În următoarele 4 minute vei afla:

– Care este motivul pentru care unele persoane pot funcționa cu foarte puțină odihnă.
– De ce nu ne e ușor să credem studiile care ne contrazic credințele.


”În cultura noastră, multor oameni, mai ales celor ambițioși, le place să creadă că nu prea au nevoie de somn și chiar se laudă cu asta. De obicei, replica lor e ceva de genul: ‘Sigur, unii au nevoie de o noapte întreagă de somn pentru a funcționa ca să fie sănătoși și alerți. Dar eu sunt diferit.’ Adevărul este, însă, că mai puțin de unu la sută din populație se califică drept „oameni care dorm puțin“—doar aceste excepții reușesc să trăiască doar cu puțin somn fără a se confrunta cu consecințe negative.”, spune Arianna Huffington în cartea Revoluția somnului, publicată de editura Curtea Veche.


Deși mulți oameni vor să creadă că se pot pregăti pentru a intra și ei în rândul celor unu la sută, această trăsătură este, de fapt, rezultatul unei mutații genetice. Dacă ești la o petrecere și vrei să ai ca subiect de conversație mutațiile genetice obscure, poți explica faptul că, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, „o singură modificare a secvenței de ADN provoacă o trecere de la prolină la arginină, în aminoacidul al 385‐lea din proteina DEC2“.

Pentru aceia dintre noi care nu au studii aprofundate în genetică, permite‐mi să ofer o traducere: fie o ai, fie nu, deci nu este ceva ce se poate dezvolta în timp sau ceva ce dobândești ca prin magie, din cauză că ești superdedicat muncii. Deși nu putem deveni oameni care dorm puțin doar prin puterea voinței, am putea să reușim, cu ajutorul modificării genelor, să implantăm o genă de somn în embrioni și, astfel, să scurtăm nevoile de somn ale copiilor noștri nenăscuți.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dar, ca să îl citez pe Till Roenneberg, „am bănuiala că, odată ce înțelegem ce face somnul cu adevărat pentru noi, nu vom vrea să‐l scurtăm“. Chiar și cu toate noile studii care arată importanța vitală a somnului, mulți încă se agață de credința că au găsit cumva o portiță de scăpare. Sau se bazează pe orice informație nou apărută care le spune că pot dormi foarte bine doar câteva ore pe noapte (așa cum am procedat și eu ani la rând).


Este exact ceea ce și unii jurnaliști au făcut în presă cu un studiu din 2015, condus de Jerome Siegel, de la UCLA, și publicat în revista Current Biology. Studiul a analizat trei comunități de vânători‐culegători din America de
Sud și Africa, care dorm între 5,7 și 7,1 ore pe noapte. Mass‐media și chiar și unii membri ai comunității științifice s‐au agăţat de aceste informații şi, ca urmare, au apărut o mulțime de titluri exagerate care sugerau că somnul nu este așa important, până la urmă.


Desigur, este mult mai ușor să credem un studiu care reafirmă obiceiurile noastre actuale decât unul care ne spune că trebuie să ni le schimbăm. Și, după cum mi‐a povestit Siegel când i‐am luat interviu, „este posibil ca unele publicații și canale mass‐media să fi scos în evidență numărul mai mic de ore de somn pentru că asta asigura succesul știrii“.

Dar povestea reală este mult mai complexă: pe măsură ce devenim tot mai conştienţi de rezultatele științifice legate de somn, trebuie să ținem garda sus, să nu fim atât de optimiști, ci mai degrabă precauți cu titlurile exagerate din presă care pozează în dovezi de necontestat.


Dacă ar fi să tragem linie după toate aceste cercetări științifice asupra somnului, l‐am putea cita pe dr. David Gozal: „La toate vârstele și în toate culturile și profesiile, publicul trebuie să dobândească o înțelegere profundă că, la fel ca în cazul altor comportamente sănătoase, somnul nu este un produs comercializabil, ci mai degrabă o funcție fiziologică de susținere a vieții.“ Numai când vom înțelege acest adevăr fundamental vom putea trăi cu adevărat viața pe care ne‐o dorim, și nu viața pe care ne
mulțumim să o ducem.

Fragment din Revoluția Somnului: Cum să-ți schimbi viața de noapte, Arianna Huffington, apărut la Curtea Veche Publishing, 2017

Citește și:

Somnul și sănătatea noastră

8 experți ne împărtășesc cele mai eficiente sfaturi pentru un somn bun în 2020

Author(s)

  • Arianna Huffington

    fondatoare The Huffington Post, fondatoare și CEO Thrive Global

    Arianna Huffington, fondator The Huffington Post, fondator și CEO Thrive, autoare a 15 cărți, care acoperă teme dintre cele mai variate: artă, mitologie, politică sănătate. În 2005, a lansat The Huffington Post, o platformă de știri și opinii, care a devenit foarte rapid unul dintre cele mai prestigioase brand-uri media online. În august 2016, a lansat Thrive Global, o platformă de wellbeing și eficiență, pentru corporații și consumatori individuali, ce are ca misiune schimbarea modului în care muncim și trăim și care își propune să pună capăt concepției false potrivit căreia burnout-ul este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes. Arianna Huffington a fost desemnată printre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către publicația Time și se găsește pe lista celor mai puternice 100 de femei din lume. Născută în Grecia, s-a mutat la Londra la vârsta de 16 ani, și a absolvit Universitatea Cambridge cu specializarea în economie. La 21 de ani, a devenit președinta faimoasei societăți de dezbateri Cambridge Union.
    Cele mai recente cărți ale Ariannei Huffington - Thrive (Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens) și The Sleep Revolution (Revoluția somnului) - au ajuns, imediat după lansare, bestseller-uri internaționale.