În următoarele 7 minute vei afla:

– Care a fost partea întunecată a succesului Indirei Gandhi.
– De ce fiecare individ are propria definiție a succesului. 


În ianuarie 1966, Indira Gandhi marca un moment important în istorie, devenind prima femeie prim-ministru al Indiei. Ea a ocupat această poziție din 1966 până în 1977 și apoi din 1980 până la asasinarea ei în 1984. În 1999, în urma unui sondaj BBC, Gandhi a fost votată „Femeia mileniului”. 

Gandhi (nici o legătură cu „acel” Mahatma Gandhi) a crescut în umbra tatălui său, Jawaharlal Nehru, care a fost prim-ministru al Indiei și o figură importantă în mișcarea de independență a acestei țări. 

După studiile făcute la Oxford, Indira s-a întors și a lucrat (neoficial) ca asistentă personală a tatălui său, ceea ce i-a oferit o influență semnificativă în cabinet. În 1964, atunci când tatăl ei a murit, Gandhi a fost numită în fruntea Ministerului Informațiilor și Radiodifuziunii. 

Doi ani mai târziu, s-a remarcat în lumea politică și a candidat pentru funcția de prim-ministru, cu ajutorul președintelui Camerei Congreselor, K. Kamaraj. Cu toate acestea, rațiunea acestuia din urmă de a o sprijini a avut mai puțin de-a face cu competențele Indirei Ghandi și mai mult cu modul în care genul feminin era perceput în politică, ca fiind unul mai slab. Practic, Kamaraj și ceilalți colegi ai săi au văzut-o în poziția de candidat principal la funcție doar pentru că ei credeau că o vor putea folosi ca o marionetă. 

Cu toate acestea, Kamaraj și restul liderilor politici s-au văzut în poziția de a fi apreciat greșit lucrurile; și asta pentru că Ghandi s-a dovedit a fi o persoană cu o putere de decizie mare și cu o voință extrem de puternică. Ea și-a câștigat popularitatea prin politicile sale socialiste, despre care credea că-i vor ajuta pe cei săraci. Cea mai mare realizare a sa a fost în 1971, când victoria Indiei asupra Pakistanului a dus la crearea unui Bangladesh independent. 

O figură notabilă, care a avut parte de perioade cu frământări mari

În ciuda realizărilor sale din timpul mandatului, perioadele sale ca prim-ministru n-au trecut fără niște frământări serioase. În bună parte datorită creșterii prețului la petrol, economia Indiei era într-o stare destul de precară. Combinația dintre inflație, secetă și scăderea standardelor de viață au făcut-o pe Gandhi să declare starea de urgență în 1975. 

În acest proces, oponenții ei au fost arestați, drepturile constituționale au fost revocate, iar presa a fost cenzurată. Toate aceste acțiuni au fost văzute ca fiind unele draconice, de vreme ce acționau împotriva principiilor democratice. Și, de altfel, i-au creat lui Gandhi imaginea de dictator. 

Dintr-o perspectivă personală, Gandhi a avut parte de numeroase întâmplări nefericite. La vârsta de 25 de ani s-a căsătorit cu Feroze Gandhi. Au avut împreună doi fii, Rajiv și Sanjay, și cei doi au fost căsătoriți timp de 18 ani, înainte ca soțul ei să moară în urma unui infarct. 

Dintre cei doi fii, Gandhi l-a ales pe cel mai mic, Sanjay, să-i urmeze în cariera politică. Din păcate însă, acesta a murit într-un accident de avion, în 1980, la vârsta de 33 de ani. După acest eveniment, ea l-a convins pe celălalt fiu, ceva mai reticent la început, să-și părăsească jobul de pilot și să intre în politică. După moartea lui Gandhi, el a fost prim-ministru până în 1989, când a fost asasinat de Tigrii Tamili, în 1991. 

Cât despre Gandhi, ea a fost asasinată de către doi dintre bodyguarzii ei Sikh, în 1984, după operațiunea Blue Star, care a provocat daune uriașe în Golden Temple și a dus la moartea multor credincioși Sikh în interiorul templului. 

Privind în ansamblu, Indira Gandhi este o figură notabilă. Fără nici un dubiu, este o figură puternică. Gandhi s-a ridicat într-o poziție de vârf într-o societate indiană, una dintre puținele femei care au ajuns într-o astfel de poziție în timpul unei perioade tulburate din istoria Indiei. Însă ar putea fi viața ei definită ca fiind una de succes?

Pe 30 octombrie 1984, în ziua dinaintea morții sale, ea și-a încheiat astfel un discurs: „Am trăit o viață lungă și sunt mândră că am petrecut o bună parte a ei în serviciul poporului meu. Sunt mândră de asta și de nimic altceva. Voi continua să-mi servesc poporul până la ultima mea răsuflare și, atunci când voi muri, pot spera că fiecare strop din sângele meu va învigora India și o va întări”.

Acestea sunt niște cuvinte puternice, mai ales că au precedat ziua morții ei. Și, de asemenea, subliniază cât de mândră era Gandhi de ceea ce reușise să realizeze în viață. Până la urmă, Gandhi și-a slujit țara într-o poziție înaltă, extrem de respectată. 

