În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum alungă Anca Dumitra gândurile rele.
– Ce sfat i-ar da adolescentei care a fost. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Anca Dumitra: Viața mă face să mă dau jos în fiecare dimineață din pat, Slavă Domnului! Ar trebui să mulțumesc în fiecare dimineață când mă trezesc. Toate lucrurile de peste zi, din viață, mă determină să fac asta cu recunoștință, chiar dacă de multe ori nu o și mărturisesc. Asta e cel mai de preț, iar dacă peste zi reușim să și realizăm lucruri importante, cu atât mai bine.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AD: În funcție de termenul pe care-l am pentru fiecare activitate în parte. Ce pot spune cu siguranță este că prioritate au cele profesionale, astfel încât să nu-mi aduc niciun reproș. Fiind autocritică, încerc să am și o ordine, dar și o conduită pe măsură. În principal, le prioritizez în funcție de importanța lor și de deadline.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AD: Viața mea, așa cum este ea. E un sfat pe care l-am luat de la părinți, pe care încerc să-l aplic cât pot de mult: ”Dacă nu poți să faci bine, măcar ai grijă să nu faci rău!”. Mă străduiesc din răsputeri să fiu un om bun și cinstit, astfel încât îmi doresc o viață la fel. Secretul poate ăsta este, să urmezi niște pași în direcția respectivă. Și pentru o viață mai bună, beți cel puțin doi litri de apă pe zi. 

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AD: De multe ori, oamenii din jur foarte apropiați mă simt și au grijă să mă repoziționeze. Sunt profund recunoscătoare pentru ei, pentru familia mea. Când sunt momente mai stresante, am grijă să văd ceva frumos și să-mi schimb starea. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AD: Sunt o persoană optimistă de felul meu. Nu întotdeauna, în fiecare clipă a vieții mele, dar atunci când am momente de pesimism, mă gândesc la toate lucrurile bune și frumoase care mi s-au întâmplat de-a lungul timpului, astfel încât norul de deasupra capului să se ducă. Făcând și urmărind ceva ce-mi place, mă folosesc de evenimente exterioare ca să-mi schimb starea interioară. Poate fi vorba de o mâncare bună, o muzică bună, mă ajută profund.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AD: Când nu mai pot. Am fost puțin în zona în care nu-mi mai vedeam capul de stres, însă era o oboseală care venea din pasiunea mea și atunci n-am vrut să mă plâng. Dacă mai am momente în care zic că nu mai pot, îmi revin rapid, tocmai pentru că n-am un serviciu la care mă duc cu greu, ci fac ceea ce-mi place foarte mult. Îmi repet asta tot timpul, iar presiunea nu mai pare atât de mare, ci doar o treabă foarte importantă pe care vreau să o duc la bun sfârșit. 

TG: Ce sfat i-ai da adolescentei care ai fost?

AD: Să facă lucrurile cu credință și cu bucurie, să fie iubitoare, căci sigur va primi iubire înapoi. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Spune-ne o mică schimbare pe care ai făcut-o în viața ta ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AD: Să ascult mai mult și să vorbesc atunci când e cazul.

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

AD: N-am o anumită carte care mi-a schimbat viața. Am mai multe cărți de căpătâi, care-mi plac. Una care-mi vine acum în minte, care mi-a plăcut la nebunie și pe care mi-aș dori să o recitesc este Război și pace.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AD: Au existat mai multe momente de acest gen, puternice, care au implicat alegeri extrem de importante, care desenau o traiectorie. Slavă Domnului, până în prezent simt că am luat cele mai bune decizii și sper să fie și de aici încolo la fel, să ducă întotdeauna către progres și evoluție. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AD: Au existat perioade în care am simțit că mi-a scăpat totul de sub control, dar au fost scurte și sper să nu fie niciodată de lungă durată. Iar dacă vor fi, îmi doresc să am credința să pot trece peste ele.

TG: Care este ultimul lucru pe care-l faci seara înainte de culcare?

AD: Verific telefonul și-mi setez alarma.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AD: Îmi plac foarte multe, le am trecute în tot felul de caiete. Mai ajung la ele din când în când și de fiecare dată spun că unul dintre ele e preferatul meu. Dar știu că la un moment dat cineva mi-a spus să fac totul cu bucurie și să încerc să fiu fericită. Mă motivează… nu știu cât vorba, dar omul care mi-a spus asta, cu siguranță.

TG: Există o persoană care a fost și este un role model pentru tine?

AD: Mama a fost și este un model în continuare, din toate punctele de vedere. 

TG: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?

AD: Telefonul este nelipsit. 

Anca Dumitra este actriță și rolul savuros din serialul “Las Fierbinți” i-a adus un capital important de imagine. Anca a făcut patru ani de balet, deci înțelege perfect regulile fair-play-ului și auto-disciplina, a făcut modelling și joacă în piese de teatru încă din liceu. Declară despre rolul Gianinei că este o provocare, pentru că nu este simplu să interpretezi o tânără “în totalitate naivă și credulă”, dar că serialul în sine e o distracție pentru toți actorii.

Citește și:

Ada Galeș, actriță: ”Am învățat să ascult și să am compasiune”

Andreea Raicu: ”Când comentează ceva negativ, oamenii spun ceva despre ei”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!