În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce trebuie să-ți înveți copilul despre greșeli.
– Cum să-ți determini copilul să adopte un comportament pozitiv.


Pentru oricare dintre noi, indiferent de vârstă, poate fi o adevărată provocare să-și gestioneze emoțiile și comportamentul. Lucrurile pe care le are de făcut în fiecare zi, presiunea, stresul – toate acestea pot provoca emoții negative suplimentare și, astfel, modul de a gândi, de a acționa și a reacționa al oamenilor se poate schimba și evolua într-o direcție nu întotdeauna fericită. Și asta pentru că emoțiile și dispoziția noastră reprezintă niște factori extrem de importanți atunci când vine vorba despre treaba pe care o avem de făcut – prin urmare, putem fi productivi sau putem fi ineficienți. 

Așadar, emoțiile și starea de spirit pozitivă ne ajută să gândim mult mai deschis, să fim mai creativi, să fim deschiși la idei noi. Când îți ajuți copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile, de fapt îl ajuți să fie mai rezilient, să răspundă mai bine în situațiile de stres, să facă față cu brio criticilor din partea altora, să se adapteze schimbărilor din jurul lui și circumstanțelor.

1. Adoptă o tehnică „reactivă”! 


Emoțiile puternice au puterea de a ne limita modul în care privim lucrurile și în care percepem situațiile din jurul nostru. Atunci când copiii sunt furioși, speriați sau frustrați, ei nu gândesc clar și mai târziu pot avea chiar regrete legate de modul în care au reacționat într-o anumită situație. 

Ori de câte ori ai posibilitatea, învață-ți copilul să-și acorde ceva timp înainte să aibă o reacție sau un răspuns. În timpul acestei perioade „de gândire” poate discuta și se poate gândi la factorii care au dus la apariția situației respective, cum l-a făcut acel moment să se simtă, ce și-ar dori să obțină în urma reacției, lucrurile care ar fi putut fi făcute într-un alt mod, dar și la pașii pozitivi pe care trebuie să-i facă pentru a ajunge la rezultatul dorit. 

2. Subliniază părțile pozitive! 

Atunci când discuți cu copilul tău și îi atragi atenția asupra evenimentelor pozitive care apar în viața lui sau atunci când vorbești cu el despre oamenii, locurile și momentele interesante cu care se întâlnește, poți într-adevăr să-l determini să aibă un comportament pozitiv și să vadă viața din jurul lui într-un mod cât mai bun. La rândul său, copilul va transmite acest mod de gândire și prietenilor din jurul lui, iar efectul de domino se va amplifica, ducând la crearea unei culturi centrată pe recunoștință; copiii vor învăța astfel să aibă o imagine mai amplă asupra vieții lor, în loc să privească totul dintr-un unghi foarte limitat. 

3. Învață din greșeli!

Toată lumea face greșeli și noi, la rândul nostru, ne învățăm copiii că greșelile pot avea un impact major asupra modului în care vor percepe succesul și eșecul în viața lor ca adulți. Greșelile sunt doar oportunități de a învăța și de a te îmbunătăți, nimic mai mult, nimic mai puțin. Și ele n-ar trebui să fie niciodată percepute ca fiind bune sau rele sau având legătură cu valoarea cuiva. De asemenea, greșelile ar trebui văzute într-o lumină pozitivă, de vreme ce ele ne permit să ne lărgim cunoștințele, învățând lucruri noi. 



Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Răspunde la critici într-un mod eficient! 

Atunci când primim critici, de multe ori suntem tentați să le răspundem într-un mod defensiv, și o facem fără ca măcar să ne gândim la asta. Așa că, atunci când ai parte de critici, mai degrabă mai pui câteva întrebări și începi o conversație care te poate ajuta, una care va fi utilă ca să poți să înțelegi mai bine lucrurile care au fost spuse, dar care va servi și ca punct de plecare pentru a dezamorsa o situație care ar fi putut avea un efect neplăcut. Mai bine discută, analizează și nu te grăbi să fugi sau să răspunzi agresiv! Mai mult decât atât, știm prea bine că nu toate criticile sunt constructive, așa că ar fi bine să învățăm să separăm feedback-ul pozitiv, primit de la oamenii în care avem încredere, de cel obținut din surse care nu ne vor mereu binele. 

5. Mănâncă sănătos, dormi și fă sport!

Multe studii au dovedit deja că, atunci când mănânci bine și dormi așa cum trebuie, iar apoi adaugi și doza potrivită de mișcare, ai parte de o combinație pro-activă, care-ți poate îmbunătăți starea de spirit și îți poate transforma emoțiile în unele pozitive. Studiile arată și că, atunci când nu avem parte de suficient somn, emoțiile negative, cum ar fi furia, frustrarea etc, cresc. Mai mult decât atât, o alimentație necorespunzătoare și lipsa sportului poate avea efecte negative asupra stării tale de sănătate mentală și, astfel, acești factori nu pot fi subestimați. 

Cum îți ajuți copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile? Începi prin a-i oferi sprijin, încurajări și prin a-i explica și facilita modurile prin care poate înțelege mai bine lucrurile care i se întâmplă și sentimentele cărora trebuie să le facă față. Emoțiile nu trebuie privite niciodată ca niște lucruri negative, așa că, dând atenție și înțelegând stările emoționale și dispoziția copilului, îl putem ajuta să înțeleagă și să accepte ceea ce simte și putem să-l îndrumăm să găsească cele mai bune strategii.

Citește și: 

21 de sfaturi pentru a crește un copil sigur pe el

Calmează anxietatea copilului tău în 30 de secunde

Author(s)

  • Jacqui Preugschat

    speaker, lector cu specializări în pedagogie, criminalistică, autor al Tessa's Books Of Elegance

    Jacqui Preugschat este căsătorită și are patru copii. Are specializări în Pedagogie, Criminologie și este lector universitar. Jacqui a regizat, de asemenea, trei musicaluri la Princess Theatre, predă artă dramatică și conduce un cor. A scris o serie de cărți intitulate „Tessa’s Books Of Elegance”, care le încurajează pe fetițe să-și folosească talentele pe care le au și să-și descopere unele noi. Cititorii o urmăresc pe Tessa și află cum pot organiza un tea party sau un spectacol de balet. Ce-a de-a treia carte, „Design Your Own Elegant Bedroom Décor with Tessa” a seriei a fost lansată în octombrie 2020. http://www.jacquipreugschat.com