În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este nucleul consolidat al unei relații de iubire. 
– De ce este important ca partenerii să aibă (și) preocupări diferite într-un cuplu.


Secretele cuplurilor care durează sunt trăite intim și din plin doar în relație. Și aceste cupluri se îndrăgostesc, aprofundează, creează, exprimă și manifestă, alternează, se adaptează și evoluează. Modul în care armonizează toate aceste etape ale iubirii nu necesită și nici nu presupune implicarea exterioară a altor acțiuni de validare și acceptare.

Poate din acest motiv ceea ce face să meargă o căsnicie este teoretic surprinzător de simplu. Practic, oamenii fericiți în căsniciile lor muncesc cel mai adesea ei cu ei înșiși. Oamenii fericiți în căsniciile lor nu sunt mai deștepți, mai bogați sau mai descurcăreți decât alții. În viața lor au descoperit un proces prin care reușesc să împiedice gândurile și emoțiile negative pe care le au față de sine și, implicit, unii față de alții. Iar aceste gânduri și emoții au tendința să le copleșească pe cele pozitive. 

Oamenii fericiți în relațiile lor au învățat să permită, să sporească și să mențină sentimentele de iubire, cele ludice, de amuzament, de aventură și de dezvoltare reciprocă. Toate aceste ingrediente constituie secretul consolidat într-un adevărat nucleu al oricărei relații de iubire.

1. Cuplurile care durează se îndrăgostesc

A fi îndrăgostit este ușor. Nu poți decide de cine te îndrăgostești, dar poți să faci bine să te bucuri de stare cât durează. Cu toate acestea, în avântul tău e de preferat să-ți amintești că, atunci când ești îndrăgostit, fie că vrei sau nu, cu aceeași intensitate și forță a trăirilor ești  absorbit de tine însuți. Acest lucru te-ar putea surprinde, tocmai pentru că, fără îndoială, tu ai sentimentul că ești absorbit de persoana de care te-ai îndrăgostit. Când ești îndrăgostit te simți minunat, plin de succes și recunoscut, când ești cu alesul tău. Te simți minunat în pielea ta, dar în același timp îi spui și celeilalte persoane cât de minunată este. După această stare de îndrăgostire, cu siguranță că ai auzit și ai simțit, ai trăit și ai experimentat momente sublime, care pot dura doar de la sine, în medie între trei și cinci ani. Așa se explică cum ”ne-am răcit unul de altul” cuprinde în esență consumul pachetului de testosteron, estrogen și, implicit, simultan cu acestea al hiperactivității sexuale. 

2. Cuplurile care durează aprofundează  

După această ”perioadă de răcire”, nu înseamnă că partenerul tău nu mai este minunat sau că tu nu mai ești la fel de admirat. Dimpotrivă! Este posibil să fi sosit momentul acela, ca voi să aprofundați iubirea, valorizând și mai mult ”baia de hormoni” ai fericirii. Cumva tocmai ea, ” răcirea”, care este exact opusul stării de îndrăgostire, să fie și cea mai importantă oportunitate de conectare. 

Deși dușul cu apă rece este cel  care ”te scoate” temporar din tine, tot el are scopul și intenția de a-ți comuta conștient dorințele, visele, valorile către gândurile și trăirile celeilalte persoane. Este pasul măreț al evoluției iubirii la rangul de artă. Forma transformării iubirii oarbe, de început în iubirea romantică, cu tot ceea ce cuprinde pledoaria ei pentru conexiune. În relațiile stabile, protecția este diferită de cea din vremea întâlnirilor amoroase. Cheia este acum întreținerea, împuternicirea, sprijinul și prietenia. Respectul, încrederea, obiectivele comune legate de planuri ale viitorului – toate, în egală măsură, au nevoie de legătură ca să dospească.

3. Cuplurile care durează creează

Cât mai des și mai multe oportunități. În acest mod se-nfiripă țesută iubirea totală. Presupune întemeierea unui familii, stabilirea unui angajament, cu menirea de a face loc, de a crea spațiu și întindere pentru toată mulțimea de diferențe, pentru a le și trata în mod flexibil.

