În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e important să fii cu adevărat prezent în contexte sociale.
– Care e legătura dintre autenticitate și farmec personal.


Ce au în comun Barack Obama, Kim Kardashian, Oprah Winfrey,  Dalai Lama, Steve Jobs, David Beckham, Madonna, Jim Carrey și Barbara Streisand?

Cu toții sunt faimoși, admirați, au cariere de succes, sunt urmăriți pe rețelele de socializare de un număr impresionant de oameni din toate colțurile lumii. În plus… au acea calitate misterioasă care-i face irezistibili și care atrage oamenii într-un mod magnetic. Au charismă!

Poate că ai întâlnit acest gen de oameni și în viața de zi cu zi. Deși nu sunt întotdeauna cei mai frumoși sau cei mai talentați, au abilitatea de a atrage atenția, de a fermeca și de a influența oamenii. Se fac plăcuți cu ușurință și reușesc să câștige încrederea celor cu care intră în contact. Pe scurt, aceasta este una din definițiile charismei.  

Deși unii cred că este un dar cu care ne naștem, marea majoritate a specialiștilor care au studiat charisma sunt de părere că este o abilitate care poate fi învățată și dezvoltată prin antrenament, ca orice altceva. 

Credem că e apanajul celebrităților, pentru că o asociem cu banii și frumusețea. Însă, în realitate, este vorba de o stare și nu de ceva ce vine din exterior. Mai degrabă este energia pe care pe care aceștia o emană, încrederea și emoția pe care o transmit, atunci când intră într-o încăpere sau atunci când își comunică mesajul.

Poate că nu avem umorul lui Jim Carrey, sex appeal-ul lui Marilyn Monroe, compasiunea lui Dalai Lama sau viziunea lui Steve Jobs, dar de charismă ne folosim și noi atunci când suntem sufletul petrecerii, când făurim o strategie inteligentă, sau poate fi vocea blândeții sau persoana cu o prezență de spirit într-o situație delicată. 

Pe lângă showbiz, politică și sport, unul din domeniile în care charisma joacă un rol critic este în afaceri. În special în antreprenoriat, charisma devine o super-putere. Oamenii charismatici pur și simplu conving și vând mai mult. Elon Musk, Richard Branson sau Steve Jobs sunt doar câteva exemple de antreprenori charismatici, care au reușit să se folosească cu success de această calitate în afaceri.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce-i face atât de diferiți pe oamenii carismatici?

În primul rând, gândesc și se îmbracă nonconformist. Cine poate să uite ținuta lui Steve Jobs în maletă neagră și pantofi sport New Balance?  

Mai mult, nu se feresc să spună ceea ce gândesc. Își expun ideile cu convingere, sunt buni oratori și reușesc să aibă un efect magnetic asupra publicului de fiecare dată. Este o legătură imuabilă între autenticitate și farmec personal, pentru că găsești curajul de a fi tu însuți absolut irezistibil.

Apoi, trăiesc după standardele impuse de ei înșiși și nu-i lasă pe ceilalți să le dicteze trend-urile sau modul de viață. 

Nu în ultimul rând, îndrăznesc să fie primii. Așa se explică de ce charisma este atât de importantă în antreprenoriat, unde trebuie să ai curaj, viziune și să îndrăznești să inovezi pentru a avea succes.

Să nu uităm că persoanele charismatice sunt extrem de energice și stăpânesc bine arta prezenței. Când intră într-o încăpere, n-ai cum să nu-i remarci: de la modul în care vorbesc, se îmbracă, gesticulează, până la pauzele intenționate pe care le fac în timpul unei prezentări sau umorul fin pe care-l presară în conversații, ei reușesc să te facă să te simți special, apreciat și important.

Pentru că vorbeam despre prezență, nu poți fi charismatic când ești blocat în proprile gânduri și scenarii și când dai frâu liber vocilor interioare critice, care-ți subminează încrederea, exuberanța și entuziasmul. Mai mult, avem nevoie să învățăm să primim complimente și atenție cu naturalețe și fără rețineri.

Așadar, barierele care stau în calea charismei sunt de natură interioară. Când ne îndoim de noi, de ceea ce avem de transmis și de influența pe care o putem avea, antrenamentul mental și emoțional ne poate ajuta. Și da, pentru a avea starea optimă, energie, prezență de spirit, limbajul non-verbal pus la punct și vorbele “la ei”, toți cei care au reușit să ne capteze atenția cu charisma lor au la activ ani de zile de antrenament. 

Totuși, n-ar trebui să ne blocăm în mituri care spun că doar extrovertiții pot fi charismatici. În realitate, o mare parte din cei pe care-i admirăm se definesc a fi extrem de timizi și introvertiți. Iar charisma… se poate învăța!

În concluzie, poate că cel mai important aspect atunci când vorbim de charismă este că vine la pachet cu responsabilitate. Mai ales acum, în era rețelelor sociale, când avem un public numeros la un clic distanță, această putere devine o armă cu două tăișuri.

De-a lungul istoriei, mari dictatori, oameni de afaceri, filantropi sau lideri spirituali au îmbrățișat latura negativă a charismei și s-au folosit de puterea și influența pe care o aveau pentru a manipula, pentru a-și promova obiectivele grandioase și pentru a-și pune în aplicare agendele întunecate.  

Iar când vorbesc de responsabilitate, cred că e corect să ne uităm în ambele direcții, atât la lideri, cât și la follower-i. Nu este momentul să renunțăm la a ne asculta vocea interioară și nici nu ne permitem să nu fim conștienți atunci când oferim încrederea și atenția noastră cuiva.

Citește și:

5 trucuri psihologice care te ajută să atragi oamenii ca un magnet

7 strategii să câștigi încrederea celor din jur

Author(s)

  • Patricea Pop

    performance coach

    Am petrecut mai bine de 10 ani în mediul corporatist unde am avut parte de proiecte și experiențe bogate, atât în plan uman, cât și profesional, și care m-au adus pe drumul dezvoltării personale. Cred cu tărie că ceea ce scrie în CV e prea puțin important dacă ceea ce trăiesc zi de zi nu îmi aduce bucurie. Îmi place să scriu despre muncă și organizații, deoarece este locul în care investim mult timp, energie vitală, dar și locul unde ajungem adesea să ne simțim stresați și nemulțumiți. Mă poți citi și pe https://patriceapop.com/blog/.