În următoarele 3 minute vei afla:

– În care parte a zilei trebuie rezolvate sarcinile cu adevărat importante.
– De ce un spațiu de lucru ordonat te ajută să-ți gestionezi mai ușor timpul.


Acum, că viața începe să revină oarecum la normal pentru cei mai mulți dintre oameni, este esențial să te gândești cum poți să-ți organizezi timpul mai bine și cât de important este acest management al timpului pentru nivelul tău de productivitate și pentru starea ta mentală de bine.  

Să vă spun un lucru: mulți dintre clienții mei cu programe super-încărcate încă mai găsesc modalități de a face lucruri pentru ei și pentru familiile lor. 

Cum? Prioritizând. Știu ce este cu adevărat important, ce e urgent și ce nu este. Ei știu cum să spună „nu” unor lucruri și cum să accepte altele. Și, mai ales, au învățat cum să utilizeze la maximum timpul pe care îl au la dispoziție și să nu se bazeze pe timpul pe care nu îl au. 

Timpul e un lucru care nu poate fi recuperat, nu poate fi reluat, de la capăt, sau compensat într-un fel sau în altul. Există 24 de ore într-o zi și 168 într-o săptămână, iar cifrele astea nu se schimbă. Ce poți schimba, totuși, este modul în care alegi să folosești aceste ore și felul în care te gândești la ele. 

Iată cum poți să-ți prioritizezi timpul:

1. Ține socoteala modului în care-ți petreci timpul. 

Și fă-o măcar o dată pe săptămână. Cei mai mulți dintre oameni n-au deloc habar ce fac, oră de oră, și se miră că zilele dispar ca prin farmec. Prin urmare, simplul exercițiu de a-ți nota ce faci, în fiecare oră, poate avea un impact major. O clientă mi-a spus, recent, că petrecea, în fiecare dimineață, 15 minute încercând să se decidă cu ce să se îmbrace. Asta înseamnă aproape două ore în fiecare săptămână. Un alt client mi-a povestit că, timp de aproape o oră, în fiecare zi, citea rezultatele sportive, chiar dacă, inițial, intenția lui era „să arunce doar un ochi” peste ele. Ține socoteala timpului și astfel vei ști pe ce îl cheltui și cum. 

2. Trezește-te cu 15 minute mai devreme decât o faci de obicei. 

Dacă faci asta, vei avea, dintr-o dată, un surplus de 75 de minute în fiecare săptămână de muncă. Mulți clienți, lideri în domeniul lor de activitate, mi-au vorbit despre cum profită la maximum de timpul acesta în plus de dimineață – îl folosesc să răspundă la e-mail-uri fără distragerea constantă a telefoanelor care sună sau își fac antrenamentul zilnic. 

3. Fă o distincție între sarcinile și activitățile vitale și cele opționale. 

Structurează toate celelalte activități în jurul celor esențiale. Fă-ți programul zilnic în funcție de acestea și rezolvă mai întâi problemele importante. Și poți s-o faci în prima parte a zilei, atunci când încă ești plin de energie și mult mai odihnit. De multe ori, lucrurile mai puțin importante apar pe neașteptate în drumul tău și te împiedică să rezolvi ceea ce este cu adevărat esențial. Pentru mulți oameni, aceste mici sarcini sunt ca niște distrageri permanente; este mai ușor, într-adevăr, să te ocupi de niște lucruri care nu au o importanță atât de mare. Frica duce la amânări repetate, la procrastinare, și sfârșești prin a rămâne blocat într-un loc, fără să mai poți înainta. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Programează utilizarea internetului. 

Destul de des, oamenii pierd pur și simplu noțiunea timpului atunci când sunt online. Pentru că există atât de multe tentații și atâți de mulți stimuli, multe persoane sunt pur și simplu prinse în mediul virtual și, de foarte puține ori, reușesc să-și respecte intenția de a se uita doar la lucrurile care-i ajută la o sarcină sau la alta. 

Gândește-te de câte ori ai intrat pe internet doar ca să frunzărești știrile sau să verifici starea vremii și ai ajuns să petreci minute în șir acolo citind alte articole, dând click pe alte site-uri. Programează-ți un interval de timp pentru utilizarea internetului și încearcă să te ții de el. În plus, deconectează-te de la e-mail și de la conturile de social media. Atunci când rămâi mereu conectat la aceste conturi vei avea un motiv care să te distragă, constant și-ți vei irosi timpul. Fă-o mai ales atunci când ai un termen de predare sau când lucrezi la un proiect important. 

5. Verifică ce fel de așteptări ai. 

Sunt unele rezonabile sau nu? Spre exemplu, încerci să ajungi la sală, să pregătești copiii pentru școală, să pui rufe la spălat și să plimbi câinele, totul până la ora 9.00 a.m.? Pregătește-te mental să ai succes programându-ți doar ce poți face, la modul realist. 

6. Schimbă-ți modul de gândire. 

„Sunt atât de ocupat!” și „N-am timp de nimic!” sunt comentarii negative și, cu siguranță, te fac să te simți mereu copleșit. În loc de asta, te poți gândi astfel: „O să folosesc cât mai bine și mai eficient tot timpul pe care îl am la dispoziție” sau „Pot face doar atâtea lucruri într-o zi și o să mă asigur că o să duc la bun sfârșit tot ce se poate, în termeni rezonabili, astăzi”.  

7. Păstrează spațiul din jurul tău organizat și curat. 

Un birou aglomerat te va distrage, așa cum o va face și o casă în care lucrurile sunt în dezordine. Atunci când ai lucrurile în ordine, îți vei păstra și informațiile organizate în cap, reducând astfel posibilitatea să rătăcești lucruri și, prin urmare, să petreci timp căutându-le. 

Ce spui? Va fi aceasta săptămâna în care vei începe să faci schimbări și vei profita la maximum de timpul tău? 

Citește și:

Cum să câștigi timp simplu și eficient

4 moduri prin care poți scăpa de tirania timpului

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    psihoterapeut, coach de performanță și autor al cărții „Be Fearless: Change Your Life in 28 Days”

    Jonathan Alpert este psihoterapeut, autor, coach și trăiește în Manhattan. În calitate de psihoterapeut, a ajutat nenumărate cupluri și persoane să depășească o gamă largă de provocări pentru a atinge succesul. Alpert este intervievat frecvent de televiziuni, de titluri din presă scrisă și din online, a apărut la Today Show, CNN, FOX și Good Morning America pentru a dezbate evenimente curente, subiecte despre sănătatea mentală, celebrități/politicieni și lifestyle. Cu perspectiva sa unică asupra gândirii și motivației umane, Alpert își ajută clienții să-și construiască și să-și promoveze brandurile personale. Cartea sa, publicată în 2012, Be Fearless: Change your life a fost tradusă în șase limbi. Alpert scrie pentru Inc.com, Huffington Post și opinii la Thrive Global.