În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce reprezintă Yamas și Niyamas în yoga.
– Cum te ajută yoga să te bucuri de o stare constantă de fericire.


Dacă practici yoga de ceva vreme, fără îndoială ai auzit cuvintele yama și niyama rostite în timpul clasei de yoga. Deci, ce anume sunt acestea? Ce legătură au cu modul în care practici yoga?

Mulți dintre noi facem yoga pentru a stimula atenția și calmul, pe care le putem realiza adesea cât timp suntem pe saltea. N-ar fi minunat să prelungim această stare de spirit și atunci când plecăm de la o clasă de yoga?

În Yoga Sutra, o colecție de texte scrise între secolul al II-lea și secolul al V-lea, filosofii conturează o cale cu opt membre, un ghid pas cu pas, pentru a crea un corp și o minte sănătoasă. Scopul final: să ajute practicantul de yoga să se bucure de o stare constantă de fericire, Yamas și Niyamas fiind primele două membre.

Yamas și Niyamas sunt adesea văzute ca niște „coduri morale” sau moduri de „viață corectă”. Sunt ca niște reguli de urmat pentru a trăi o viață conștientă și împlinită.

Gândește-te la Yama și Niyama ca la un ghid spre fericire: cum să obții abilitățile și înțelepciunea necesară pentru a-ți schimba atitudinea, gândurile și credințele, pentru a putea naviga mai bine prin viață și, anume, cum să iei practica de yoga de pe saltea și să o integrezi în viața ta.

Yamas se concentrează pe comportamentul și gândirea noastră față de alte ființe din lumea înconjurătoare. Ele sunt, de asemenea, puternic transformatoare pentru individ, aducând mai multă claritate și stabilitate minții.

Ahimsa înseamnă non-violență. În mod literal, înseamnă să nu cauzezi răni sau dureri niciunei alte ființe vii. Acest aspect se aplică inclusiv felului în care vorbim si gândim.

Satya înseamnă veridicitate sau sinceritate. Aceasta ar trebui practicată nu doar în cuvinte, ci și în gândurile și faptele noastre. N-ar trebui să spunem adevărul dacă aduce durere altora, ci sa găsim modalități de a comunica cu adevărat, fără a provoca durere.

Asteya înseamnă să nu furi și ar trebui practicată pe toate palierele vieții. Există mai multe aspecte subtile integrate în această virtute decât pur și simplu să nu furi bunuri materiale, ceea ce se poate întâmpla din mai multe motive. Poate implica, de asemenea, să nu furi de pe Pământ și, la fel de important, să nu furi timpul, spațiul, energia, potențialul prezent și viitorul tău și al celorlalți.

Brahmacharya interpretată în mod tradițional înseamnă celibat. Brahmacharya într-un context modern este echivalent cu lipsa de excese sau de orice nevoie sau dorință senzorială. Vorbește despre a ști când este suficient.

 „Scopul vieții este să știi ce este suficient.” Gensei (călugăr budist).

Aparigraha înseamnă non-posesivitate și non-atașament. Mă raportez foarte mult la practica mea de yoga asana. Observ că atunci când forțez prea tare în posturile de yoga, se simte ca și cum exagerez. Când intru într-o postură și accept unde sunt, atunci practica decurge bine și mă surprind chiar fizic. Putem compara acest lucru cu abordarea noastră față de viață. Întâlnirea vieții acolo unde este și deschiderea către posibilități. Există mulți factori care influențează ceea ce se întâmplă și ce se va întâmpla, așa că este important pentru mine să-mi amintesc să fiu flexibilă și agilă, astfel încât să mă pot adapta acolo unde este necesar.

Deborah Adele descrie yamas cel mai bine în cartea sa Yamas și Niyamas: Explorarea practicii etice a yoga: “Yamas-urile sunt ca GPS-ul nostru personal. Ele ne spun când mergem în direcția greșită și că trebuie să facem o întoarcere imediată. Ne anunță când avem un impact negativ asupra lumii și ne invită să ne întoarcem și să facem un pas spre armonie.”


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Niyama sunt principii care se concentrează asupra modului în care gândim și ne comportăm față de noi înșine. Practica Niyamas ne ajută să menținem un mediu pozitiv în care să creștem și ne oferă autodisciplina și forța interioară necesare pentru a gasi pace interioară și mulțumire.

Saucha înseamnă curățenie sau purificare. Saucha ne cere să ne curățăm corpul, mintea și gândurile. Detoxifierea prin asana, purificarea corpului subtil prin pranayama și curățarea minții și a intelectului prin auto-studiu. În mod tradițional, există numeroase tehnici pe care yoghinii le folosesc pentru a curăța corpul și organele interne și sunt practicate și astăzi, printre ele numărându-se și modul în care ne hrănim.

Santosha înseamnă mulțumire. A fi mulțumit înseamnă a accepta și a te bucura de realitate așa cum este. Este posibil să ne folosim abilitățile creative pentru a alege ce căi să urmăm, totuși, făcând acest lucru cu o atitudine de mulțumire ne îmbunătățim eficiența și bunăstarea.

Tapas înseamnă căldură, foc. Disciplina și voința sunt extrem de utile în gestionarea vieții noastre. Tapas înseamnă să vrei ceva (anumite rezultate) mai mult decât altceva (lenea, inerția). Înseamnă să depunem toate eforturile noastre, mai ales în momentele în care nu avem chef. Acest principiu te invită să fii mereu în acțiune și să creezi constant.

Svadhyaya se referă la studiul textului sacru pentru a ridica vălul ignoranței. Prin auto-studiu, putem elimina straturile cauzate de condiționarea socială, modelarea mediului, experiențele individuale, trăsăturile de personalitate și caracteristicile cu care ne-am identificat, credințele pe care le-am adunat despre noi înșine pentru a ne dezvălui adevărata natură; natura noastră divină. Legat atât de Satya, cât și de Saucha, ne cere să avem curaj, răbdare și compasiune de sine în timp ce ne lansăm în călătoria noastră pentru a ne găsi adevăratul sine.

Ishvara Pranidhana presupune că există o forță divină în lucru în viața noastră. Fie că o numim Dumnezeu, har sau viață, această forță este mai mare decât suntem noi și îi pasă profund de noi. Totodată, ne invită să fim participanți activi în viața noastră, total prezenți și fluizi în fiecare moment, apreciind în același timp magnitudinea și misterul la care participăm. În cele din urmă, acest ghid ne invită să renunțăm la ego, să ne deschidem inimile și să acceptăm scopul superior al ființei noastre.

Deborah Adele spune că: “Niyamas sunt o invitație la o explorare radicală a posibilității. Cât de bine te poți simți? Cât de bucuros poți fi în viața ta? Nu vom ști niciodată dacă nu facem în mod conștient alegeri pentru a sprijini această explorare. Cele cinci Niyama conturează forma acestor alegeri”.

Citește și:

3 metode de calmare pentru o minte anxioasă

De ce a devenit yoga un fenomen global

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.