În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să te atașezi de un deznodământ.
– Cum să gestionezi emoția dezamăgirii.


Dacă s-a întâmplat în ultima vreme să traversezi o perioadă de dezamăgire, să știi că nu ești singur.

Sunt mulți cei care se simt dezamăgiți de ei înșiși atunci când eșuează în a obține ce și-au propus, în a-și atinge obiectivul, ori când nu reușesc să respecte un deadline. Se simt decepționați și, întrucâtva, învinși.

Așa este natura umană, însă vestea bună este că există cale de întoarcere pentru a reveni la cursul firesc imediat după ce ai trăit o dezamăgire majoră. Eșecul nu ar trebui să fie trăit ca o capcană. Cu toate că este o emoție ce apare în mod inconștient, îi poți face față pentru a-ți continua drumul. 

Calibrează-ți așteptările: păstrează-ți echilibrul mental

Eșecul poate avea un impact masiv asupra echilibrului tău psihic – tocmai de aceea, este foarte important mindset-ul anterior și posterior contextului în care apare dezamăgirea. 

Atunci când decidem să facem ceva anume, ne creem speranțe (mai mici sau mai mari), încă dinainte de a acționa. Iar atunci când rezultatul este sub nivelul așteptărilor, suntem dezamăgiți. Dacă, din contră, rezultatul ne depășește așteptările, ne simțim bucuroși sau chiar și mai motivați să ne continuăm parcursul către atingerea altor obiective.  

Cu alte cuvinte, atunci când lucrurile merg bine, ești fericit. Însă, când nu iese cum ți-ai dori, te simți frustrat, ai regrete și… da, ești dezamăgit de tine.

Uneori, așteptările iau naștere din premise nepotrivite

Așteptările ne pot ține captivi dacă nu reușim să vedem dincolo de ele. Așteptările pe care le ai atunci când intri într-un context vor determina felul în care te simți la final, după ce se încheie respectivul eveniment. Atunci când ne lăsăm conduși de astfel de așteptări, iar rezultatele se dovedesc a fi foarte diferite de ele, sfârșim, de cele mai multe ori prin a fi foarte nefericiți. Așteptările care nu se validează dau naștere anxietății, frământărilor și dezamăgirii, dacă nu luăm măsuri. 

Așteptările în sine sunt inofensive. Însă devin istovitoare atunci când se transformă în bariere rigide care nu ne permit să facem ce e de făcut pentru a depăși eșecul. 

În multe situații, adevăratul inculpat este atașamentul față de rezultatul dorit. Și, cu toate că e foarte important să te conectezi în plan emoțional cu obiectivele tale, uneori tocmai această trăire devine o capcană. Așadar, în loc să rămâi blocat în efortul perpetuu de a obține un anumit rezultat sau de a trăi o anumită experiență, încearcă să păstrezi un mindset flexibil în ceea ce privește așteptările. 

”E posibil ca, încă de la început, să fi țintit un pic prea sus și un pic prea curând. Modificarea obiectivului îți va aduce o țintă mult mai realistă, către care să te poți îndrepta în mod eficient. Și desigur, odată depășit respectivul etalon, poți ridica ștacheta pentru data viitoare”, explică Adam Sicinski, fondatorul IQ Matrix. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Propune-ți obiective care pot fi atinse și bucură-te de procesul prin care ajungi la ele. Încearcă să îți reglezi așteptările legate de deznodământ (atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative) la un nivel neutru sau pozitiv, astfel încât să fii pregătit să reacționezi adecvat la modul în care evoluează evenimentele – pentru că, atunci când ești blocat în anticiparea unei singure variante de rezultat, nu poți să te raportezi obiectiv și logic nici la proces, și nici la deznodământ.

Mulți oameni nu pot trece peste deziluzii pentru că sunt puternic atașați de realitatea pe care și-ar dori-o (adică o perspectivă unică, o lentilă prin care percep lumea). 

Gândirea lor operează cu opoziții binare (de tipul ”alb sau negru”), un tip comun de eroare logică care poate distorsiona semnificativ percepția asupra realității. Când ești captivul gândirii binare, totul devine ”așa sau altfel”. Rămâi fixat pe felul în care lucrurile ”trebuie să fie”.

