În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce o sacoșă de cumpărături poate fi de ajutor, în unele momente, mai mult decât o ședință de psihoterapie.
– Cum să-ți oferi ajutorul cuiva aflat în suferință, fără să fii intruziv sau evaziv. 


„Mă duc la supermarket dimineață. Dă-mi un mesaj cu lista ta de cumpărături.”

Mă aflam în mijlocul agitației, jonglând cu termeni medicali și rețete atunci când am primit acest mesaj de la prietena mea, Erin. Ea știa că soțul meu, în vârstă de 43 de ani, fusese diagnosticat, recent, cu cancer la creier în fază terminală. Să spun că viața mea, în acel moment, era pur și simplu ca o tornadă scăpată de sub control pentru mine ar însemna să minimizez situația. Prin urmare, să merg la cumpărături era, clar, ultimul lucru de pe lista mea de priorități. „Aș avea nevoie disperată de niște lapte”, i-am răspuns. Și cred că am mai adăugat niște chestii pe listă, ca să fiu sigură. 

„Perfect”, a venit înapoi mesajul. ”Ești acasă în jur de ora 11?”. 

În acele momente, când viața mea era întoarsă cu susul în jos, mesajele scrise mi s-au părut cea mai bună formă de comunicare. Clar, avusesem și eu până atunci perioade în care conversațiile prin mesaje erau la ordinea zilei, însă am învățat să le apreciez cu adevărat atunci când am avut parte de această criză în familie. 

Se pare că nu sunt singura care a adoptat această metodă de comunicare, prin mesaje. Conform studiilor făcute de Gallup, mesajele reprezintă acum cea mai uzuală formă de comunicare pentru americanii sub 50 de ani. Dat fiind că sunt atât de comune acum și toată lumea le folosește, cum le poți utiliza, eficient, pentru a-ți ajuta prietenii în momente de boală, suferință și pierderi? Mai jos găsiți câteva sugestii, bazate pe experiența mea de îngrijitoare a soțului meu, încă tânăr, dar suferind de o boală în stadiu terminal. Am fost norocoasă că am avut un atât de mare sprijin din partea comunității, iar o bună parte din acest sprijin s-a manifestat și a fost comunicat prin intermediul mesajelor. 

„Sunt la Costco. Ai nevoie de ceva?”

Cam ca acel mesaj care îmi solicita lista de cumpărături, și acesta a fost unul salvator. Este cu acțiune imediată, este practic, și îi arată persoanei respective că te gândești la ea. Este mult mai ușor să iei în considerare o astfel de întrebare punctuală – și să răspunzi ”da, am nevoie de mâncare pentru pisici și hârtie igienică”, decât să iei în calcul un ajutor oferit pe timp nelimitat. Și să fim serioși: să ajungi la supermarket poate fi mega-solicitant pentru cineva care are în grijă o persoană bolnavă. Dacă un prieten este acolo deja și se oferă să-ți cumpere și ție cele necesare, ăsta e un ajutor foarte util. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


„Îmi plimb câinele în fiecare dimineață pe la ora 9. Pot să-l scot și pe al tău afară tot atunci?”

Da! Te rog chiar! Între vizite la spital, telefoane, acte și îngrijirea propriu-zisă, câinele nu mai ajunge să fie plimbat defel. Am fost recunoscătoare că cineva a putut să mă ajute să rezolv (și) această problemă. Și câinele meu a fost fericit, de asemenea. 

„Am niște vin și niște brânză, și mi-ar plăcea să trec pe la tine mai târziu dacă ai nevoie de companie.”

Acesta este un mod extraordinar de a te oferi să fii prezent pentru prietenii tăi. Vor ști că-ți pasă, că ți-ar plăcea să petreci timpul cu ei. Nu trebuie să-și facă griji că n-au nimic cu ce să te servească. Dacă nu pot în seara aceasta, îți pot sugera să treci mâine. E mult mai ușor așa decât să scrii: „Spune-mi dacă ai nevoie de companie la un moment dat”. Atunci când oferta este atât de generală, probabil că nu-și vor dori să te deranjeze, sau poate se vor gândi că momentul nu e tocmai bine ales. Dacă faci o sugestie concretă, este mult mai simplu pentru ei să zică „da” sau „nu”, sau să-ți propună o altă zi. În plus, dacă îi faci această ofertă prin intermediul unui mesaj, îți pot răspunde când vor avea timpul și energia să o facă. 

„M-am gândit la tine astăzi. Doar atât. Nu trebuie să-mi răspunzi.”

E un mesaj mereu bine-venit și apreciat. Le arată celorlalți că te gândești la ei, și o face într-un mod în care nu-i face să se simtă obligați să discute cu tine despre ultimele noutăți, despre cum se simt sau despre orice altceva. La arată că-ți pasă de ei și că-ți pot răspunde atunci când vor avea dispoziția să o facă. Dacă n-au chef de vorbă, nu e nici o problemă și nu există nici o presiune să răspunzi mai mult decât un simplu „mulțumesc” sau chiar poți să nu răspunzi deloc la mesaj. Oamenii, în general, își doresc să fie de ajutor prietenilor care și-au asumat acest rol de îngrijitor al persoanelor iubite. Însă, uneori, ezită să-și ofere sprijinul pentru că nu știu cum s-o facă și pentru că nu vor să sune la momentul nepotrivit. Iată de ce mesajele scrise pot reprezenta un instrument de comunicare mai bun, unul care ne ajută să luăm legătura cu prietenii într-un mod grijuliu, non-intruziv și cu adevărat de ajutor. 

Găsește mai mult sfaturi despre cum poți să-ți susții prietenii care suferă în ghidul meu gratuit „How to be helpful: Tips for allies of widowed families.”

Citește și:

7 lucruri care m-au ajutat să fac pace cu durerea

Puterea empatiei și cum poți să devii mai bun la acest joc

Author(s)

  • Jenny Lisk

    gazda podcastului Widowed Parent

    Jenny Lisk este gazda podcastului Widowed Parent Podcast, care a fost prezentat înThe Washington Post și ParentMap. Pe lista ei cu Cele 100 de dorințe stă o călătorie pe spatele unei cămile. Și să adune 44.000 dolari pentru cercetări despre cancerul la creier, în onoarea soțului ei. Autoare a volumului care urmează să apară, intitulat, The Widowed Parent Handbook, Jenny locuiește în Redmond, Washington, cu cei doi copii ai ei adolescenți. Urmărește-o pe Twitter, Instagram, & Facebook @liskjenny.