În următoarele 5 minute vei afla:

– Cât cântărește curajul în procesul de iertare.
– Care este rolul iubirii de sine în relația cu ceilalți.


Când am deschis ochii, am simțit o durere ascuțită în gâtul uscat, ochii îmi ardeau în orbite și eram imobilizată pe un pat de spital. M-am uitat în jur în speranța că voi vedea ceva familiar, însă… nimic. Nicio figură cunoscută, nicio haină, niciun sunet.

Camera era încremenită, parcă izolată fonic, nu erau culori, nu era urmă de speranță. Mintea mi-a luat-o razna, iar inima a început să bată foarte tare și am auzit piuitul aparatului de monitorizare. Un sunet pe care ajunsesem să îl urăsc și să îl iubesc, în același timp. Sunetul care indica și îmi reamintea că sunt încă în viață. 

Așa au fost primele minute de după ultima mea încercare de a pune capăt durerii care mă consuma din interior – durerea incapacității de a (mă) ierta. 

Amărăciunea neputinței de a ierta este una dintre cele mai grele bătălii pe care le-am dus în viața mea. Am încercat totul, am încercat să devin psiholog și comportamentalist. Am căutat tratamente pentru o boală mută, care mă bântuia în străfundurile ființei mele. Indiferent de câte diplome aș fi obținut, de câte cărți aș fi citit, de câte studii aș fi finalizat, nu reușeam să scap din caruselul negării și de vinovăție. Până când am descoperit iertarea.

Astăzi, am norocul de a putea povesti despre cum am scăpat din infernul vinovăției, care încerca să mă copleșească, și să mă conving să rămân pe tărâmul minții rătăcitoare. Am evadat și mi-am dorit să împărtășesc pașii pe care i-am parcurs pentru a mă elibera de neputința de a ierta, și cele 5 chei ale iertării pe care le-am descoperit în călătoria mea către vindecare. 

Eu, atunci când vreau să înțeleg ceva, mă apuc să disec acel ceva. Simt nevoia să îl cercetez până în cele mai mici detalii, așa că, primul pas a fost acela de a căuta definiția iertării. Iată ce am descoperit: 

Este un substantiv; reprezintă acțiunea sau procesul de a ierta sau de a fi iertat. Este un proces, adică e nevoie de timp. 

E foarte important să înțelegi și să accepți acest lucru. Nu durează o oră sau o zi sau o lună. Nu există o unitate de măsură a timpului de care vei avea tu nevoie. E necesar să treci prin întregul proces pentru a obține deznodământul pe care ți-l dorești și de care ai, mai ales tu, nevoie. 

Am credința că pe acest drum nu suntem singuri. Divinitatea ne e alături la fiecare pas, cu promisiunea că nu ne va abandona și nu ne va lăsa la greu. Iar îmbățișarea acestei convingeri te va ajuta să te schimbi din interior, pornind de la viziunea ta asupra vieții. Vei încheia acest proces nou-nouț, revitalizat și reconstruit! Dacă în fața ta stă Goliath, amintește-ți că în interiorul tău există un David!.

Iată cele 5 chei ale iertării:

1. Cheia ”Încetează să mai fii o victimă!”

Trebuie să începi să respingi viziunile negativiste pe care le ai asupra oamenilor din jurul tău, cuvintele lor și gândurile lor despre tine. Eu mă simțeam atât de defectă, atât de pierdută și în sufeream din greu… Veneram fără cânt și fără vorbe de credință. Iubeam fără a avea pe cine să iubesc. Eram o femeie care își pierduse capacitatea de a avea copii. Eram o regină fără de coroană. Eram toate aceste lucruri pentru că eram victima vorbelor și a atitudinilor abuzive ale celor din jurul meu. 

Așa că știu cum e să fii în acel punct și vreau să îți aduc o rază de încredere și de curaj, ca să nu renunți, să nu abandonezi. Nu e deloc o călătorie la Business Class, dar trebuie să iei atitudine și să decizi că, începând de azi, nu vei mai fi o victimă, și vei fi învingătorul!

2. Cheia ”Apelează la ajutor specializat!”

Mie mi-a fost foarte greu să fac acest pas. Am fost educată să îmi țin secretele ascunse bine. Nu aveam de ce să vorbesc despre suferința mea, pentru că nu interesa pe nimeni ce se ascundea în spatele măștii. 

Am învățat să renunț la cuvintele cu încărcătură negativă și am primit consilierede specialitate. Mi s-a demonstrat că, de fapt, eu am controlul în ceea ce privește viața mea. Și tu ești stăpânul propriei tale vieți. Ia decizii care să te ajute, nu care să te limiteze și mai tare. Și fii selectiv cu persoanele pe care le primești în viața ta de-a lungul acestui proces. Ajutorul specializat vine de la terapeuți, consilieri, personal calificat în domeniul sănătății mintale și coachi. Apelează la ajutor și primește sprijinul care îți va oferi sentimentul propriei valori și care îți aduce pacea interioară. 

