În următoarele 4 minute vei afla:

– Câți dintre subiecții participanți la un studiu au preferat electroșocurile plictiselii.
– Care este rolul treptei neutre a cutiei de viteze de la mașinile automate.


Te-ai simțit vreodată trist, bla-bla, plictisit? Amărât, fără chef, sătul de tot? Dezgustat, epuizat, lipsit de poftă? Inactiv, indiferent, inert? Aș putea lua la rând literele alfabetului în căutare de cuvinte sau expresii care să descrie starea pe care, în ultima vreme, mulți dintre noi o experimentează. Și nici unul dintre aceste cuvinte nu sună a stări pe care ar fi de dorit să le trăim. 

Încă de la cele mai fragede vârste suntem încurajați să fim creativi și curioși, inspirați și inventivi, descurcăreți și optimiști. Plictisiți sunt doar oamenii plictisitori, mi s-a spus mie. Te plictisești doar dacă ești lipsit de curiozitate, ba chiar, leneș. ”Poate că ce-a de-a doua crimă de care se face vinovată umanitatea este plictiseala”, proclama filosoful Jean Baudrillard, ”Iar prima este cea de a fi tu însuți o persoană neinteresantă.” Dacă, la fel ca și mine, te-ai învinovățit de-a lungul timpului pentru că ți-ai permis din când în când să te lași pradă sentimentului de letargie, epuizării și lipsei de chef, aș vrea să îți ofer o perspectivă diferită. 

Pe modul neutru

Să fii plictisit este ca și cum ai fi o mașină cu cutie de viteze automată comutată pe neutru. Nu mergi nici înainte, nici înapoi, dar mașina nu e complet oprită. Pe modul neutru, pedala nu pune în mișcare roțile, dar poți ține direcția din volan. 

Expertul auto Aaron Widmar ne sfătuiește: ”modul de funcționare neutru ajută cutia automată să facă tranziția mai ușor între modul drive și marșarier. Iar în cazul absolut îngrozitor, în care frânele mașinii cedează, comutarea în treapta neutră poate ajuta la frânarea treptată (dacă nu cumva mașina merge la vale).”.

Uneori, comutarea la modul neutru e cea mai bună metodă pentru a evita un accident. Și este, fără îndoială, singura cale de pornire a unei mașini cu cutie de viteze manuală. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Înfiorătorul gol interior

Așadar, de ce ne e atât de frică de plictiseală? Continuând ideea cu metafora cutiei de viteze automate și a treptei neutre, mă gândesc că s-ar putea să fim îngroziți de plictiseală și de gol pentru că riscăm să plonjăm în deznădejde, depresie, disperare. În climatul actual, în care tristețea, izolarea, incertitudinile financiare și frica determină apariția unor anumite condiții mentale sau le exacerbează pe cele preexistente, m-am trezit de câteva ori punând mâna pe kindle, pe telefon sau pe telecomanda televizorului doar ca să fug de înfiorătorul gol interior, de nimicul din mintea mea. 

Într-un studiu condus de University of Virginia în 2014, participanților li s-a dat să aleagă între a nu face nimic și șocuri electrice. În ciuda faptului că inițial au declarat că ar fi dispuși să se plictisească pentru a evita șocurile electrice, după o perioadă de stat degeaba, 67% dintre bărbați și 25% dintre femei au ales de bunăvoie șocurile electrice. Mă întreb dacă nu cumva, aidoma lui Saul Bellow, acești studenți au ajuns la concluzia că ”plictiseala este convingerea că nu te poți schimba… țipătul mut al potențialului nefolosit.”

Plictiseala ca sursă de revelații și gândire creativă

Marii gânditori ai lumii înțeleg că e esențial să nu faci nimic dacă vrei să gândești creativ. Descoperirile epocale din domeniul științelor, al tehnologiei și al artelor au apărut în timp ce autorii lor făceau baie (Arhimede), sau se plimbau (Tesla). E logic! Dacă ar fi să îți amintești cel mai recent moment în care ai avut o revelație, să fi fost oare în timp ce erai absorbit în vreo activitate, sau când nu făceai… nimic interesant? Gândurile răsar atunci când nu ne concentrăm asupra lor. Și pentru dezvoltare personală e nevoie de perioade mai lungi de gândire liberă, neîntreruptă. Doar așa se creează loc pentru revelație și creativitate

S-a demonstrat științific faptul că abilitatea creierului de a genera noi idei crește exponențial atunci când cortexul prefrontal este relaxat. Cele mai recente descoperiri din sfera imagisticii cerebrale confirmă acest lucru și susțin validitatea momentelor ”Evrika!” asociate cu vârfuri de activitate de înaltă frecvență în lobul temporal drept al creierului. Partea cea mai importantă este că aceste vârfuri de activitate sunt precedate de o ”clipire a creierului”, ceea ce înseamnă că individul a fost, pentru câteva clipe, mai puțin conștient de ce se întâmplă în jurul său. 

Cu alte cuvinte, chiar în clipa dinainte ca Albert Einstein să descopere teoria relativității, în timp ce era într-un tramvai din Berna, fix înainte ca Bob Weinberg să descopere gena responsabilă de apariția cancerului, pe un pod din Boston, e foarte posibil ca ei să se fi simțit enervant de plictisiți. 

Sunt nenumărate argumentele care fac ca ”modul neutru” și plictisit să nu fie treapta ideală în care să-ți parcurgi drumul vieții. În anumite momente e necesar să înaintezi, sau chiar să dai înapoi. Însă pentru clipele în care cauți să descoperi în ce direcție să îți îndrepți roțile, nu există o treaptă mai potrivită decât cea neutră. În loc să pui mâna pe telefon ca să scapi de plictiseală, gândește-te o clipă la cel care a inventat Iphone-ul. ”Sunt un adept convins al plictiselii. Plictiseala te face să îți pui la bătaie curiozitatea, și din curiozitate izvorăsc toate cele.”, spunea Steve Jobs.

Citește și:

Vrei să ai idei geniale? Iată 7 metode imbatabile

Cei 3 dușmani ai creativității

Author(s)

  • Remy Blumenfeld

    coach și consilier de business pentru antreprenori creativi

    Remy Blumenfeld este coach și consilier de afaceri, lucrând cu angajați din industrii creative. Clienții săi includ fondatori din zona filmului, TV, publicitate, gaming. Este fondatorul a două companii  de producție TV și a fost desemnat drept una dintre cele mai influente 20 de persoane LGBTQ din Marea Britanie de către ziarul Independent. Scrie în mod regulat pe teme de leadership creativ la Forbes. Remy a creat ”Stand Out for Creative Startups/ Ieși în evidență cu startup-uri creative”, menit să-ți dezvolte afacerea creativă sau viitoarea afacere. Cursul valorifică înțelepciunea, lecțiile și greșelile din zeci de cazuri din zona industriilor creative.