În următoarele 5 minute vei afla:

– Dacă stima de sine poate duce la narcisism.
– Cum pot declanșa părinții tendințele narcisiste ale copiilor. 


Se spune deseori că linia dintre încrezător și înfumurat este una… extrem de fragilă. Îi admirăm pe cei care sunt hotărâți și au opinii ferme, însă nu suntem prea înțelegători cu cei care sunt egoiști și lăudăroși. Și acesta este, probabil, motivul pentru care, uneori, există o confuzie între încrederea în propria persoană și narcisism. Care e momentul în care o încredere în sine sănătoasă se transformă într-o obsesie pentru propria persoană? 

Practic, încrederea și narcisismul au foarte puține lucruri în comun, și tot mai multe cercetări susțin această afirmație. 

Încrederea în sine și narcisismul nu au nimic în comun

Să începem cu câteva definiții de bază ca să înțelegem de ce cele două concepte nu sunt deloc similare. 

După cum afirmă Psychology Today, narcisismul, care poate avea mai multe variante, „este caracterizat de un sens măreț al importanței propriei persoane, de lipsa empatiei pentru cei din jur, o nevoie excesivă de a fi admirat și de credința că acea persoană este unică și merită un tratament special”.

Stima de sine sau încrederea în sine este legată de părerea ta despre tine, cu tot ce însemni tu, spun studiile Mayo Clinic. Un nivel sănătos de încredere în tine înseamnă că „te simți bine în pielea ta și te vezi ca o persoană care merită respect din partea celorlalți”. 

„Încrederea înseamnă să crezi în tine însuți: în talentele pe care le ai și în abilitățile tale”, explică, pentru Talkspace, terapeutul Elizabeth Hinkle, LMFT. Pe de altă parte, „narcisismul include un sens exacerbat al sinelui și al lucrurilor pe care ești capabil să le faci, iar deseori aștepți semne de admirație din partea celorlalți în timp ce tu n-ai nici un pic de empatie pentru cei din jur”.

Ca să reformulăm, încrederea în tine înseamnă „să fii mulțumit cu tine ca persoană, să te accepți așa cum ești, indiferent de raportul cu ceilalți”, a declarat, pentru The Atlantic, Dr. Eddie Brummelman, asistent universitar la University of Amsterdam. Și el adaugă: „Narcisismul înseamnă să te simți superior celorlalți oameni”.  

De la furie la comparații sociale: trăsăturile narcisismului vs. încredere

Elizabeth Hinkle spune că, de multe ori, asociem o persoană narcisistă cu una care are încredere în sine. Însă ea afirmă că acest lucru este o preconcepție greșită. „E dificil să înțelegi că oamenii narcisiști, de fapt, nu au sentimente pozitive în legătură cu propria persoană și nici o stimă de sine sănătoasă”. 

Un studiu din 2018 aruncă mai multă lumină asupra trăsăturilor narcisismului, în comparație cu încrederea în sine. Cercetarea a analizat trăsăturile celor două manifestări. Și a descoperit că ambele au legătură cu emoțiile pozitive, cu încrederea și cu dorința de recompensă. 

„Însă asemănările se opresc aici”, sumarizează Kaufman în articolul din Scientific American. „Practic, narcisismul și încrederea în sine diferă pentru 63% din celelalte trăsături analizate.” Autorii concluzionează: „Spre deosebire de stima de sine, narcisismul are legătură cu insensibilitatea, grandoarea, drepturile suplimentare și o atitudine disprețuitoare față de ceilalți”.

Alte trăsături identificate în studiu includ: 

  • Stima de sine este mult mai legată de conștiinciozitate și perseverență. 
  • Narcisiștii sunt mult mai antagonici; cei care au o stimă de sine sănătoasă sunt agreabili. 
  • Narcisismul este corelat cu sentimentele de furie și exprimarea lor.
  • Narcisiștii sunt mai predispuși la certuri și comparații din punct de vedere social. 

Interesant, narcisiștii se simt ca fiind cei mai importanți din grupul lor și îi percep pe ceilalți din cercul lor social ca fiind narcisiști, nervoși și dezagreabili. Pe de altă parte, stima de sine este legată de apropierea de cei din lumea ta și perceperea lor ca niște persoane inteligente, plăcute și bune. 

Și mai mult, stima de sine este legată, în mod puternic, de un nivel scăzut al anxietății și depresiei. Iar narcisismul este slab legat de acestea, și are mai mult de-a face cu comportamentul antisocial, utilizarea abuzivă a unor substanțe și agresiunea. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Poate stima de sine să ducă la narcisism? 

Dacă să ai stimă de sine înseamnă să crezi în tine, iar narcisismul presupune să ai un simț exagerat al propriei persoane, este posibil ca încrederea în sine și stima de sine să ducă în final la narcisism? Dacă stima de tine crește prea mult, ești în pericol să devii narcisist? 

