În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt avantajele urmării unui curs de improvizație.
– De ce fericirea nu este niciodată atât de departe cum pare.


Indiferent de unde am fi și ce am celebra, sărbătorile vor arăta altfel anul acesta. În multe locuri s-au impus restricții din nou, ba chiar se preconizează noi perioade de carantină. Familiile cu membri cu riscuri mari de sănătate optează, în unele cazuri, să nu petreacă împreună anul acesta. 

Dar tu, tu ce simți acum în legătură cu sărbătorile de iarnă? 

Le aștepți cu nerăbdare? Ai încredere că-și vor păstra magia, în ciuda a tot ce se întâmplă în lume? Sau simți că vor fi triste? Că o să-ți lipsească obiceiurile și tradițiile de care nu vom avea parte anul acesta, că o să-ți fie dor de cei dragi, că tânjești după felul în care erau lucrurile înainte? Adevărul este că nu există un răspuns greșit la întrebările acestea. Toate trăirile sunt binevenite la masa de sărbători. 

Însă, înainte de a primi lumina în suflet, e important să înțelegem și să acceptăm felul în care stau lucrurile:

  • Anul acesta am pierdut foarte multe lucruri și în plan personal și la nivel colectiv, astfel încât, s-ar putea să suferi din cauza schimbărilor din plan profesional, relațional și ale vieții cotidiene
  • Unii dintre noi au pierdut persoane dragi și sunt devastați de faptul că nu au putut participa la ritualurile funerare. 
  • Lucrurile se schimbă de la o zi la alta și este aproape imposibil să facem planuri când totul este incert, știind cât de repede se pot schimba lucrurile. 
  • În unele cazuri, veniturile familiei au scăzut dramatic și este posibil ca darurile de Crăciun pentru cei dragi să fie mai modeste sau să nu fie deloc.
  • Ne simțim jefuiți de obiectivele noastre și întârziați în atingerea viselor. 
  • Am trecut deja printr-o stare de urgență și am supraviețuit și e posibil să ne pregătim pentru cea de-a doua. 
  • Copiii noștri au făcut școală de acasă și am învățat să apreciem eforturile dascălilor lor. 
  • Mulți dintre noi au descoperit că luxul lucratului de acasă, din vârful patului, în pijamale și ronțăind tot timpul nu te face imun la burn out și epuizare. 

Toate cele de mai sus presupun multe pierderi, suferință, incertitudine și lista de mai sus nu este, câtuși de puțin, una completă. Uneori, atunci când te uiți în urmă și îți dai seama prin ce ai trecut, ți se taie respirația. Dar știi ce văd eu când parcurg această listă? 

Că suntem al naibii de rezistenți!

Serios vorbind, gândește-te puțin la câte am îndurat în 2020! E vorba despre enorm de multe schimbări într-o perioadă foarte scurtă și cu toate astea, suntem încă aici. Încă pe picioare! Puțin amețiți, dar încă în picioare. Și dacă citind lista de mai sus te simți epuizat, stors, stresat, anxios, sau, poate, cuprins de disperare și simțind că anul acesta Crăciunul va fi, mai degrabă, unul trist – e 100% în regulă, să știi!

Din 100% poți, totuși, să îți pui deoparte 1%

De ce?

Pentru că nu trebuie să crezi decât 1% că totul va fi bine. Dacă ai rezerva aceea de 1%, am convingerea că și acest Crăciun îți va aduce lumină în suflet. Te provoc să cauți aspectele pozitive, pentru că fericirea nu este niciodată atât de departe cum pare, ci e nevoie doar de puțin efort pentru a o găsi. Și dă-mi voie să îți spun că puțin efort îți poate aduce foarte mult. 

Cum să-ți schimbi perspectiva pentru a regăsi magia în acest Crăciun


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Primul lucru pe care îl înveți într-un curs de improvizație este ”da, și…”. După fiecare replică a altcuiva spui ”da, și…”, dezvoltând ideea și continuând scena. ”Nu” și ”dar” nu sunt permise pentru că opresc dezvoltarea acțiunii și scena se închide. 