3. Cheia ”Iartă-te pe tine însuți!”

Aveam sufletul frânt, iar lacrimile îmi erau cei mai buni prieteni. Inima refuza să mai bată. Trăiam în întuneric și în amorțeală. Eram captivă într-o închisoare a minții. Și nu vedeam nici o ieșire. 

Știu cum este să nu te poți absolvi de vinovăție pentru că în mintea ta rulează încontinuu același film despre rușine și eșec. Știu cum e să pierzi orice fărâmă de speranță și cum e să simți că creierul îți e strivit sub povara emoțiilor. De fapt, eram atât de pierdută în interiorul meu, încât, atunci când mă priveam în oglindă, nu mă puteam recunoaște, vedeam doar o femeie care se uită la mine. 

În această etapă, am plâns râuri de lacrimi.

Cheia acestui capitol este una foarte puternică. Am învățat să mă accept și să renunț la vinovăție. În ceea ce mă privește, m-am lăsat cu totul în voia sorții. Așa că am început să cred în lumină, în ciuda realității mele sumbre. 

M-am iertat. M-am căit. Am lăsat trecutul în urmă. A trecut, iar eu sunt încă aici. Eram pregătită să accept ceea ce mi se oferea, să devin cine aș fi putut deveni. Am acceptat să renunț la situațiile care nu făceau parte din planul meu, și atitudinea asta a schimbat totul. Mi-a schimbat perspectivele și mintea pe de-a-ntregul!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Cheia ”Fii curajos!”

Aceasta este cheia care deschide foarte multe uși. Cu ea începe o nouă relație, o nouă viață, o nouă speranță. 

Durerea poartă în ea o binecuvântare. Eu o numesc ”lumina speranței”. 

De exemplu, atunci când m-am pierdut, am plâns și m-am abandonat, nu aveam pe nimeni lângă mine. Nu reușeam să fac nimic, dar m-am uitat către cer și am simțit cum totul are sens. Oricum ar arăta planul care îți e rezervat ție sau mijloacele de sprijin pe care le vei descoperi, eu numesc această etapă ”stadiul reconstrucției”.

Vei învăța să îți restaurezi mintea. Vorbele și atitudinile celorlalți, pe care le-ai luat atât de mult timp drept adevăruri supreme despre tine-însuți, vor fi revizuite și redefinite, pentru a da naștere unui discurs interior mai blând, mai încărcat de iubire. Această promisiune trebuie să ți-o faci ție. Mai întâi, trebuie să înțelegi că ai fost creat pentru un scop măreț. Poate că azi nu îl poți vedea sau simți. Dar ai încredere că este așa. Nu e un lucru ușor accesibil. Dar te încurajez să pășești înainte cu credința că ești o ființă demnă de orice e bun. 

5. Cheia ”Plasei de susținere”

Ca să rămâi pe drumul cel bun în această călătorie e necesar, în primul rând, să dezvolți o atitudine sănătoasă față de tine însuți.

Până la această etapă, vei fi învățat deja să nu te mai identifici cu suferințele tale. Vei fi învățat să nu mai pleci urechea la vorbele încărcate de negativitate ale altora. Vei fi învățat să apelezi la ajutor de specialitate. Vei fi învățat să îți acorzi iertarea. Așa că, acum trebuie să îți construiești în jurul tău un sistem pozitiv de sprijin. Adică, să te înconjori de oameni care te pot ajuta. Unii te vor trage, iar alții te vor împinge de la spate pe noul drum pe care ți l-ai ales. 

· Dezvoltă o strategie în legătură cu persoanele pe care le accepți în anturajul tău

· Alege cu cine îți vei petrece timpul

· Ai grijă la ale cui vorbe îți pleci urechea

Cei pe care îi primești în spațiul tău personal au un impact major asupra felului în care gândești și în care te simți. Nu e neapărat să fie membri ai familiei; poate fi oricine ți se arată în cale pentru a te ajuta să treci frumos prin viață. 

Vreau să îți spun că, indiferent cine ai fi, de unde ai fi, și ce ai făcut în viața ta, soarta îți poate lăsa un gust amar, te poate înfrânge și te poate împinge să te înneci în vinovăție. Dar ceea ce contează cu adevărat, este decizia ta: vei rămâne acolo sau vei alege să mergi mai departe?

Citește și:

Ce ne învață psihologia despre iertare?

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Fondatoarea Giving Birth to a Queen LLC. Life and Business Coach, autoare, public speaker și blogger www.babyjeudydorzion.com, www.givingbirthtoaqueen.com.