În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este soluția pentru persoanele care suferă de anxietate cu funcționare ridicată.
– Cum poți recunoaște o persoană care suferă de acest tip de anxietate. 


Aproximativ 18% dintre americani suferă de tulburări de anxietate în fiecare an. Acest lucru înseamnă că, în fiecare zi, aproximativ 40 de milioane de oameni își duc viața luptându-se cu un nivel ridicat de stres și anxietate. Mulți dintre acești oameni ar putea avea ceea ce noi considerăm drept ”tulburare de anxietate cu funcționare ridicată”. 

Psihologia este, adesea, mai interesată de funcționalitate sau disfuncționalitate. Medicina privește boala în mod general sau o diagnostichează drept o problemă (patologie) care trebuie rezolvată. În trecut, serviciile comunitare de sănătate mintală au privit bolile mintale drept o patologie, dar pe măsură ce s-au realizat mai multe studii și a crescut nivelul de cunoștințe al profesioniștilor din domeniul sănătății mintale, am ajuns să înțelegem că multe tulburări de sănătate mintală continuă să existe. 

Asta înseamnă că, în calitate de terapeuți, suntem interesați nu numai dacă un client poate sau nu avea o tulburare de anxietate, dar și de felul în care acea tulburare ar putea reprezenta o provocare pentru clienții noștri individuali. Acum ne concentrăm atenția asupra intensității și frecvenței simptomelor mai degrabă decât asupra unui simplu diagnostic. Acest lucru ne-a ajutat să clarificăm și să înțelegem mai bine cum ar fi să trăiești cu o tulburare de anxietate cu funcționare ridicată. 

Ce reprezintă tulburarea de anxietate cu funcționare ridicată? 

Termenul ”anxietate cu funcționare ridicată” se referă, în general, la cineva care funcționează destul de bine pentru a-și îndeplini obligațiile impuse de viața profesională și de relații, astfel încât să-și poată desfășura viața în mod normal. De exemplu, e posibil ca aceia care suferă de anxietate cu funcționare ridicată să nu accepte o spitalizare scurtă, ci să caute o terapie ambulatorie constantă pentru a învăța cum să-și gestioneze simptomele. 

Prin contrast, cineva care se confruntă cu o anxietate mai intensă poate să experimenteze spitalizarea. Persoanele care suferă de acest tip de anxietate pot avea atacuri de panică sau atacuri de anxietate atât de intense încât să rateze adesea termenele-limită la serviciu sau la școală sau pot să-și ia concedii medicale în mod regulat (pentru incapacitate temporară de muncă), pentru a-și reveni sau pentru a-și gestiona mai bine tulburarea. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum arată de fapt anxietatea funcțională înaltă? 

Iată un exemplu:

Ioana este în general satisfăcută de viața ei. Are o viață socială și o familie grozavă care-i aduce bucurie. Îi place să petreacă timp împreună cu copiii și cu partenerul îei n weekenduri, făcând plimbări în parcurile de lângă casă. Acasă lucrurile merg destul de bine. 

Cea mai mare sursă de stres în acest moment pentru Ioana este serviciul ei. A fost încântată cu două luni în urmă, atunci când a fost promovată, dar acum consideră că e greu să facă față volumului de muncă. A fost nevoită să învețe rapid o mulțime de lucruri noi. În timp ce face naveta zilnic spre serviciu, simte cum îi crește nivelul de anxietate. Până de curând a fost considerată un angajat model în departamentul ei, dar odată cu promovarea a început să rateze termenele de predare și se simte de parcă trăiește în mod continuu într-o ceață a minții. Acest lucru îi îngreunează îndeplinirea sarcinilor. 

Colegii ei au remarcat că se uită pe pereți în timpul întâlnirilor și că se simte nepregătită pentru noul rol. Anxietatea pe care Ioana o experimentează la serviciu o face să se îngrijoreze în mod constant în privința proiectelor de la birou, chiar și atunci când nu se află acolo. Are probleme cu somnul în mod regulat, trezindu-se adesea în mijlocul nopții și făcându-și griji în legătură cu sarcinile de a doua zi. Este nervoasă, gândindu-se la o evaluare a performanței pe care o va avea în următoarele câteva luni – prima de acest fel după recenta ei promovare. 

Bazându-vă pe scenariul prezentat aici, ați spune că Ioana are anxietate cu funcționare ridicată sau joasă? 

Dacă ați spune anxietate cu funcționare ridicată, ați avea dreptate. În timp ce viața Ioanei este în mod clar perturbată de anxietatea ei legată de serviciu, ea se simte bine în general și deține controlul asupra majorității palierelor vieții sale. Anxietatea este specifică unuia dintre aceste aspecte, iar ea poate lucra cu un terapeut pentru a deprinde abilitățile care să o ajute să-și gestioneze anxietatea și să se întoarcă la o prezență normală, chiar și la serviciu. 

Pe de altă parte, dacă starea Ioanei se înrăutățește, aceasta se poate trezi complet epuizată și învinsă. Dacă va începe să lipsească în mod constant de la serviciu din cauza faptului că se simte depășită de situație sau să experimenteze atacuri de panică sau anxietate atât de severe încât să nu poată lucra, atunci am putea să ne uităm la situația ei într-un mod puțin diferit. 

În oricare dintre situații, calea cea mai bună pentru Ioana ar trebui să includă sprijinul și consilierea unui terapeut. Pe măsură ce va observa tulburări ale somnului și această stare de îngrijorare permanentă, Ioana ar putea recurge la psihoterapie, pentru a deprinde abilitățile care să o facă să-și gestioneze mai bine ambele probleme. În plus, ar putea învăța metode de a-și susține cauza sau de a-și gestiona sarcinile de serviciu în mod diferit. 

Intervenția timpurie este cheia

Un lucru important pe care trebuie să ni-l amintim este că pentru noi toți anxietatea cu funcționare înaltă se poate transforma în ceva mult mai nociv, fără un tratament și un sprijin adecvat. Ceea ce odată era doar ușor perturbator poate duce la consecințe mai grave dacă este lăsat nesoluționat. 

Povestea Ioanei este doar un exemplu despre cum o persoană își poate duce viața cu o tulburare de anxietate cu funcționare ridicată și poate beneficia, în același timp, de terapie în mod considerabil. Noi toți avem nevoie, uneori, de ajutor, iar dacă beneficiem din timp de el putem împiedica transformarea anxietății cu funcționare ridicată în ceva mai grav. 

Citește și:

8 exerciții de respirație care te scapă de anxietate

Cum poți învinge anxietatea de performanță

Author(s)

  • Jor-El Caraballo

    terapeut

    Jor-El Caraballo este terapeut, speaker, consilier psihologic și scriitor. Este absolvent al Facultății de Psihologie a Universității din North Carolina, cu un master în consiliere psihologică obținut la Teachers College Columbia University. Este co-fondatorul unei practici holistice de sănătate și wellness numită Viva Wellness. A lucrat cu membrii tineri ai comunității LGBTQ la True Colors Residence of West End Residences. De asemeni, a fost implicat în programe de prevenire a hărțuirii sexuale în campusuri și baze militare.