În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum ar putea o bilă medicinală să înlocuiască scaunul de birou.
– De ce îți pun polițele bețe-n roate la deadline.


Când ai o muncă de birou și ți-ai mutat spațiul de lucru acasă, probabil petreci ore în șir în acel loc (care, de multe ori, e pur și simplu masa din bucătărie). Dacă îți iubești meseria, probabil nici nu simți acele ore. Însă când creștem nivelul de productivitate, înseamnă că facem același volum de muncă mai bine și mai repede, așa că ne rămâne mai mult timp pentru viața personală.

Am invitat 5 persoane din domenii diferite de activitate să ne împărtășească cele mai bune idei pentru organizarea spațiului de lucru de acasă. 

”Nu te teme de culori!”

Subconștientul reacționează la mediu. De aceea, e important să avem un loc destinat muncii, fie că e masa din bucătărie sau un colț într-o cameră. Spațiul de lucru trebuie să aibă lumină. Ideal, lumină naturală (lângă o fereastră, de exemplu) și să nu stăm cu fața la perete: acea dimensiune verticală ne închide perspectiva, vine cu o încărcătură negativă, de parcă am fi pedepsiți. Dacă nu avem suficientă lumină naturală, care ne ajută să ne concentrăm, suplimentăm cu lumină artificială. Atenție: fără lumină galbenă! Lumina rece e pentru lucru, dar folosită cu moderație, nimeni nu se simte bine scăldat în neoane. 

De asemenea, vă recomand să nu lucrați într-o încăpere ticsită cu obiecte: îți fură atenția conștientă și inconștientă, iar subconștientul este, de fapt, responsabil de 85% din ceea ce percepem. Scaunul trebuie să fie confortabil (merită investiția, opt ore pe zi pe scaunul din bucătărie vor afecta coloana și postura), iar o idee este să achiziționăm o bilă medicinală pe care poți să stai când petreci mult timp la birou pentru a da o dimensiune activă unei posturi pasive.

În casele românilor sunt multe culori neutre: maro, gri, bej, alb. Culturi precum cea spaniolă, africană sau mexicană folosesc culorile ca pe un atu. Nouă ne e teamă de ele și ar trebui să schimbăm asta. Fiecare persoană răspunde la o anumită gamă cromatică, dar există și câteva lucruri universal valabile. De exemplu: roșul agită (duce la uber focus și stres), albastrul stimulează creativitatea, portocaliul relaxează, galbenul, atenție, deși este prietenos cu productivitatea, stimulează și pofta de mâncare. Recomand și culorile aprinse, acrilice, dar integrate ca tușe sau detalii (un tablou, o pictură, un desen): așadar, nu pe suprafețe mari. Ca să afli care sunt culorile tale preferate, lasă subconștientul să-ți vorbească și să aducă la suprafață o destinație preferată. Identifică gama cromatică de acolo (un oraș anume, o plajă, un munte etc) și include în spațiul de lucru obiecte din respectiva gamă cromatică. Ține cont: culorile fac bine, schimbă starea de spirit, ne încarcă cu emoție. Personal, cred că noi, românii, nu suntem pregătiți real pentru minimalismul japonez pentru că nu avem cultură japoneză. Este important, când împrumutăm sau dorim stiluri de interioare simplificate, să înțelegem filozofia și să simțim direcția respectivă. Altfel, spațiul, deși perfect, devine auster și neprimitor. Iar o regulă esențială pe care o urmez când creez un interior este că spațiul nu se construiește în jurul unui trend, ci în jurul personalității, nevoilor și preferințelor persoanei care îl folosește. 

(Ciprian Șipoș, designer de interior)

”Îmi place să ard, în încăperea în care lucrez, palo santo pentru a curăța și parfuma spațiul”

Pentru a putea lucra de acasă este foarte important, în primul rând, să ne dedicăm un spațiu și un timp definite, în care să ne concentrăm, dar să avem și o stare de calm și creativitate. De exemplu, mie îmi place să ascult muzică clasică sau muzică de operă, mai ales când lucrez la un proiect mai mare sau la ceva nou, care tocmai se conturează. Așa intru în așa numitul flow, starea în care lucrurile curg natural și inspirația se activează. Dincolo de a ne nota exact ce avem de făcut într-o anumită zi, pentru a nu reacționa doar la ceea ce vine spre noi (mail-uri, telefoane, solicitările celorlalți, poate nu toate urgente), este important să ne stabilim prioritățile din fiecare zi și să comunicăm cu colegii cât mai clar în ce fel trebuie să colaborăm, în ce limită de timp și ce rezultat ne dorim. Eu îmi fac zilnic o listă cu ceea ce am de făcut la muncă, și, pe cât posibil, bifez lucrurile esențiale de realizat în acea zi, dacă totul a decurs normal și am avut informațiile și inspirația necesară pentru a finaliza fiecare sarcină.

Îmi place, de asemenea, să ard, în încăperea în care lucrez, palo santo, tămâie naturală sau să folosesc aromatizator cu uleiuri esențiale, pentru a curăța și parfuma spațiul în care lucrez, iar pe birou am tot timpul simboluri și obiecte care mă calmează, centrează și inspiră, cum ar fi pietrele semiprețioase (am un cristal de stâncă și o geodă de ametist) și un îngeraș din porțelan. Am simțit, în mai multe momente, la ședințe mai dificile, efectul de calmare și de focus pe care aceste obiecte îl au asupra mea. Fiecare are o poveste, pentru mine, care-mi dă o stare de încredere și siguranță. Fiecare dintre noi poate aduce obiecte care îi dau o stare de bine în apropierea laptopului, pe masa de lucru, pot fi fotografii cu cei dragi, plante, obiecte din vacanțe frumoase sau o lumânare aromată.