Cuvintele astea, ”da, și…” sunt magice, deschid noi noi posibilități, oferă optimism și oportunități pe care poate că le-am ratat în trecut din cauză că ne-am concentrat asupra laturii negative. 

Eu le folosesc în orice domeniu al vieții mele.

Așadar, cum s-ar putea potrivi ”da, și…” în peisajului Crăciunului din vremea COVID-ului?

Crăciunul este diferit anul acesta. Da, și…totuși ne putem îl putem aprecia. 

Nu ne vom putea bucura de tradițiile de familie. Da, și ..vom putea construi altele noi.

Nu ne vom putea întâlni față în față. Da, și… noroc că există tot felul de tehnologii cu ajutorul cărora ne putem conecta!

Nu vom putea participa la obișnuitele petreceri și întâlniri. Da, și… asta înseamnă că presiunea va fi mai mică și că nu vom mai fi mereu pe grabă. Tematica sărbătorilor de anul acesta ar putea fi ”în tihnă și confortabil”. 

Totul este incert și nu pot plănui nimic din timp. Da, și... asta îți oferă ocazia să fii flexibil. 

Familiile militarilor știu cum este să nu fie împreună de sărbători Și cu toate astea, reușesc să simtă magia. Am încredere că și tu vei putea. 

Câteva idei pentru tine…

  • Compune împreună cu famila un playlist de Crăciun în Spotify. Fiecare propune o piesă sau două și le ascultați cu toții, chiar dacă nu sunteți împreună. 
  • Dacă obiceiul vostru de familie este acela de a vă uita la filme de sărbători, puteți încerca o aplicație precum Netflix party pentru a urmări filme împreună. 
  • Trimite o felicitare de Crăciun (Încă mai este o chestie cool! Și orice altă formă de corespondență cu excepția facturilor este un motiv de bucurie).
  • Încearcă o rețetă nouă.
  • Faceți un concurs de decorat căsuțe din turtă dulce. 
  • Ieșiți și jucați-vă în zăpadă.
  • Dacă vă este dor de colinde, puneți la cale un karaoke de Crăciun între prieteni pe Zoom și cântați colindele favorite. 
  • Decorează bradul și casa din timp (am văzut foarte multă lume făcând asta și îi felicit. Dacă e ceva ce îți place, fă-o!)

Lista de abateri

Care lista de abateri pe care ți le permiți și de care ai nevoie pentru a te putea bucura de sărbătorile de anul acesta? 

Ai nevoie de permisiunea de a fi fericit în ciuda întregului context? Sau poate că ai nevoie de permisiunea de a rămâne deschis optimismului și ocaziilor de a te simți bine? Momentele de bucurie sunt permise chiar și atunci când ai pierdut pe cineva drag. Asta nu înseamnă ca nu ai iubit suficient acea persoană. 

Ai nevoie de permisiunea de a simți orice trăire ce apare spontan, fără judecată? Sau de permisiunea de a simți emoții diametral opuse, precum fericirea și tristețea, exuberanța și singurătatea, zâmbete și lacrimi, uneori, chiar în același timp

Ai nevoie de permisiunea de a cere ajutorul cuiva atunci când ai nevoie de el? Sau de a te răzgândi atunci când vrei să te răzgândești? Sau poate că simți nevoia de a fi deschis ideii de a primi ajutor anul acesta?

Îți este necesară permisiunea de a râde și de a fi optimist chiar dacă nimic nu merge conform planului? Viața devine, uneori, ușor absurdă și râsul este o bună metodă de a ne elibera de stresul care ne macină.

Ai grijă de sufletul tău

Anxietatea apare, de obicei, atunci când ne concentrăm asupra viitorului și a unor lucruri pe care nu le putem controla – precum faptul că guvernul ar putea decreta din nou stare de urgență. Depresia se face simțită atunci când ne concentrăm asupra trecutului și a felului în care erau lucrurile înainte.

