În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e sexul “aspirina săracului”.
– Ce riscuri vin la pachet cu abstinența.


Viața noastră sexuală poate fi o sursă de plăcere și de împlinire. Însă, de multe ori, neglijăm faptul că totul, de la dorința sexuală și până la orgasm, pornește din creier, și nu este doar o activitate fizică. Astfel, afecțiunile de ordin mental precum anxietatea sau depresia pot afecta puternic puternic libidoul, stima de sine, dar și starea de spirit necesară unei vieți sexuale împlinite. Dar se pare că și reciproca e valabilă: lipsa sexului poate provoca irascibilitate, rezistență scăzută la stres și, în mod ironic, favorizează anxietatea și depresia.

Însă dincolo de neplăcerile care pot veni la pachet cu lipsa unei vieți sexuale, în 2019 un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) despre infertilitate a fost interpretat de media în mod eronat și au devenit virale articole cu titlul: „Eșecul de a găsi partener sexual acum un handicap”. Din fericire, nu este așa, dar cu toate astea, o viață sexuală împlinită este dezirabilă pentru o sănătate mintală robustă, conform experților.

Jeni Chiriac, psiholog clinician și psihoterapeut, explică beneficiile unei vieți sexuale constante și riscurile la care ne expunem atunci când suntem abstinenți sexual.

Avantajele unei vieți sexuale sănătoase asupra organismului și sănătății mintale

“Beneficiile unei vieți sexuale împlinite sunt multiple, pe lângă o bună funcționare a organismului în general, sexul potențează starea de bine, optimismul, oferă un tonus robust și stimulează pofta de viață. Pe scurt, este indicat să ai o viață sexuală activă, responsabilă și constantă.

Pe lângă exercițiul fizic aferent actului sexual și impactul pozitiv pe care acesta îl are asupra metabolismului și a bunei funcționări endocrine (ardem cel puțin patru calorii pe minut pe durata interacțiunii sexuale, menținem în echilibru nivelul de testosteron și de estrogen), vorbim și despre un impact pozitiv asupra imunității organismului la agenți patogeni, precum virușii, bacteriile etc. 

Un studiu efectuat de Wilkes University, Pennsylvania a demonstrat că persoanele cu o activitate sexuală care se desfășoară cel puțin o dată sau de două ori pe săptămâna aveau un nivel mai crescut al imunității decât cei abstinenți sau cu o frecvență sexuală neregulată sau scăzută.

O viață sexuală activă și constantă poate îmbunătăți libidoul, ameliorând tulburările de dinamică sexuală cauzate de o scădere a dorinței sau de fluctuațiile de libidou ale partenerilor din cuplu

Un studiu efectuat de Northwestern University din Chicago a evidențiat efectele benefice ale unei activități sexuale active în cazul femeilor, și aici vorbim despre stimularea lubrifierii vaginale și sporirea elasticității mucoasei vaginale. În mod implicit, astfel se favorizează circulația sangvină și prevenirea problemelor legate de incontinență urinară la femeile de peste 45 de ani, prin contracția musculară asociată orgasmului vaginal și nu numai.

Totodată, atât la bărbați, cât și la femei, multe studii au evidențiat efectul benefic pe care-l are sexul asupra tensiunii arteriale (cea sistolică): scade riscul de infarct miocardic și riscul de morbiditate la bărbați, ca urmare a afecțiunilor cardiace. Să nu uităm de prostată și de riscul de cancer: un bărbat activ sexual și după 45-50 de ani, care are o viață sexuală activă, responsabilă (și evită contactele sexuale întâmplătoare și cu persoane necunoscute) și constantă, reușește să scadă riscul de cancer la prostată cu aproximativ 80%.

Popular, multe persoane au denumit actul sexual „aspirina săracului”, considerând că are o acțiune de ameliorare, chiar și de vindecare a răcelilor ușoare, sau de anestezic în cazul unor dureri ușoare către medii (dureri lombare, dureri de cap, dureri menstruale, dureri de membre inferioare etc.).

După atingerea orgasmului, prolactina eliberată în organism îmbunătățește calitatea somnului atât la bărbați, cât și la femei. Apropierea fizică, intimitatea/comuniunea emoțională, actul sexual în sine, cât și trăirea plăcerii sexuale, toate au un efect de ameliorare a stresului și a anxietății”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Efectele lipsei activității sexuale asupra psihicului

“Indiferent că vorbim despre o abstinență voluntară sau involuntară, trebuie să reținem faptul că nevoia sexuală este una primară, de bază, și astfel are un impact important atât asupra calității vieții noastre per ansamblu, cât și asupra sănătății noastre fizice și psihice. 

Cu toate astea, abstinența voluntară nu se poate considera ca fiind nocivă, dacă este practicată pe durată de timp delimitată sau când este folosită cu scop terapeutic pentru reglarea comportamentelor sexuale compulsive sau deviante.

Însă lipsa unei vieți sexuale active sau o viață sexuală inconstantă și haotică poate avea un impact negativ asupra unei persoane, pot interveni probleme de relaționare, probleme de atașament și de angajament într-o relație stabilă, probleme legate de libidou și atracție sexuală, dificultăți în menținerea interesului sexual și afectează fidelitatea în cuplu, într-o relație de lungă durată.

Mai mult, abstinența involuntară poate duce la probleme legate de stima de sine, de imaginea de sine și de neacceptarea/neasumarea rolului sexual sau chiar a identității sexuale (asexualitate). Dar lipsa sexului poate favoriza și o dispoziție mercurială, ce alimentează o instabilitate emoțională sau duce la dificultăți de autoreglare emoțională.

Sănătatea mentală poate fi afectată, iar persoanele celibatare pot constata irascibilitate, toleranță scăzută la frustrare, rezistență scăzută la stres, anxietate și depresii recurente, dar și tulburări de dinamică sexuală, cu disfuncții sexuale, precum anorgasmie, disfuncții erectile, ejaculare prematură, anejaculare etc”.

Citește și:

7 mituri despre sex combătute de sexologi

De ce ne alegem parteneri nepotriviți și cum putem schimba asta?

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.