După cum puteți vedea, însă, există și o parte întunecată a succesului ei. Multe acțiuni și măsuri luate în timpul mandatului ei au fost extrem de controversate și au făcut-o nepopulară în anumite grupuri. În viața personală, a fost martora morții timpurii a soțului ei. Ambii ei fii au murit prematur, unul dintre ei în mare parte din cauza deciziilor pe care ea le-a luat. Gandhi însăși a fost asasinată. Deși a avut o mulțime de realizări notabile, a suferit la fel de mult. A fost iubită. A fost urâtă. Unii au văzut cum viețile lor s-au îmbunătățit în timpul conducerii sale. Alții au spus că a fost mai rău. 

Succesul e o chestiune complicată, într-adevăr. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce înseamnă succesul, așa cum este el definit de către oamenii de succes? 

Ce este succesul, mai exact? Este despre posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care-i iubești? Să excelezi în jobul ales? Ori pur și simplu să fii fericit?

Societatea are tendința să prezinte o versiune redusă și îngustă a percepției asupra succesului. Folosim termeni de comparație ca bani, influență sau nivel de performanță. Îi admirăm pe aceia care au făcut lucruri extraordinare, cum ar fi dezvoltarea unui bun de larg consum, o operă de artă populară, au condus oameni ca niște lideri de succes, și îi plasăm într-o poziție de model la care ne raportăm. 

Așadar, ce spun oamenii pe care noi îi definim „de succes” despre această chestiune? Să aruncăm o privire:

Bill Gates: În ciuda averii sale, co-fondatorul Microsoft pune pe primul plan relațiile și îmbunătățirea vieții altor persoane. Când a fost întrebat, Gates a făcut o referire la prietenul său: „Warren Buffet a spus mereu că măsura succesului este să vezi dacă oamenii din jurul tău sunt fericiți și te iubesc (sau nu)”. Și a adăugat reflecțiile sale personale asupra acestui lucru, spunând: „Este plăcut să știi că ai făcut ceva important, că ai făcut lucrurile să se schimbe: ai inventat ceva sau ai crescut copii sau i-ai ajutat pe cei care aveau nevoie de ajutor”.

Maya Angelou: Autoarea Maya Angelou se concentrează asupra pasiunii pentru munca sa și crede că „succesul înseamnă să-ți placă de tine, să-ți placă ceea ce faci, și să-ți placă cum o faci”.

Richard Branson: Fondatorul Virgin Group măsoară succesul după modul în care te face să te simți. După spusele sale, „Prea mulți oameni măsoară cât de mult succes au după cât de mulți bani fac sau după oamenii cu care se înconjoară. În opinia mea, adevăratul succes ar trebui măsurat după cât de fericit ești”.

Definițiile pot varia de la o persoană la alta. Unele sunt despre cum te face succesul să te simți, altele sunt despre cum succesul tău îi face pe alții să se simtă. Sunt mențiuni despre a fi fericit cu tine însuți și cu munca pe care o faci. Însă există un lucru care leagă toate aceste persoane menționate mai sus, și aceasta este că toți excelează la ceva. Acea persoană performează la cel mai înalt nivel în domeniul său de activitate și, drept urmare, ceea ce face are impact asupra vieților mai multor persoane. Prin urmare, devin persoane de succes. Întrebarea este: cu ce cost? 

Merită să urmezi o cale riscantă, una pe care poți risca să fii rănit, emoțional sau fizic? Merită să neglijezi alte paliere ale vieții tale doar pentru a-ți dedica tot timpul unui singur lucru? Sau este vorba despre a păstra un echilibru: să menții toate componentele vieții tale în balans în jurul unui nivel mediu sau puțin peste mediu, neavând nimic spectaculos de arătat? Succesul înseamnă vârfuri și căderi sau înseamnă să fii constant, mereu? 

Definiția succesului depinde de tine!

Oamenii au diferite perspective asupra ceea ce înseamnă succesul. Dacă pentru unii o existență calmă și liniștită înseamnă să aibă succes, pentru alții acest lucru s-ar putea să fie nesemnificativ. Însă, dacă privești altfel lucrurile, acești oameni n-au parte de prea multă agitație și nici de entuziasm, dar nici de tragedii în timpul acestui proces. O persoană care duce o viață trăită ca într-un rollercoaster, cu multe momente înălțătoare de triumf și cu multe căderi sau suferințe, poate fi mulțumită de cum s-au desfășurat lucrurile; toată durerea a meritat ca să simtă gustul victoriei (sau cel puțin al încercării de a obține o victorie). 

Însă nu te gândi la aceștia. Ce contează pentru tine cel mai mult atunci când definești succesul? Care sunt standardele pe care le stabilești pentru tine însuți? Care sunt așteptările tale?

Poate că Stephen Covey, autorul volumului The Seven Habits of Highly Effective People, a spus-o cel mai bine. În cartea sa, el scrie: „Dacă te gândești bine la ce ți-ar plăcea să se spună despre tine la înmormântarea ta, atunci vei ști că ți-ai găsit propria definiție a succesului”.  


Pentru că, în cele din urmă, nu este despre ceea ce alții așteaptă de la tine sau cum se raportează ei la acțiunile tale. În final, tu iei deciziile și trăiești cu ele, știind dacă sunt sau nu cele mai bune pe care le puteai lua. 

Citește și:

5 obiceiuri zilnice care te duc mai aproape de bani, succes și împlinire

5 idei de acțiuni care te duc mai departe în viață

Author(s)

  • Melissa Chu

    editor jumpstartyourdreamlife.com

    ”Scriu pentru a învăța oamenii cum să trăiască mai bine, cum să lucreze cu mai mult spor și cum să nu treacă neobservați”.