut o viață întreagă, a dispărut într-o clipă. Însă, luna și stelele mi-au amintit că speranța nu moare. Legătura mea cu cerul înstelat al nopții a devenit și mai profundă, iar acum simt încredere și optimism în legătură cu ceea ce poate aduce ziua de mâine. 

În poemul Miracles al lui Walt Whitman este un vers extraordinar care rezumă această idee: “… the exquisite delicate thin curve of the new moon in spring.” (”….extraordinar de delicata curbă fină a lunii noi, primăvara”). Diseară, voi admira luna magnific, indiferent de faza în care o prind. Și te invit să faci și tu la fel.

La fel cum au făcut și acei astronauți în urmă cu peste 50 de ani, ieși din zona ta de confort și fă-ți curaj să visezi la infinitele oportunități pe care viitorul ți le așterne în cale. Să privim luna pentru a găsi în noi curajul de a face ceea ce pare imposibil. Visează fără limite! Și, desigur, dormi bine!

Citește și:

3 Mituri despre somn care dăunează sănătății

Coronasomnia: tulburările de somn din perioada pandemiei de coronavirus

Author(s)

  • Shelly Ibach

    Președinte și CEO Sleep Number; expert Thrive pe teme legate de somn

    Shelly este consilier principal în domeniul somnului pentru Thrive. Face parte din comitetul executiv al Minnesota Business Partnership, organizație ce vizează îmbunătățirea continuă a calității vieții în această regiune.