Singurul moment care îți poate aduce fericirea este momentul prezent. Așadar, descoperă ce te poate face să rămâi în prezent, chiar și numai pentru câteva minute. 

Meditează

Există multe feluri de meditație, așa că e important să îl descoperi pe acela care ți se potrivește ție. 

  • Dansează pe piesele tale preferate de Crăciun.
  • Scoate câinele la o plimbare și ascultă sunetele naturii.
  • Fă-ți un obicei din a te minuna de cât de conectați putem fi unii cu ceilalți și de minunile vieții cotidiene – plânsetul unui bebeluș, mirosul de pin, dansul flăcărilor din șemineu, gustul acadelelor, pătura pufoasă în care ești înfășurat. 
  • Sau încearcă această meditație a bucuriei

Exersează recunoștința

 Ai întotdeauna pentru ce să fii recunoscător:

  • Recunoștință față de toți cei care își fac meseria în ciuda riscurilor la care se expun (cei din domeniul sănătății, cei care lucrează în magazine alimentare, curierii, etc.)
  • Recunoștință față de toți cei care țin la tine și îți sunt alături.
  • Recunoștință față de toți cei care își dau silința să reziste, care iau lucrurile pas cu pas și care sunt sunt mai blânzi/mai atenți cu ei înșiși și cu restul lumii.

Ajută pe cineva

Acesta este anotimpul generozității, al iubirii și al grijii – acestea sunt ingredientele care îl fac să fie ”magic”.

  • Ajută un vecin să își deszăpezească aleea. 
  • Trimite un mesaj vocal unui prieten ca să știe că te gândești la el/ea. 
  • Donează către o bancă de alimente, către o colectă de jucării sau către un adăpost. 
  • Ajută-ți un prieten care își caută un job nou să își refacă CV-ul și fă-i cunoștință virtual cu oameni care l-ar putea ajuta.

Depindem unii de ceilalți. Atunci când ajutăm, ne simțim bine. Dar e important să te asiguri că îți pui pe primul loc propriile nevoi.

Vizualizează

Okay, poate că obiectivele pe care ți le-ai propus pentru 2020 au trecut puțin pe linia moartă, dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie să visezi. Care sunt dorințele tale pentru 2021? Vizualizează-te în acea situație. Fă-ți un vision board și nu fi deloc modest! Conectează-te cu valorile tale. Cum îți dorești să arate viitorul tău în ”normalitate”? Ce te poate face să evoluezi?

Sărbătorile îți pot aduce, uneori și mai multă suferință, iar să găsești ce e bun în viață de acest Crăciun ar putea necesita mai mult efort decât suntem obișnuiți să facem, dar și simplu faptul de a pune în aplicare câteva dintre ideile de mai sus poate face o mare diferență. 

Citește și:

Emoțiile din farfurie, de Sărbători

Grija pentru noi – cum ne-a provocat pandemia și ce putem învăța din asta?

Author(s)

  • Tammy Faulds

    coach pentru gestionarea pierderilor

    Tammy Faulds este coach recunoscut de ICF, Specialist în recuperarea din doliu, instructor de Yoga cu 500 ore de pregătire, The Daring Way™ (Brené Brown), Facilitator recunoscut și expert în transformare completă de perspectivă, care își utilizează cunoștințele pentru a ajuta oameni de pe tot cuprinsul globului pământesc să își rescrie poveștile interioare și să își aleagă propria aventură de-a lungul vieții. Tammy dispune de un arsenal de tehnici și experiențe de viață în tolba sa, de la psihologia pozitivă și planificarea de evenimente, până la meditație ghidată și experiență în domeniul sănătății, dar și în planificarea finalului de viață. Tammy consideră că moartea este ”evenimentul de închidere” și că înfruntarea sa nu trebuie să fie înfricoșătoare - poate fi frumoasă, fascinantă, provocatoare și însăși-cheia trăirii unei vieți mai împlinite în prezent.