În următoarele 5 minute vei afla:

De ce este important să ții legătura cu medicul de familie al părinților tăi. 

De ce părinții noștri trebuie ajutați să evite ieșirile din casă în această perioadă.


Pentru mulți dintre cei care au părinți în vârstă, una dintre cele mai neplăcute consecințe ale pandemiei de coronavirus este faptul că nu-i pot vedea și nu pot avea grijă de ei în mod direct. 90% dintre cei cinci mii de americani care au răspuns la chestionarul Thrive Global, având ca tematică problemele specifice determinate de coronavirus, au afirmat că acest context este îngrijorător pentru ei din perspectiva sănătății părinților sau a altor membri ai familiei în vârstă. 

Iar această îngrijorare este perfect legitimă: CDC (n.r. Centrul pentru Supravegherea și Controlul răspândirii Bolilor din SUA) a comunicat că vârstnicii, persoanele imuno-deprimate și cei cu afecțiuni cronice preexistente sunt categoriile cele mai vulnerabile în fața virusului. De aceea, este foarte important să respectăm distanța față de (și în beneficiul) aceste(-tor) categorii.

”Cea mai bună strategie, în ceea ce-i privește pe adulții în etate care au nevoie de îngrijiri speciale, este izolarea la domiciliu, strategie care se dovedește utilă și pentru întreaga populație din comunitățile cel mai grav afectate din întreaga țară”, scria în New York Times Dr. Muriel Gillick, profesor la Harvard Medical School. Însă, dacă te afectează foarte tare faptul că nu-ți poți ține părinții de mână și că nu-i poți îmbrățișa în aceste vremuri grele, află că există modalități în care poți avea grijă de ei și îi poți susține de la o distanță sigură.

De exemplu, îți poți ajuta părinții bătrâni să evite să meargă în locuri aglomerate, făcându-le și lor aprovizionarea cu cele necesare, data viitoare când mergi la cumpărături. Iar dacă locuiești departe de ei și n-ai cum să te ocupi chiar tu de transportul acestor provizii, le poți comanda online alimente și toate cele necesare, iar apoi să le trimiți prin curier, direct la ușa lor (pentru că s-ar putea ca ei să fie reticenți la ideea de cumpărături online sau, pur și simplu, să nu se priceapă). 

Nu uita că, în funcție de zona în care locuiesc, este posibil ca intervalele disponibile pentru livrări să fie deja ocupate la capacitate maximă, astfel încât s-ar putea să trebuiască să fii destul de insistent. Încearcă să găsești un interval disponibil cât mai din timp și verifică oferta mai multor magazine cu livrare la domiciliu din zona în care locuiesc. 

De asemenea, le poți veni în ajutor interesându-te în legătură cu necesarul lor de medicamente. Pentru că nu se știe cât timp vom fi nevoiți să păstrăm distanța unii față de ceilalți, ar trebui să aibă la dispoziție cel puțin medicamentele necesare pentru următoarele câteva săptămâni. Dacă nu au un astfel de stoc acasă, te poți oferi să te ocupi de reînnoirea rețetei (îi poți scuti astfel de drumul la medicul de familie) și apoi să mergi la farmacie să cumperi medicamentele, dacă locuiești în apropiere. Iar dacă stau departe de tine, le poți comanda medicamentele online sau le poți cumpăra de la o farmacie din zona ta și trimite prin poștă, pentru a te asigura că nu le lipsesc medicamentele de care au mare nevoie. 

Pentru mai multe idei despre cum le poți fi de ajutor părinților tăi, aruncă o privire asupra următorilor micropași: 

Sună-ți părinții și întreabă-i cum stau cu aprovizionarea.

Interesează-te cum se descurcă și asigură-te că sunt conștienți de situație, că sunt bine aprovizionați și, mai ales, întreabă-i cum se simt.

Fă rezerve de alimente și de toate cele necesare părinților tăi data viitoare când mergi la cumpărături. 

Dacă fac parte din categoriile de risc, ajută-i să evite aglomerația, făcându-le și lor cumpărăturile data viitoare când mergi la supermarket. Dacă n-ai cum să faci asta, sfătuiește-i să-și facă rezerve de alimente cu termen mare de valabilitate data viitoare când vor merge la cumpărături. 

Discută cu părinții tăi despre necesarul lor de medicamente.

Ar trebui să aibă puse deoparte stocuri de medicamente care să le acopere necesarul câtorva săptămâni, pentru cazul în care ar fi nevoiți să stea izolați la domiciliu pe perioade mai îndelungate. Oferă-te să-i ajuți cu înnoirea rețetei la medicul de familie și mergi tu să le cumperi medicamentele, dacă stați în aceeași localitate. 

Citește și:

Cum să cultivi empatia pe timp de coronavirus

Psihologul ne învață cum să trecem cu bine de perioadele de izolare

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    reporter multimedia

    Alexandra Hayes este reporter multimedia la Thrive Global. Înainte de a se alătura echipei Thrive era profesoară de lectură în Canarsie, Brooklyn. În timpul liber, îi place să scrie ficțiune, își perfecționează versiunea sa de Bucatini all'Amatriciana și vorbește cu partenerul ei despre totul și nimic. Speră că în curând va avea un bulldog pe nume Rigatoni.