În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce ne temem de meditație.
– Care este legătura dintre meditație și progresul cognitiv.


Mulți dintre noi ne dorim o minte mai calmă, un somn mai bun și să ne diminuăm sau să ne domolim anxietatea. Cu toții am auzit că meditația poate ajuta la realizarea acestor lucruri, dar din păcate aceasta este rareori inclusă pe lista activităților noastre zilnice. Există multă teamă când vine vorba de meditație, mai ales printre cei care au încercat de câteva ori și au considerat că este, totuși, prea greu să o practice. 

Practicarea meditației este, de fapt, unul dintre cele mai simple lucruri, odată ce putem trece peste scuzele pe care ni le fabricăm. Frica ne oprește din cele mai multe lucruri pe care vrem să le facem și, bineînțeles, ne oprește și când vine timpul să medităm. Multe dintre temerile noastre sunt despre ceea ce am putea descoperi dacă suntem suficienți de liniștiți și atenți ca să ascultăm. 

Când nimic nu ne mai distrage atenția, ne confruntăm cu realitatea lumii interioare: emoții, gânduri și amintiri. Dacă avem răni interioare neexplorate sau o gândire negativă constantă, lumea noastră interioară poate fi un loc înfricoșător. Pentru a evita aceste temeri, adesea avem grijă să ne ținem ocupați cu orice altceva. Printr-o abordare foarte simplă, putem învăța să stăm cu noi înșine și să fim prezenți, fără teamă și judecată, în plină acceptare.

Cele mai importante beneficii pe care ni le aduce meditația sunt menținerea concentrării, diminuarea stresului, anxietății, depresiei și îmbunătățirea calității somnului.

“Meditația îți îmbunătățește abilitatea de a-ți menține atenția și de a regla distragerile emoționale”, spune Fadel Zeidan, neurolog la școala de medicină Wake Forest din Carolina de Nord. Într-un studiu efectuat de el, persoanele care au făcut sesiuni de meditație de doar 20 minute, timp de patru zile, s-au descurcat semnificativ mai bine la testele cognitive cronometrate decât grupul de persoane care nu a meditat. Grupul care a meditat a fost capabil să ignore cronometrul și să se concentreze pur și simplu pe ceea ce avea de făcut, explică el.

Studii recente au dovedit că meditația poate reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului din corpul uman. Și tot într-un nou studiu realizat de Zeidan, nivelul anxietății zilnice a scăzut cu 39%, după doar patru clase de meditație. Cum? Meditația te ajută să devii conștient de experiențele prezente, ceea ce înseamnă că mintea nu mai este ocupată cu experiențele trecutului și nu-și mai face griji legate de viitor.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au analizat șapte studii legate de meditație și somn, concluzionând că, odată cu reducerea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, se îmbunătățește și calitatea somnului.

Cercetătorii contemporani explorează acum dacă o practică de meditație consistentă are rezultate pozitive pe termen lung și notează efectele pozitive asupra creierului și funcției imune în rândul celor care meditează. Cu toate acestea, merită menționat faptul că scopul meditației nu este obținerea de beneficii. Scopul meditației nu este un obiectiv. Trebuie doar să fii prezent.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În filozofia budistă, beneficiul final al meditației este eliberarea minții de atașamentul față de lucruri pe care nu le poate controla, cum ar fi circumstanțele externe sau emoțiile interne puternice. Practicianul eliberat sau „iluminat” nu-și mai urmează în mod inutil dorințele și nu se mai agață de experiențe, ci ăși menține, în schimb, o minte calmă și un sentiment de armonie interioară.

O sesiune de meditație nu trebuie să devină un eveniment mistic. Nu are nevoie neapărat de o mantra, de o muzică specială, haine particulare, cristale și altare. Aceste lucruri își au locul lor, dar nu sunt necesare pentru o practică eficientă. Forțarea acesteia să fie mai mult decât ceea ce este devine un alt mecanism de distanțare bazat pe frică. Meditația este gratuită și se poate face absolut oriunde, fără niciun alt instrument.

Începe prin a te concentra asupra respirației pe măsură ce aerul intră prin nas. Fiecare respirație este meditația. Stai nemișcat și conștientizează fiecare respirație pentru câteva minute. A fi prezent permite minții să treacă de la gândirea concentrată pe lumea exterioară la gândirea conștientă, atentă: conștientizând momentul, respirația și experiență interioară. Cu cât faci mai mult acest lucru, cu atât efectul practicii este mai profund. Când găsești acel loc sigur în interior, te poți retrage acolo pentru a te simți în siguranță și în pace.

Nu ai nevoie de un maraton de meditație pentru a culege beneficiile meditației: studiile arată că în sesiuni de 10 minute îți poți îmbunătăți concentrarea, memoria și chiar îți pot antrena creierul pentru a face față mai bine situațiilor din viața de zi cu zi. Nu te stresa că nu ești bun la meditație. Dacă nu te poți detașa de gândurile din mintea ta, este în regulă: pur și simplu recunoaște că în acel moment asta se întâmplă cu gândurile tale și schimbă în mod activ atenția asupra corpului și a respirației.

Citește și:

7 strategii pentru o stare de bine constantă

Cum să-ți asculți și să porți un dialog constant cu toate părțile tale

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.