În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt cele trei dimensiuni de care trebuie să avem grijă ca să ne dezvoltăm.
– De ce preferă Connect-R să fie privitor, nu jucător.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Connect-R: Mă motivează faptul că există, pentru mine, o misiune pe care trebuie să o duc la capăt. În fiecare zi, trebuie să progresez pentru a deveni, într-un final, cea mai bună versiune a mea pentru ca, într-un alt final, să-i pot servi pe alții la capacitatea mea maximă.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

C-R: Singurul meu raport real prin care prioritizez lucrurile este ceea ce simt că am plăcere să fac. Mă refer la o plăcere interioară, care este legată de lucrurile care mă fac să mă simt împlinit. Dacă astăzi aș putea câștiga niște bani, dar simt să merg în parc și să mănânc o înghețată sau să rămân acasă cu fiica mea, am să rămân acasă cu fiica mea. Am devenit așa după ce mi-am asigurat un confort financiar, care să-mi permită acest privilegiu.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

C-R: Până-n 25 de ani, universul și organismul te ajută. Cum spune Smiley, ”te simți nemuritor”. După o vârstă, trebuie să susții trei planuri: fizic, psihic și spiritual. Un om care nu mai progresează, mai moare puțin în fiecare zi. Nimic nu te ține mai mult în viață decât să știi că poți să te pui în slujba celorlalți. Pentru a susține partea spirituală, meditez zilnic de două, trei ori și mă rog în fiecare zi. Latura psihică o susțin antrenându-mi mintea prin tot felul de inovații în muzică. Scriu texte, abordez teme diferite, produc și orchestrez piese, mai citesc o carte, mă uit la un documentar. Iar pentru planul fizic, sunt două mici ramuri: alimentația și exercițiul fizic. Contează foarte mult ce și, mai ales, cât mănânci și contează să alergi un minim de 25 de minute pe zi. Să-ți spui că n-ai timp este o scuză falsă și arată că n-ai motivație.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

C-R: Meditez când sunt stresat sau copleșit. Îmi controlez câteva minute respirația, de exemplu. E cea mai simplă metodă să te liniștești, dar îmi place și meditația ghidată, cu markeri emoționali. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

C-R: E o pildă a unui călugăr, care spune că la el a venit cineva cu un cadou pe care a refuzat să-l primească. Așa fac și eu. Dacă nu-mi place o informație, refuz s-o primesc. Și mai am o vorbă: ce ți se întâmplă, se întâmplă pentru tine și nu împotriva ta. Sunt creat de un designer suprem, extraordinar, care m-a făcut să fiu mai mult decât tot ce am întâmpinat până acum și mai mult decât tot ce mi se va întâmpla vreodată. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

C-R: Apare o mică formă de anxietate, care se manifestă și fizic, prin somatizări. La mine apar mici dureri de stomac și mici neliniști. Atunci știu că trebuie să iau o pauză. Dacă nu avem grijă de noi în aceste momente, poate să apară depresia. Dacă vrei, distorsionat puțin fonetic, în engleză ai putea înlocui depressed cu deep rest. Ai nevoie să te oprești, să conștientizezi că trebuie să te odihnești real

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

C-R: Am aproape gata o piesă în acest sens. Mi-aș spune: ”E OK, am reușit!”. N-aș schimba nimic pentru că, repet, sunt conștient că tot ce mi se întâmplă se întâmplă pentru mine, nu în detrimentul meu. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

C-R: Mie mi-e simplu, de aceea mi se spune Connect-R. Glumesc acum, aș zice că-mi place să ascult și să înțeleg oamenii, dar nu neapărat să mă conectez. Prefer să fiu privitor, nu jucător pentru că se consumă prea multă energie.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

C-R: Din păcate, mi-a scăzut mult puterea de concentrare. Însă, când sunt pe scenă, e altceva. Acolo nu-mi permit să-mi pierd concentrarea, este o stare pe care trebuie să o duc până la capăt și concentrarea vine de la sine. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

C-R: Au fost multe, nu pot alege una singură. Dar e important, când citești, să cauți adevărul. Cărțile lui Dan Puric au trezit în mine ceva sentimente creștine și naționaliste. Apoi sunt cărțile lui Noica, ale lui Valeriu Gafencu sau Savatie Baștovoi, cu “Între Freud și Hristos”, care mi-au deschis mult orizontul spiritual. Dar cartea de căpătâi, care cred că schimbă ceva fundamental în fiecare om, chiar dacă schimbarea nu apare imediat, este Noul Testament. Nu spun că am devenit un sfânt pe pământ, departe de mine gândul, sunt cel mai păcătos dintre păcătoși, dar mi-a activat conștiința. Cum te descurci mai departe cu sâcâiala conștiinței, după ce se trezește, te privește…

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

C-R: Au existat mai multe, dar nu am fost conștient de ele pe moment, ci după. De exemplu, faza cu muzica. Așa se întâmplă cu fiecare lucru mare pe care ești menit să-l dobândești. Dan Puric descria trei etape. În prima, nu conștientizezi nimic și ești un nebun fericit că a descoperit America. Urmează remunerația, care îți dovedește că ești valoros. Iar a treia etapă este cea în care alergi după medalii. Atunci conștientizezi fundamentul a ceea ce ai dobândit. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

C-R: Spun o rugăciune. Nu tot timpul, când îmi amintesc.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

C-R: Citatul menționat mai devreme, al lui Tony Robbins: ”Știu că Dumnezeu m-a făcut mai mult decât tot ce mi s-a întâmplat până acum și mai mult decât voi întâmpina vreodată”.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

C-R: Când te pui în papucii celuilalt, simți compasiune. Jean Pascal spunea ”iubește și fă ce vrei”. Atât de simplu e. Când iubești, nu simți că trebuie să cultivi ceva, empatia vine natural, chiar dacă se mai aprinde ego-ul. Prefer să sufăr că fac bine, decât să sufăr că fac rău.

Connect-R (Ștefan Mihalache) este cântăreț, compozitor și producător muzical. A debutat alături de trupa de hip-hop R.A.C.L.A. și apoi s-a lansat într-o carieră solo de succes. Vocea sa baritonală și stilul ecletic sunt cele care îl caracterizează, iar piesele sale au ajuns în topurile muzicale românești. ”Dacă dragostea dispare”, ”Vara nu dorm”, ”Love Is The Way” sau „Dă-te-n dragostea mea” sunt printre cele mai cunoscute piese ale sale. A fost căsătorit cu Misha, cu care a lansat (după ce s-au despărțit) piesa “Asul de Inimă Albastră”. Sunt părinții Mayei, de șase ani.

Citește și:

Sore Mihalache, artistă: ”Toată energia pe care ne-o luam de la public trebuie captată, acum, din alte direcții”

Pavel Bartoș: „Când reacționăm din instinct facem greșelile cele mai mari”