De exemplu, dacă tu consideri că cel mai important lucru pe care îl așteaptă angajatorii este partea de abilități specifice, îți va fi foarte greu să treci peste un eventual eșec în procesul de recrutare. 

În mintea ta, vei continua să te agăți de percepția că ești persoana cea mai potrivită pentru acel job sau proiect pentru că pregătirea ta profesională este pe măsură și greu de egalat de către un altul – însă aceasta poate fi o iluzie, pentru că s-ar putea ca, în perspectiva potențialilor tăi angajatori, un candidat valoros să fie cel care are mai degrabă abilități fine. 

Îmbunătățindu-ți percepția în ambele planuri, poți dobândi și alte abilități care să îți amplifice șansele de a obține ceea ce visezi. 

Rămânând fidel unui singur tipar de gândire îți sporești șansele de a fi dezamăgit. În plus, gândind așa îți va fi și foarte greu să treci peste eșecurile notabile din viața ta. 

Atâta timp cât ești blocat, nu ai cum să ajungi acolo unde îți dorești. În clipa în care te provoci să-ți evaluezi circumstanțele în mod obiectiv, dobândești claritatea necesară pentru a găsi o cale prin care să poți depăși deziluziile.

Gândește-te la dezamăgirile tale ca la ocazii de a-ți identifica eventualele lacune de percepție

Deziluziile se nasc din decalajele dintre realitate și așteptările pe care ți le-ai construit. Acceptă-le ca pe ocazii de a-ți înțelege cadrele perceptive, credințele, premisele și perspectiva asupra lumii.

”Dezamăgirea poate fi o emoție incredibil de puternică și te poate ajuta să îți dai seama care îți sunt așteptările, pavându-ți drumul către îndeplinirea obiectivelor”, spune Adam. 

Atunci când știi de ce ești nemulțumit, ai un punct de plecare pentru un plan mai fiabil, unul bazat pe modele mentale noi (cadre de referință sau viziuni despre lume). 

Odată ce ai înțeles motivul care lucrurile nu ai ieșit întocmai așa cum te așteptai, îți poți adresa punctele oarbe și presupunerile, și îți poți trasa noi obiective cuantificabile și realiste. 

Gestionarea dezamăgirii presupune să renunți la iluzii și la așteptări: ”Oamenii se simt dezamăgiți de anumite lucruri pe care le trăiesc a fi eșecuri. Se simt de parcă ar fi făcut pași înapoi pe drumul către a deveni cine își doresc să fie.”, argumentează Celestine Chua, autoarea volumului Personal Excellence.

Atunci când te simți dezamăgit, întreabă-te:

  • Care îmi erau speranțele cu privire la aceste circumstanțe? 
  • Ce așteptări aveam de la mine însumi? 
  • De ce fel de false percepții ori modele mentale mă agăț? 
  • Ce aștept de la realitate și nu obțin?

Aceste întrebări te-ar putea ajuta să admiți că e posibil ca așteptările tale să nu fi fost suficient de flexibile ori de realiste, încă de la început. 

Pune-ți la îndoială toate supozițiile legate de propriile obiective, despre procesele prin care îți propui să le atingi și despre rezultate. Încearcă să devii conștient de ele, îmbunătățește-le și folosește-le pentru a gestiona mai bine rezultatele. Identifică-ți iluziile și calibrează-ți perspectiva. 

Gestionarea deziluziilor are nevoie de timp. Pe măsură ce începi să treci peste ele, amintește-ți că nu sunt nimic mai mult decât situații pasagere. Dacă te vei lăsa copleșit de dezamăgire, efectele asupra minții tale pot fi majore și riști să rămâi blocat. 

Cu toate că eșecurile, piedicile și înfrângerile sunt obstacole care îți stau în cale, e important să fii îngăduitor cu tine și să-ți acorzi timp să le depășești, să faci pace cu tulburările interioare, să înveți ceva de pe urma lor, să-ți ajustezi percepția și să-ți recâștigi controlul pentru a putea merge mai departe. 

Citește și:

Cum să te dedici total obiectivelor care te înspăimântă

Cum să-ți atingi obiectivele în 5 pași simpli