În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum ne afectează grijile financiare abilitățile cognitive.
– Ce poți face ca să reduci anxietatea legată de bani.


Pentru cei mai mulți dintre noi, banii sunt sursa numărul unu de stres și anxietate și asta chiar înainte să vină ziua în care plătim taxe și înainte să ne confruntăm cu toată această perioadă de incertitudine de care avem parte zilele acestea. De vreme ce nu este cel mai comod subiect pe care să-l abordăm, relația pe care o avem cu banii este despre ceva mai mult decât despre finanțe. Este o relație care are legătură cu sănătatea noastră fizică și mintală, cu munca pe care o facem, cu familiile noastre, cu modul în care ne gândim la propria noastră persoană și cum ne raportăm la viitorul nostru.

Să înțelegem această conexiune reprezintă primul pas pe care-l putem face ca să luăm măsuri pentru a ne reduce stresul financiar. Și asta pentru că știința deja a spus-o răspicat: sănătatea noastră financiară și starea noastră de bine generală sunt legate strâns, într-un mod complicat, pe care nu-l înțelegem în totalitate.

Cercetătorii de la University of Warwick din UK și cei de la Harvard au descoperit că, în cazul persoanelor care au venituri modeste, doar gândul la o decizie care implică bani le generează o tensiune financiară care pur și simplu le scade abilitățile cognitive. Iar un alt studiu făcut de către cercetătorii din Singapore arată că „datoriile cauzează deficiențe psihologice și cognitive semnificative și alterează procesul decizional”.

Nu putem avea mereu controlul asupra circumstanțelor externe atunci când vine vorba despre bani. Însă putem controla modul în care răspundem provocărilor care apar. Acest ghid te va ajuta să-ți construiești obiceiuri mai bune, să privești din altă perspectivă prejudecățile legate de bani și să prioritizezi ceea ce contează pentru tine, cu ajutorul Micropașilor: pași mici, bazați pe știință, pe care îi poți pune în aplicare imediat și al căror impact pozitiv se vede instant în starea ta de bine. Fiecare Micropas nu durează mai mult de cinci minute, așa că poți să-i incluzi cu ușurință în programul tău zilnic, nu contează cât de ocupat ai fi.

Regândește-ți relația cu banii

Atunci când ne gândim la finanțele noastre, putem aluneca ușor în niște locuri extrem de întunecate, iar aceste gânduri ne pot conduce rapid către catastrofă; astfel, putem să exagerăm cu scenariile negative și chiar putem să exagerăm în legătură cu gravitatea situației. Atunci când nu putem să facem ca presiunea legată de perioada taxelor și a facturilor sau de stresul financiar, în general, să dispară, putem, cel puțin, să controlăm în ce mod vedem aceste probleme. Și putem avea, prin urmare, o abordare ceva mai pozitivă, ale cărei beneficii nu se vor vedea doar asupra vieții noastre financiare, și ci în fiecare aspect al stării noastre de bine.

Scrie pe o bucată de hârtie care sunt cele mai mare îngrijorări pe care le ai, legate de bani. Un mod de a recăpăta controlul este pur și simplu să identifici motivele de anxietate. Cercetările clinice numesc acest lucru strategia name it to tame it (numește ca să poți îmblânzi). Odată ce ai identificat problema, poți face un plan pentru a o aborda așa cum se cuvine.

Atunci când ești stresat în legătură cu banii, adu-ți aminte un moment specific în timp când ai depășit un obstacol. Când îți vei reaminti că ai mai trecut peste tot felul de provocări și înainte, vei fi mult mai rezilient.

Dacă îți dai seama că prin minte încep să-ți treacă tot felul de scenarii negative pentru viitor, ia o pauză și respiră adânc.

Să vezi doar catastrofe la orizont este contra-productiv și te împiedică în procesul decizional. Îndreaptă-ți atenția către respirația ta, recentrează-te și astfel vei fi în stare să evaluezi provocările mult mai realist, și să te pregătești pentru ele așa cum trebuie.

Redu anxietatea luând măsuri adecvate

E ușor să te simți neajutorat în ceea ce privește problemele financiare – poate că nu știi cum ai să reușești să faci o plată, spre exemplu, sau te stresează gândul dacă vei scăpa vreodată de toate acele credite. Însă nu ești singurul care trebuie să facă față stresului financiar: un studiu recent Thrive Global arată că 82% dintre indivizi simt că pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ și mai mare asupra stresului lor financiar și asupra stării lor de bine, mai mare decât orice alt eveniment din istoria recentă. Însă, cu pași mici, poți să începi să simți că ai sprijin și că deții un control mai bun asupra finanțelor tale – și nu invers.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Uită-te la balanța oricărui împrumut pe care-l datorezi și scrie suma undeva, indiferent dacă ții un jurnal financiar sau ai o notiță electronică în telefon. Atunci când eviți chestiunile financiare care te intimidează nu faci decât să lași anxietatea să preia controlul.

Data următoare când te vei gândi la o factură sau la un cost pe care urmează să-l achiți, fă o pauză și scrie cum te simți în legătură cu asta. Nu evita să înfrunți gândurile stresante care te asaltează; nu vei face decât să le dai și mai multă putere. Atunci când îți exprimi în cuvinte anxietatea vei face un pas mic înainte în preluarea controlului și pregătirea acțiunii corespunzătoare.

Identifică o persoană pe care să poți conta atunci când ai nevoie să discuți cu cineva despre lucrurile financiare care te stresează. Simplul fapt de a te deschide în fața cuiva îți va aduce o eliberarea emoțională și, de asemenea, te va ajuta să cauți soluții practice la problemele financiare care te preocupă.

Fă-ți un obicei de a investi în viitorul tău

Pe măsură ce recapeți controlul asupra finanțelor tale, gândește-te cum îți poți construi un viitor mai bun din punct de vedere financiar, de asemenea. Dacă ești obișnuit să construiești niște obiceiuri în jurul altor arii care țin de bunăstarea ta și de starea de bine generală (cum ar fi somnul, reîncărcarea bateriilor, nutriția, mișcarea sau orice altceva), atunci schimbă-ți perspectiva și mentalitatea și adaugă și finanțele în acest mix. Cu ajutorul Micropașilor vei putea să-ți pui la punct obiceiuri care te vor îndrepta spre drumul către succes – și nu doar în ceea ce privește contul din bancă, ci în toate aspectele vieții tale.

Setează-ți alarme în telefon pentru plata facturilor. Vei evita penalitățile de întârziere și vei reduce stresul generat de perioada aceea când trebuie să plătești multe facturi deodată.

Înainte de finalul oricărei zile, notează în jurnalul tău financiar tot ce ai cheltuit în acea zi (poți folosi și o aplicație financiară de tip jurnal). Simplu fapt că ții socoteala cumpărăturilor îți va permite să reflectezi asupra cheltuielilor pe care le ai și să decizi care dintre ele se aliniază valorilor și priorităților tale.

În fiecare săptămână pune deoparte o sumă pentru un lucru care-ți aduce bucurie. Indiferent dacă vorbim despre 100 de lei sau despre 10, fă un obicei din transferul către un cont dedicat, și uită-te cum se adună acolo economiile. Să ai niște bani puși deoparte pentru experiențe care-ți aduc fericirea sau te conectează cu ceilalți te ajută să treci mai ușor peste stresul financiar.

Citește și:

5 mituri despre bani demontate de un expert financiar

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale