În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt soluțiile pentru ca anul 2021 să nu devină anul abandonului școlar pentru și mai mulți copii din România.
– De ce ne confruntăm cu o criză fără precedent în educație.


De la adoptarea Legii educației naționale în 2011 și până în prezent, 451.895 de copii din România au abandonat școala. Poveștile lor de viață sunt similare experiențelor celor 30 de copii incluși în campania Organizației Salvați Copiii „Ajută-ne să nu-i lăsăm să devină #CopiiPierduti”.

Copiii nu sunt numere, ci oameni

Elena, Andrei, Cătălina, Albert, Toni, Ramona, Marian, Luca, Ionuț, Mihai, Vlăduț, Gabriela, David, Daniel, George, Alina, Bianca, Andrei, Ioana, Edi, Anișoara și doar câțiva copii (cât se poate de reali!) care conturează statisticile îngrijorătoare ce au atras atenția Organizației Salvați Copiii. La finalul acestui an, marcat de o criză sanitară globală, care a schimbat profund vieți, priorități și comportamente, traversăm o perioadă critică pentru educația copiilor noștri. Salvați Copiii România lansează campania manifest „Ajută-ne să nu-i lăsăm să devină #CopiiPierduti”, al cărei element central îl reprezintă expoziția de fotografie care poate fi văzută până pe 10 ianuarie 2021, la Muzeul Național de Artă, pentru a descoperi poveștile copiilor vulnerabili și pentru a ne uni forțele în încercarea de a le face experiențele cunoscute. 

Starea actuală a sistemului de învățământ din România este îngrijorătoare

Datele vehiculate cu privire la degradarea continuă a sistemului educațional sunt cunoscute de întreaga societate românească, în timp ce lipsa educației menține copiii captivi în sărăcie și ciclul intergenerațional al excluziunii sociale. Aceasta este realitatea pe care cei 278.000 de tineri între 18 și 25 de ani, fără studii elementare finalizate, o trăiesc astăzi. 

Mărturie stau propriile lor vieți. La această situație generală de excluziune socială prin sărăcie, s-a adăugat gestionarea defectuoasă și non-empatică față de copiii vulnerabili ai sistemul educațional în timpul pandemiei de COVID-19, ceea ce a condus inevitabil la fenomenul de excluziune educațională, prin privarea accesului la educația online pentru 1.000.000 de copii care reprezintă aproape două treimi dintre copiii de vârstă școlară ce vor constituie în curând generația viitorilor adulți într-un viitor nesigur al acestei lumi. Neparticiparea unui număr atât de mare de copii (40% din întreaga populație școlară) constituie o criză fără precedent în educație. 

O realitate brutală pe care trebuie să o confruntăm

În ultimele două decenii, sistemul educațional s-a dovedit a fi capabil să asigure doar unui copil din doi o alfabetizare mediocră ori satisfăcătoare în științe, matematică ori lectură. Celălalt copil, deși prezent fizic an de an în școală ori liceu, a fost în fapt exclus sistematic din procesul de învățare, rezultatele și competențele lui limitate corespunzând analfabetismului funcțional. 

Campania #CopiiPierduti se adresează în special autorităților, pentru a le determina să redeschidă școlile în luna ianuarie 2021, în siguranță pentru copii și personalul didactic și nedidactic. Astfel, s-ar asigura accesul la educație pentru cei mai vulnerabili dintre copiii care trăiesc în condiții de sărăcie și izolare socială, în pragul abandonului școlar. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Măsurile care pot transforma 2021 într-un an mai bun pentru acești copii

Educația de calitate, asigurată în mod echitabil, indiferent de mediul familial și comunitatea în care trăiesc copiii, reprezintă singurul instrument pentru combaterea sărăciei și pentru respectarea demnității copiilor și părinților lor. Iată câteva dintre măsurile propuse de Salvați Copiii România:

– Întocmirea unui plan de urgență pentru recuperarea pierderilor în educație, în special în grupurile vulnerabile din comunitățile sărace care, în 2020, au fost excluse educațional din cauza absenței tehnologiilor moderne de comunicare online din familii ori școli.

– Elaborarea și supunerea spre dezbatere publică a unui un plan strategic coerent și adecvat bugetat pentru asigurarea echității în educație, cu prioritate copiilor dezavantajați, copiilor cu cerințe educaționale speciale și copiilor cu dizabilități.

– Deschiderea grădinițelor și a școlilor pentru a permite educația față în față, în condiții de siguranță sanitară pentru toți participanții la actul de educație, începând din ianuarie 2021.

– Asigurarea personalului necesar extinderii progresive a programelor de tip „Școală după școală” (cu un program de la 08.00 la 16.00/17.00), generalizarea treptată a programului național de asigurare a unei mese calde pentru toți copiii din grădinițe, școli și licee și asigurarea medicinii școlare și a consilierii psihologice în sistemul educațional.

– Dublarea alocărilor bugetare pentru educație, prin creșterea treptată a bugetului începând cu anul 2021. 

De 30 de ani, Salvați Copiii România promovează și apără drepturile copilului prin programe sociale, politici publice și practici solide în România, îndeplinind un rol de mediere între societate și autoritatea publică. Salvați Copiii s-a implicat încă din luna martie, asigurând programe socio-educaționale, protecție medicală și oferind sprijin direct pentru peste 62.000 de copii. Pe parcursul anului 2020, 54 de școli au fost dotate cu dispozitive moderne pentru învățarea online, peste 250 de cadre didactice au fost instruite pentru predarea online. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, Salvați Copiii România a implicat în programele și campaniile sale, în trei decenii de activitate, 2.200.000 de copii. 

Citește și:

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață: ”Implicarea trebuie să devină o igienă personală, ca spălatul pe dinți”

Andra Munteanu, co-fondator Narada: ”Esențial nu e să oferim mult, ci să fim mulți cei care oferă”