Este foarte important ca la una, două ore să facem pauze pentru a ne relaxa ochii și mintea. Atunci putem acorda timp celor din jur, putem sa ne ocupăm de prânz sau de masa de seară, pentru a nu mânca în fugă, ci conștient, cu calm și recunoștință pentru tot ce este in jurul nostru.

(Sandra Ecobescu, Președinte Fundația Calea Victoriei)

”Recomand mobilierul modular care permite dinamica spațiului”

Recomand principiul adoptat de marele arhitect Ludwig Mies Van Der Rohe, fondator al arhitecturii moderne și susținător al simplității stilului: less is more. Fundamental, acesta spune că un spațiu cu mai puține obiecte conferă mai mult confort. 

Este esențială organizarea spațiului de lucru, mai ales când ai de jonglat cu mai multe proiecte simultan. Dacă spațiul permite, sunt utile birourile în formă de L: pe o latură lucrezi, pe cealaltă ții obiectele de care ai nevoie în ordine ca să te concentrezi mai bine pe sarcina pe care o ai de îndeplinit. Pe un birou simplu, creează un ”loc de parcare” pentru obiectele esențiale (telefon, ochelari, agendă, căști etc): o tavă decorativă sau o cutie nu foarte înaltă te  pot ajuta în acest sens. Organizatoarele tip IKEA ne permit să păstrăm la îndemână tot ce înseamnă obiecte de birotică și consumabile. Odată ce știm unde se află, nu mai pierdem timp căutând, de exemplu, tușul pentru imprimantă. 

E foarte util un panou de plută, magnetic sau din lemn, poziționat  pe  peretele  care ține de latura organizatorică a biroului: îți conferă o imagine de ansamblu a sarcinilor pe care le ai de realizat. Recomand mobilierul modular, în special acum, că nu este clar pe ce perioadă s-ar putea extinde munca de acasă. Acest tip de mobilier permite extinderea spațiului de lucru (dacă avem loc în casă, desigur). Polițele sunt tentante, dar obiectele ne aglomerează câmpul vizual, așa că vă recomand să alegeți piese de mobilier cu uși pentru depozitare.

Atmosfera personală se naște din prezența unor obiecte care au semnificații aparte: poate tablouri motivaționale, o plantă dragă, un difuzor cu arome te pot ajuta să intri mai ușor în mood-ul de lucru și să-ți menții concentrarea. 

(Otilia Brăilă, arhitect)

”Cubul meu cu sertare este, de fapt, rucsacul de laptop”

Când scriu de acasă, îmi pun laptopul fie pe masa din bucătărie, fie pe unul dintre birourile fetelor. Ca să pot să mă concentrez, înainte să mă apuc de lucru, fac ordine pe masă sau pe birou, șterg cu șervețele umede, deschid geamul și anunț în gura mare că am de lucru. 

Pentru că business-ul meu este unul online și pot să scriu pe blog de oriunde sau să mă conectez cu clienții agenției pe Zoom, ori cu cei care vin la cursurile mele și în coaching, am nevoie doar de laptop, de încărcător, de agendă și de pix. Uneori, mă lipsesc de ultimele două și notez tot în laptop. De când fac webinarii, video-uri și live-uri, lângă biroul meu se află un trepied cu inel luminos și un microfon. Ca să păstrez ordinea pe birou în acest curent de nomad digital favorizat de pandemie, cubul meu cu sertare este de fapt rucsacul de laptop. Acolo țin încărcătoarele de la laptop și de la telefon (și le scot doar la nevoie), agenda, pixul și uneori microfonul mobil. 

Cam despre asta e vorba când lucrez de acasă: ordine, curățenie, minimalism, concentrare pe sarcini. 

(Ana Nicolescu, digital coach, consultant în comunicare și autor de blog)


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


”Nu am nevoie de soluții costisitoare”

Când mă gândesc la un spațiu de lucru în care să pot fi eficientă, primul cuvânt care îmi vine în minte e oază. Apoi, îmi pun pălăria de coach și mă întreb cum arată asta concret. Cum arată un mediu care să îmi stimuleze creativitatea și în care să pot da randament? De ce am nevoie? 

Pentru mine, trei lucruri sunt importante: să am lumină naturală, să fie ordine și să am culoare în jur. Mi-ar plăcea să am o încăpere dedicată lucratului, realitatea e că biroul meu e în sufragerie. Asta, însă, nu înseamnă că nu-mi pot hrăni cele trei nevoi de mai sus. Masa e la geam, am lumină, am vedere directă la un salcâm, văd cerul, aud păsările. Tot haosul creat de copii, jocurile și jucăriile sunt în spatele meu, deci nu le văd. Iar petele de culoare pot fi flori, markere, post-it-uri, cana de cafea. Nu am nevoie de soluții costisitoare. Sunt o persoană care percepe mult lumea prin simțuri, ceea ce înseamnă că, uneori, în funcție de ce am de făcut concret, mai adaug și muzică sau pornesc difuzorul de aromaterapie.

(Cristina Oțel, Trainer & Life Design Coach)

Citește și:

Coronavirus: când casa devine birou

Cum ne-a ajutat pandemia?

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.