În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te pot ajuta banii să-ți crești coeficientul de fericire.
– Ce poți cumpăra cu bani astfel încât să-ți atingi scopurile în carieră.


Să dai o definiție fericirii – o noțiune tot mai evazivă în zilele noastre – pare o misiune foarte important, odată ce ne apropiem de finalul anului 2020. Așa că… fie căutăm fericirea în fiecare zi, fie ne închipuim că, într-un final, am găsit-o sau, și mai bine, dăm noi valențe personale definiției, pe măsură ce privim cum se schimbă lumea din jurul nostru. Există și unii care simt că știu ce i-ar face fericiți, însă cărora le este teamă să spună, cinstit, care ar fi lucrurile concrete care le-ar aduce această stare de bine. Cu alte cuvinte, cei care ezită să spună că mai mulți bani ar îmbunătăți semnificativ starea lor personală de fericire. 

N-aș putea să ignor niciodată acei factori care pot aduce fericirea în viața oamenilor, cum ar fi meditația, rugăciunea, iubirea, prietenia, caritatea. Nici n-aș putea spune că ideea de bunăstare este aceeași pentru toată lumea. Cu toate acestea, pur și simplu nu pot fi de acord cu ideea că banii nu sunt cu adevărat necesari pentru a avea parte de o viață fericită. Și cred că, în această direcție, sunt perfect de acord cu Larry David, creatorul lui Seinfeld și starul seriei de pe HBO, Curb Your Enthusiasm. 

În seria This Emotional Life (PBS) Larry David, împreună cu o mulțime de prieteni mai mult sau mai puțin celebri, vorbește despre fericire. Sunt discuții care te inspiră și care-ți deschid ochii: ai ocazia să tragi cu ochiul la ce înseamnă pentru alții o viață fericită. 

În ceea ce mă privește, declarația lui Larry David despre ce te poate face fericit este perfect logică. Dacă este întrebat ce anume ar putea aduce fericirea în viața unui om, Mr. David menționează cuvîntul cu „B”: bani. Banii, împreună cu un job care-ți face plăcere, sex, un loc drăguț în care să trăiești și o anumită credință spirituală (nu neapărat în această ordine) reprezintă suma unei fericiri adevărate, spune Larry David. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Bineînțeles, banii singuri nu-ți garantează fericirea. Cred că suntem cu toții de acord cu acest lucru. Să ai bani nu înseamnă, automat, că vei fi fericit. Am auzit cu toții poveștile triste ale câștigătorilor la loto care au ajuns în faliment și în mizerie doar la câțiva ani după ce au câștigat milioane sau istoriile despre oameni bogați care au moștenit averi și n-au făcut altceva decât să-și alimenteze cu ele dependențele și un stil de viață nesănătos. Bancnotele din hârtie și monedele, elementele care alcătuiesc sistemul monetar cu care funcționează o societate, n-au puteri magice și nu pot, ca prin minune, să aducă o viață fericită celor care le dețin. Dar…

Ceea ce faci tu cu banii, cum îi folosești ca să-ți îmbunătățești viața: asta este ceea ce te ajută pe drumul către fericirea ta personală. Banii, dacă sunt folosiți așa cum trebuie, pot crește coeficientul de fericire. Nu mi-a plăcut niciodată zicala „Banii nu pot cumpăra fericirea”, pentru că, desigur, pot cumpăra o viață mai bună. Nu vorbesc despre cheltuieli nesăbuite și nici nu sunt de acord cu cei care devin complet iraționali în ceea ce privește obiceiurile lor financiare. Vorbesc despre modurile în care poți folosi banii ca să-ți faci viața mai ușoară și mult mai împlinită. 

Uneori, banii pot fi utili ca să-ți dezvolți o carieră. Cei care activează în domeniul artelor știu foarte bine acest lucru. Banii pot fi folosiți ca să „cumperi” timpul care-ți permite să te concentrezi doar asupra carierei și să nu-ți faci griji pentru altceva. Astfel, banii devin un soi de „patron al artelor”. 

Și, dacă tot vorbim despre cariere, v-ați gândit oare câți dintre noi ar folosi banii să schimbe un job care nu-i mulțumește cu unul care le face plăcere și le încântă existența? O prietenă, care a fost profesoară de liceu vreme de 15 ani, și-a folosit moștenirea rămasă de pe urma unei mătuși pentru a-și urma visul: și-a deschis un boutique de antichități. Banii i-au cumpărat, practic, o carieră nouă, permițându-i să fie o persoană mai fericită pentru că, într-un final, făcea ceea ce-și dorise mereu. 

Să spui că ai nevoie de bani ca să fii fericit nu e o chestiune lipsită de adevăr. Banii îți pot cumpăra lucrurile de care ai nevoie ca să te simți mult mai în siguranță. Pe când eram studentă, aveam o mașină a cărei rol era doar să mă deplaseze din punctul A în punctul B, însă mereu mi-era frică să nu se strice și să mă lase în mijlocul drumului. Orice zdruncinătură pe care o aveam, orice zgomot ciudat mă stresa. Din cauza acestei frici, a început să nu-mi mai placă să conduc. În cele din urmă, după ce am absolvit universitatea, m-am angajat și mi-am permis să cumpăr o mașină nouă, mult mai solidă, iar atitudinea mea în ceea ce privește condusul s-a schimbat radical. M-am simțit în siguranță și mult mai încrezătoare. Banii nu mi-au cumpărat fericirea, însă mi-au cumpărat securitatea și liniștea mentală de care aveam nevoie, mi-au îndepărtat stresul, ceea ce m-a făcut mai fericită. 

Să crezi că ai nevoie de bani ca să fii fericit nu e ceva greșit. Nu ești lacom, ești practic. Ești conștient de faptul că o anumită sumă de bani poate avea un impact pozitiv asupra vieții tale, într-un mod bun, ceea ce te va face mai fericit. 

Larry David are dreptate atunci când spune că banii reprezintă o componentă importantă pentru a obține fericirea. Nu e singura, dar este una care contează. Așadar, trebuie să vedem dintr-o nouă perspectivă legătura dintre bani și fericire. Se pare că radarul bunăstării te poate ajuta să găsești fericirea. Banii nu cumpără, la modul real, fericirea, însă permit să ți se întîmple lucruri bune datorită lor.

Citește și: 

5 obiceiuri zilnice care te duc mai aproape de bani, succes și împlinire

Cum să te antrenezi pentru fericire!

Author(s)

  • Kristen Houghton este autoarea premiată a seriei populare A Cate Harlow Private Investigation. De asemenea, este autoare a nouă romane, două cărți de non-ficțiune, o colecție de povestiri scurte, o carte de eseuri și o carte pentru copii. Romanul ei horror, Welcome to Hell, a fost nominalizat pentru Bram Stoker Award. Houghton a scris despre politică, actualitate și articole de lifestyle pentru Huffington Post. Portofoliul ei de articole include Criminal Element Magazine, Bella Magazine, documentare HBO, OWN, The Oprah Winfrey Network, The Style Channel. Kristen a predat lingvistică la liceu și universitate. Împreună cu soțul ei, Alan William Hopper, susțin Project Literacy și Shelters With Heart, un adăpost pentru victimele abuzului domestic și animalele lor.