4. Cuplurile care durează exprimă și manifestă propria individualitate

Desigur, este nevoie de un anumit număr de compromisuri, dar este periculos nu numai pentru tine, ci și pentru relația voastră să te predai complet, ignorându-ți și anulându-ți opiniile, convingerile, dorințele și aspirațiile.

5. Cuplurile care durează primesc conflictele cu deschidere, invitându-le pentru ascultare, pe tărâmul neutru

În orice relație bazată pe dragoste reciprocă există conflicte: în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună. Există, evident, și alternative diferite de abordare: le acceptăm, căutând soluții de rezolvare pentru momentele în care și apar, le măturăm sub covor și sperăm să dispară de la sine (ceea ce nu se va întâmpla niciodată!), fie le escaladăm, cu riscul adâncirii în suferință.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Cuplurile care durează se asortează

În pași de dans și în echilibru. Alimentează permanent scânteia debutului în relația lor, reflectată de punctul 1 (cuplurile care durează se îndrăgostesc). Ba chiar trăiesc aceste sentimente ori de câte ori simt și doresc. Ies împreună o seară pe săptămână, un weekend pe lună, petrec o seară relaxantă în pat, redescoperă neastâmpărați, curioși și jucăuși gustul savuros al trărilor care cândva i-a și unit.

7. Cuplurile care durează se reactivează

Își reactivează resursele indispensabile iubirii de sine și, implicit, a celor din jur. Se reîntorc adesea cu privirea ațintită, blândă, încărcată de acceptarea spre propria persoană. 

Femeile sunt cele care oferă partenerului încurajare, admirație, apreciere, aprobare, acceptare și încredere. 

Și pentru că și bărbații simt, vin în completarea grijii, respectului, înțelegerii, devotamentului, recunoașterii și asigurărilor pe care femeile au nevoie să le primescă.

8. Cuplurile care durează alternează

Cu echilibru în toate rolurile pe care le-au experimentat de-a lungul vieții. Împreună și, mai ales, separat. Ambii parteneri își mențin prezente și active pasiunile și propriile plăceri, pe care le aveau dinainte de a forma cuplul. Ies cu prietenii lor, practică sporturile preferate, merg la teatru, la operă, dansează. În fond, acestea sunt, pentru fiecare, atuurile lor în fața persoanelor de care s-au îndrăgostit.

9. Cuplurile care durează evoluează

Iar evoluția are loc, de cele mai multe ori, cu tăcere, în autenticitate. Este foarte asemănătoarea aluatului plămădit și lăsat la dospit. Uneori, tot ceea ce este necesar este să fim, pentru a primi cu sinceritate iubirea.

10. Cuplurile care durează se adaptează

Iar asta pentru că nu există și nici nu funcționează vreun rețetar anume, sfaturi utile și de ajutor care să vă copleșească în relație cu dragoste. Nu e ușor. Dacă vrei ca partenerul/partenera de cuplu să simtă compasiune pentru tine, ”trebuie”, cu tot ce implică verbul în sensul lui funcțional, să simți și tu compasiune pentru el/ea. Dacă dorești ca el să-ți înțeleagă temerile, ai nevoie să-i înțelegi partenerului rușinea. Și, dacă vrei ca ea să-ți înțeleagă frica de eșec, ai nevoie să-i înțelegi frica ei de rănire și izolare. Doar în acest mod, recunoștința va fi și cea care vă va alimenta cu vitalitate existența.

Citește și:

O relație începe abia atunci când se termină dragostea?

8 mituri despre relații și cum ne afectează ele. 

Author(s)

  • Roxana Arion

    psiholog și psihoterapeut

    Roxana Arion este psiholog și psihoterapeut cu formare în Terapia Cognitiv-Comportamentală și Hipnoză, are competențe în Schema Therapy, Terapie Sistemică de Cuplu și Familie, Certificare Points of You (instrumente creative pentru training), este coloborator al revistei Psychologies. Activitatea sa profesională constă în terapie individuală și terapie de cuplu pentru adulți. Mai multe detalii poți afla pe: www.roxanaarion.ro