E de la sine înțeles că te poți gândi la asta. „Mulți ani la rând, psihologii și media au tratat fenomenul de narcisism ca pe o «stimă de sine umflată cu pompa» sau «stimă de sine pe steroizi»”, scria Scott Barry Kaufman în Scientific American. 

Totuși, acest lucru nu este adevărat. Mai mult decât atât, mai multe date susțin ideea că o stimă de sine crescută nu duce, în nici un caz, la narcisism. Un studiu recent publicat în decembrie 2019 în Journal of Research in Personality a pus această întrebare: stima de sine exagerată poate da naștere narcisismului? Iar cercetătorii au făcut un sondaj în rândul a 158 de lucrători, măsurând, în cazul lor, stima de sine, admirația de tip narcisistic și rivalitatea apărută, timp de un an. 

„Cercetătorii au măsurat nivelul de narcisism al lucrătorilor cerându-le să noteze, în funcție de cât de mult se raportează la ele, afirmațiile de genul «Merit să fiu văzut ca o persoană importantă» sau «Îmi doresc ca rivalii mei să dea greș»”, subliniază The Atlantic. 

Astfel, oamenii de știință n-au găsit nici o dovadă că un nivel crescut al stimei de sine poate duce, în timp, la narcisism. „Stima de sine și narcisismul nu coexistă în cazul același persoane”, a declarat, pentru The Atlantic, autorul studiului, Aleksandra Cichocka, lector senior în domeniul psihologiei la University of Kent. „Cele două par să facă parte din lumi diferite”.

Dezvoltarea încrederii de sine în copilărie

Este un pic dificil, pentru că atât narcisismul, cât și încrederea în sine își fac apariția în jurul vârstei de opt ani, spune Dr. Brummelman. El a investigat originea apariției narcisismului la copii, într-o lucrare din 2015. 

„Părinții care-și cresc copiii spunându-le că ei sunt speciali și mai presus decât alții pot să declanșeze tendințele narcisiste ale copiilor”, spune el. În timp ce dezvoltarea unui sentiment de stimă față de propria persoană presupune, din partea părinților, o aprecierea a copiilor pentru ceea ce sunt și o explicație care să le spună acestora că nu e necesar să fie unici ca să fie acceptați și iubiți. 

„Unul dintre motivele principale pentru care încercările de a construi o stimă de sine în anii 1990 au eșuat”, speculează Brummelman ”este, probabil, chiar acest fapt, că părinții le spuneau copiilor că sunt speciali. Iar această abordarea neadecvată ducea la narcisism, nu la dezvoltarea stimei de sine”. 

E narcisist sau doar foarte încrezător? 

Dacă ai suspiciuni că persoanele de lângă tine sunt narcisiste, Dr. Perpetua Neo, DClinPsy, îți sugerează să pui următoarele întrebări:

  • Cum reacționează la succesul celorlalți?
  • Promovează, cu adevărat, creșterea celorlalți?
  • Dau dovadă de empatie și compasiune reală?
  • Sunt deschiși opiniilor altora și acceptă schimbarea propriilor opinii? 
  • Sunt capabili să recunoască în ce măsură norocul și privilegiile au avut un rol în viața lor?
  • Sunt capabili să respecte limitele?
  • Sunt OK cu propriile vulnerabilități? 

În concluzie, trebuie să reținem: să ai încredere în tine și în puterile tale nu înseamnă să fii narcisist. „Poți să te simți bine în pielea ta, în timp ce respecți și ești empatic cu cei din jurul tău și ai o abordare de genul «Sunt OK, și tu ești OK»”, spune Hinkle. 

Ea spune că terapia te poate ajuta să-ți dezvolți încrederea în sine prin „explorarea așteptărilor în ceea ce te privește, a mesajelor mai vechi pe care poate că le-ai primit despre propria persoană și a modurilor în care poți să atingi aceste obiective. Să vorbești cu un terapeut s-ar putea să te ajute pentru că te va face să înțelegi cât de distorsionat sau de superficial te poți vedea tu însuți”.

Te întrebi dacă încrederea ta vine cu adevărat dintr-o atitudine pozitivă sau dacă, din contra, e mai puțin inofensivă? Împărtășește-ți îngrijorările cu un terapeut specializat și vei reuși să faci aceste diferențieri. 

Citește și:

De ce e ușor să te îndrăgostești de un narcisist

Cum să-ți crești stima de sine?

Author(s)

  • Clare Wiley

    Jurnalist

    Claire Wiley este jurnalist freelance și editorialist, e originară din Irlanda, dar în prezent, locuiește în Los Angeles. Scrie pe subiecte din sfera sănătății mentale, a culturii și a stilului de viață, iar articolele ei apar în The Guardian, Vice, Cosmopolitan și altele.