În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt emoțiile ”fierbinți” care ne sporesc hiperaciditatea.
– De ce furia reprimată ne poate cauza probleme digestive.


Primăvara este una dintre perioadele din an în care se acutizează hiperaciditatea gastrică. Dacă ai o predispoziție în acest sens, atunci primăvara cu siguranță nu este anotimpul tău preferat. Însă după ce citești rândurile de mai jos, poate că va deveni!

Iată ce spune Ayurveda, medicina tradițională indiană, despre cum se formează hiperaciditatea și cum poate fi ea gestionată:

Organismul nostru este compus din toate cele cinci elemente: Pământ, Apă, Foc, Aer și Eter. Focul este cel care controlează absolut toate procesele de „ardere”, de digestie. Fie că este vorba despre digestia alimentelor, asimilarea unei substanțe aplicată pe piele sau transformările metabolice, Focul este cel responsabil. Ei bine, Focul nu poate exista în organism într-o stare pură. Dacă ar fi așa, ar combustiona țesuturile, iar viața n-ar fi posibilă. De aceea, Focul există în organism conținut de Apă. Pentru a exemplifica mai bine: la nivel digestiv, Focul este reprezentat de acidul clorhidric, cel care „arde” bolul alimentar, iar Apa este reprezentată de componenta lichidă a sucului gastric: apa în care se găsesc și alte substanțe: enzime, electroliți, hormoni etc.

Atunci când raportul Foc-Apă este unul optim, digestia la nivel gastric funcționează foarte bine: alimentele sunt digerate corespunzător, iar pereții stomacului sunt protejați atât datorită părții lichide a sucului gastric, cât și a mucusului, care are un rol protector.

Ce se petrece din punct de vedere ayurvedic atunci când apar arsurile gastrice, durerile de stomac, starea de greață? Raportul Apă-Foc se dezechilibrează!

Apa care conține Focul este o „apă fierbinte”. Din cauza unor factori alimentari, emoționali, de mediu etc, ponderea acesteia crește și are două efecte distrugătoare:

  • Primul efect este acela de a stinge focul. De aceea, o persoană care suferă de hiperaciditate are o capacitate digestivă scăzută. Ea nu mai poate digera anumite alimente, în special pe cele mai consistente sau cele care sunt greu de digerat (în Ayurveda, cruditățile sunt considerate a fi un aliment greu de digerat);
  • Cel de-al doilea efect este că „arde” mucoasa gastrică. Exact ca atunci când ne opărim cu apă fiartă. Astfel apar senzațiile de durere și arsură.

Prin urmare, linia de tratament ayurvedic are două obiective principale: de a proteja mucoasa gastrică astfel încât să nu se ajungă la situații mai grave (cum este ulcerul) și de a reface treptat capacitatea digestivă. Această abordare este foarte diferită de abordarea medicală clasică, în care se prescriu anti-acide.

Ayurveda consideră că prin administrarea de anti-acide și, implicit, scăderea și mai mare a puterii de digestie, organismul va avea și mai mult de suferit. Capacitatea digestivă scăzută pe de o parte va împiedica asimilarea optimă a nutrienților, iar pe de altă parte va permite formarea toxinelor, care sunt, de fapt, produși rezultați în urma unei digestii incomplete.

Prin urmare, tratamentul ayurvedic presupune administrarea de remedii cu efect emolient, care să ajute la refacerea mucoasei gastrice, prin amplificarea mucusului cu efect protector care „căptușește” pereții stomacului.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Un asemenea remediu este o ceașcă de lapte călduț (150 ml), în care se adaugă o jumătate de linguriță de pulbere de lemn dulce, o jumătate de linguriță de pulbere de Shatavari (este o plantă indiană, o specie de sparanghel) și o linguriță de melasă sau zahăr de cocos.

Un alt remediu ayurvedic excelent pentru această condiție, dar care din păcate nu se găsește în România, este pulberea de perle. Aceasta se obține prin măcinarea perlelor autentice și procesarea lor folosind anumite metode specifice și este disponibilă doar în India.

De asemenea, pentru a redresa gradat focul digestiv este foarte importantă folosirea unor pulberi picante, însă doar în cantități mici și doar în combinație cu alte plante emoliente. Este vorba despre pulberile de ghimbir și/sau obligeană, folosite în amestec cu plante emoliente, de exemplu pulbere de flori de salcâm, nalbă mare, tătăneasă, gălbenele.

Pe lângă aceste remedii, este foarte importantă o bună gestionare a emoțiilor „fierbinți”: a stărilor de furie, iritabilitate, irascibilitate, agresivitate.

Hiperaciditatea este, de cele mai multe ori, cauzată de somatizarea acestor emoții, iar atâta timp cât ele nu sunt procesate corect, tratamentul va avea o eficiență redusă.

Pentru a procesa acest tip de emoții este foarte util să fii susținut de un specialist, de exemplu să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut. Nu te lăsa indus în eroare de diferite opinii date de nespecialiști.

În ultima vreme, văd că se pune un accent tot mai mare pe spiritualitate, dar nu de fiecare dată pe o spiritualitate autentică. De exemplu, am auzit de foarte multe ori că „nu este spiritual să fii furios”.

Urmând această afirmație, multe persoane își reprimă furia, o îngroapă undeva adânc în psihicul lor, considerând că aceasta este cea mai bună alegere.

Apoi, când apare hiperaciditatea gastrică, ele nu înțeleg cum s-a putut întâmpla asta, pentru că nu au manifestat niciun pic de furie.

Ei bine, atât furia exprimată într-un mod distructiv, cât și furia reprimată și chiar cea neconștientizată, se somatizează într-un mod asemănător. Toate acestea sunt foarte dăunătoare sănătății noastre. De aceea, este extrem de important să acordăm atenție nevoilor noastre emoționale.

Dacă suferi de hiperaciditate gastrică sau de o altă problemă a digestiei și vrei să afli care alimente sunt cele mai potrivite pentru tine, ce terapii de detoxifiere să folosești, care sunt remediile cele mai indicate din punct de vedere ayurvedic și cum să identifici corect emoțiile pe care le trăiești, te aștept cu drag să te înscrii în programul meu.

Citește și:

Arianna Huffington: Hrana pentru creier, noua frontieră în alimentația sănătoasă

Remedii ayurvedice pentru carența de fier

Author(s)

  • Angelica Mitrea

    ”Crede în puterea cuvintelor. Are o pasiune: să-i inspire pe cei din jur prin intermediul scrierilor sale și să le împărtășesc și altora gândurile inspirate ale altor oameni. Îi plac ice coffee și somnul de după-amiază.

    Angelica a început să studieze Ayurveda (medicina tradițională indiană) în anul 2001 și are o experiență de 17 ani în predarea cursurilor pe această temă, de la nivel începător până la avansat. În 2008 a creat întregul concept și a fondat Indian Herbal, care vine în sprijinul sănătății oamenilor cu o gamă largă de remedii naturale indiene, precum și o carte cu tratamente ayurvedice publicată în anul 2020. Absolvirea Facultății de Psihologie și Științele Educației precum și formarea în psihoterapie (Analiză Tranzacțională) au ajutat-o să dobândească o perspectivă mai profundă asupra medicinei indiene și să coreleze cunoașterea străveche cu descoperirile științifice din perioada actuală. O puteți contacta la [email protected].