În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum să adormi cu zâmbetul pe buze.
– De ce e important să nu pierzi contactul cu realitatea.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Adrian Nartea: Gândul la un croissant, la un zâmbet, la o provocare. Faptul că somnul este ceva util și l-am bifat doar cât să am energie pentru o nouă zi. Îmi plac diminețile.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AN: Îmi prioritizez activitățile în funcție de deadline. Ceea ce este mai urgent este și mai important pe lista zilnică. Cred că este important să te concentrezi la fiecare lucru pe rând, nu deodată, multitasking. Pentru că ajungi să te copleșească!

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AN: N-am nici un secret. De fapt, ce înseamnă o viață mai bună? Dacă reușești să fii în prezent, să te mulțumești cu ceea ce ai și să fii mai bun, conceptul de viață mai bună stă într-un zâmbet. Să nu trăim pentru viitor și pentru ce nu avem și ne dorim, ci în prezent, pentru ceea ce avem acum, aici.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AN: Mă gândesc dacă asta mă va omorî sau nu. Dacă nu, atunci e OK, orice s-ar întâmpla. Cu siguranță, se pot întâmpla întotdeauna lucruri mai grave. Asta-mi dă un răgaz să mă adun și să prioritizez.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AN: Am descoperit un citat care sună cam așa: ”a person who thinks all the time has nothing to think about except thoughts, so he loses touch with reality…” (”o persoană care se gândește tot timpul n-are, de fapt, la ce se gândi, cu excepția propriilor gânduri, așa că-și pierde contactul cu realitatea”). Cam asta se întâmplă când începi să ai gânduri peste gânduri… Cel mai bine este să nu pierzi contactul cu realitatea, s-ar putea să nu fie chiar atât de rău!

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AN: Atunci când reușești să spui stop pentru trei secunde, să te dai un pas în spate și să spui: ”Ăsta sunt eu acum?!”. Dacă-ți place, continuă așa cum ești, dacă nu, te oprești și te regrupezi, stabilind ce ai de făcut, cum poți proceda mai bine.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

AN: Bună întrebare! Să fac și să-mi asum exact ceea ce simt, să trăiesc momentul.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AN: Am învățat că empatia e sănătoasă abia atunci când tu știi unde ești și ce faci, atunci când tu ești împăcat cu tine.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

AN: Da, de multe ori, fac niște exerciții de respirație și meditație on the spot, și adeseori chiar funcționează. Pe lângă asta, încerc să-mi fac temele de acasă, înainte de orice filmare, să fiu pregătit.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

AN: Fiecare carte bună pe care o citesc mă influențează mult, probabil se întâmplă asta pentru că reușesc să intru în acel univers, în acea poveste. Dar au fost cărți cu care chiar m-am identificat și care m-au impresionat profund. M-au făcut să-mi dau seama că, citind, aflu o mulțime de povești și experiențe din care învăț. Toate aceste experiențe ale unor oameni extraordinari le ai la îndemană și nu-ți trebuie decât o carte și o veioză pentru a accesa acele lumi imaginare. De exemplu, mi-a plăcut mult Romanul Cocainei, de M. Agheev.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AN: Da, au existat mai multe, pentru că, de obicei, momentele acestea nu vin singure… e de fapt un lanț de momente de cotitură. Vorba aia, nu poți să iei curba dintr-o dată, trebuie să o susții!

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AN: Am plâns, m-am blamat, m-am oprit, am făcut un pas în spate și am început să mă văd din exterior. M-am regrupat și m-am gândit că, dacă asta nu m-a omorât, atunci e OK, mergem mai departe.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara, înainte de culcare?

AN: Găsesc poziția ideală de dormit în care să zic că e bine, acum pot să mă relaxez de tot, să adorm zâmbind. Nu, nu stau să evaluez ziua, rar fac asta! Uneori, mă gândesc ce am de făcut mâine. O pup pe Alina și adorm…

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AN: ”Everything happens for a reason” (”Totul se întâmplă cu un motiv”). Este atât de banal, dar atât de important pentru mine. Mă face să cred că orice pe lumea asta are o cauză și, dacă apuci sau nu să-ți dai seama de ea, cu atât mai bine!

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

AN: Mi-am folosit empatia mai ales în momente în care mie nu mi-a fost bine. Am încercat să le dau o justificare prin empatie, un sens. Iar asta m-a ajutat să mă adun. Dar este prezentă tot timpul în tot ceea ce fac. Important este ca, înainte de empatie, să știi de tine: unde ești și cum ești!

Adrian Nartea joacă rolul principal din superproducția VLAD (Pro TV). Când era copil, Adrian visa să ajugă macaragiu sau dirijor, în timp ce mama sa, inginer chimist, își dorea pentru fiul ei o carieră de avocat sau preot. Adi Nartea a încercat să intre la SRI de două ori, a început facultatea de Drept şi Facultatea de Psiho-Socio Pedagogie doar ca să-și dea seama că, din postura de actor, poate jongla cu mai multe destine. Şi-a început cariera în industria divertismentului ca model și a urmat cursuri de actorie cu regizorul de teatru Ion Cojar şi cu actorul Adrian Titieni. Este căsătorit cu Alina Ferinceac şi împreună sunt părinții Marei. 

Citește și:

Petronela Rotar: ”Mintea e un mecanism complicat și pervers”

Dragoș Bucur: ”Încă am probleme în a înțelege exact sensul empatiei”