În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce trebuie să cuprindă trusa de prim-ajutor pe care orice părinte trebuie să o aibă în casă.
– Ce să faci și ce să nu faci când copilul are febră. 


Atunci când ți se îmbolnăvește copilul te trec o groază de emoții. Te simți neajutorat, ai vrea să fii în locul lui și ai momente când simți că scapi situația de sub control. Însă cel mai important este să-ți păstrezi calmul și să ai multă răbdare cu el. Să nu-l forțezi în nici un fel (nici să mănânce și nici să facă alte activități), să nu te răstești la el sau să te cerți cu el (oricât de tensionat ai fi) și să-l asiguri că ești lângă el, orice ar fi. Sprijinul emoțional al părinților este vital într-o astfel de situație. 

Următorii 15 pași te vor ajuta să gestionezi situația cu calm și să acționezi cu înțelepciune: 

  • Nu-l forța să mănânce ”ca să se întremeze”! Atunci când este bolnav, e normal ca un copil să n-aibă poftă de mâncare. Gândește-te cum ar fi să te forțeze pe tine cineva să mănânci atunci când ai o migrenă îngrozitoare!
  • Dă-i doar alimentele pe care le preferă în mod normal! Nu încerca să-i introduci alimente noi, cu care nu este obișnuit, doar pentru că sunt bogate în vitamine sau calorii și-l ”vor pune mai repede pe picioare!”.
  • Hidratează-l: apă, sucuri naturale, ceaiuri (reci sau calde). Asigură-te că bea suficiente lichide și monitorizează-i cantitatea de urină.
  • Dacă are febră, îmbracă-l în haine subțiri (în nici un caz nu-l înfofoli!). Pune-i comprese calde pe burtă (dacă are dureri în zona abdominală) sau pe urechi (dacă are otită). Pentru tuse administrează-i sirop din plante!
  • Nu te stresa dacă are febră! Copiii au un organism mai puternic decât credem noi, de aceea și fac febră mai mare și mai des decât adulții (să nu uităm că febra este un mecanism de apărare al organismului!). Dar neapărat informează medicul pediatru și respectă instrucțiunile sale.
  • Fii atent la starea generală a copilului și nu neapărat la valoarea indicată de termometru. Dacă este binedispus, dacă se joacă și nu este apatic, atunci nu trebuie să te îngrijorezi. Dacă este mai degrabă letargic, somnoros, prost dispus, se trezește greu din somn, sună neapărat pediatrul!
  • Dacă observi orice alt simptom ieșit din comun (amețeli, convulsii, paloare, lipsa urinării, scaune abundente), contactează urgent pediatrul!

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


  • Poți să ceri sau să accepți sfaturi de la bunici, prieteni cu copii, rude, dar dacă acestea intră în contradicție cu ceea ce-ți spune instinctul și, mai ales, cu sfaturile pediatrului, ignoră-le fără remușcări!
  • Chiar dacă ești adeptul unui stil de parenting mai strict și ești genul care impune limite clare și foarte puțin negociabile, abdică de la reguli atunci când copilul este bolnav. Dacă este morocănos și (se) plânge în permanență, îmbrățișează-l și stai lângă el. În astfel de momente are nevoie să-i arăți afecțiunea ta!
  • Încurajează-l și spune-i că este o situație temporară și că se va face bine în curând. Petrece timp cu el, iar dacă este de vârstă preșcolară, citește-i povești! Nu te învinovăți că s-a îmbolnăvit din cauza ta. Cu siguranță lucrurile nu stau așa și oricum nimeni nu s-a născut un părinte învățat.
  • Aerisește casa și, mai ales, camera în care stă copilul cât mai des! Dacă te temi că îi e prea rece, pune-i un pulover în plus cât este geamul deschis. Aerul proaspăt este un aliat de nădejde în vindecarea cât mai rapidă și nicidecum o sursă ”de curent sau frig”.
  • Asigură-te că în casă există în permanență o trusă medicală care să conțină medicamente și produse de prim-ajutor (până când copilul va fi văzut de un medic, dacă este cazul). Aceasta trebuie să conțină: anti-termice și analgezice, anti-emetice (pentru combaterea stării de greață și a vărsăturilor), anti-alergice, anti-diareice, plus alcool sanitar, comprese sterile, plasturi, dezinfectante, un termometru.
  • Nu uita de imunizare! Perioada pe care o traversăm ne-a dovedit, dacă mai era nevoie, cât de important este să avem un sistem imunitar puternic. Așa că nu rata nici unul dintre vaccinurile obligatorii din această perioadă! Ia legătura cu medicul de familie și cu medicul pediatru și asigură-te că respectați schema de vaccinare!

Vă doresc multă sănătate, aveți grijă de voi și, mai ales, de cei mici!

Citește și:

Calmează anxietatea copilului tău în 30 de secunde

Cum ar trebui să reacționeze părinții la presiunea celor din jur și la sfaturile nesolicitate

Author(s)

  • Gabriela Alexe

    medic pediatru

    Dr. Gabriela Alexe a fost medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului timp de 35 de ani; este doctor în științe medicale, are o experiență de peste 45 de ani în pediatrie, iar acum este bunică cu normă întreagă pentru nepoții ei, Ana-Maria și Tudor.