În următoarele 7 minute vei afla:

– Motivele pentru care e mai indicat, câteodată, să faci un pas în lateral decât spre o nouă direcție.
– De ce nu ar trebui să-ți fie teamă de schimbările frecvente notate în CV-ul tău.


Gândul la un nou job este o perspectivă înspăimântătoare pentru oricine. Fie că lucrezi într-un mediu sufocant și îți dorești să pleci, ori că ai fost concediat și te gândești la ce ai de făcut în continuare. Următorul pas ar fi să-ți dai seama pentru ce companii ți-ar plăcea să lucrezi și să-ți trimiți CV-ul… însă, toate aceste etape vin la pachet cu foarte multă nesiguranță. Când am debutat în domeniul managementului operațional, mă simțeam de parcă aș fi bâjbâit de-a dreptul în încercarea mea de a înțelege ce caută angajatorii și în dorința de a acumula experiența de care aveam nevoie pentru a mă dezvolta. Și cred că acest gen de trăiri sunt comune majorității oamenilor. 

Din fericire, sunt și alți oameni dispuși să-și împărtășească poveștile despre cum au reușit să obțină job-ul mult visat sau despre cum au reușit să își facă loc într-un nou domeniu. Poate fi inspirațional să descoperi că și altora le-a fost greu de-a lungul parcursului lor profesional, în special în condițiile în care, în vremurile noastre, cariera nu prea mai pare să aibă de-a face cu ceea ce era cândva ”traseul tradițional al devenirii profesionale”. Angajații își schimbă frecvent locul de muncă sau meseria și devine o nouă normalitate să ai un alt angajator la fiecare câțiva ani. De fapt, destul de multe companii au început să caute angajați care să fi trecut prin mai multe domenii și care să fi avut parte de tot felul de experiențe, astfel încât aceștia să poată aduce o perspectivă cât mai bogată în noul loc de muncă. 

Așadar, să fie oare acesta momentul potrivit pentru a schimba domeniul de activitate sau job-ul, sau ar fi mai înțelept să stai în banca ta?

Ne-am dorit cu toții să scăpăm de 2020. Explorând felul în care ne-ar plăcea să arate 2021 și gândindu-ne la ce ne-ar plăcea să schimbăm, ori să dezvoltăm, ne oprim de cele mai multe ori, la carieră. Dacă este și cazul tău, află că nu ești singur: un sondaj realizat recent de cei de la Fiverr a concluzionat că mai mult de jumătate dintre angajații americani, 59% mai precis – își propun să își schimbe job-ul sau cariera anul acesta, și probabil că atunci când vei citi tu acest articol, procentul va fi chiar mai mare. Însă, înainte de a începe să trimiți CV-uri și să îți revizui profilul de pe LinkedIn, e important să iei în considerare o serie de factori. 

Foarte mulți oameni m-au întrebat, anul acesta: 

Schimbarea job-ului îmi poate influența în sens negativ șansele de angajare?

În trecut, oamenii evitau să-și schimbe locul de muncă, alegând, să rămână cât mai mult timp în același job, pentru că circula ideea că un CV cu multe discontinuități ar putea denota nestatornicie sau lipsă de loialitate. Însă, pe măsură ce generația millennial începe să domine piața muncii și se ridică din ce în ce mai mulți lideri din rândurile sale, iar generația Z își face și ea debutul profesional, percepțiile legate de ”slalomul printre job-uri”, se schimbă și el. 

Am intervievat acum câteva luni un tânăr și îmi amintesc că îmi spunea: ”Am ieșit de pe băncile școlii cu ideea asta, că schimbările frecvente de loc de muncă ar avea o conotație negativă și sincer să îți spun, în experiența mea profesională de până acum, această idee nu s-a validat. ”.

Mulți dintre clienții, colegii și coach-ii cu care lucrez eu sunt de acord cu el. 

Ba chiar, unii dintre cei mai tineri cu care lucrez privesc slalomul printre job-uri ca fiind un lucru pozitiv: ceea ce mi-ar plăcea să înțeleagă și cei de la celălalt capăt al generației millennial și ceilalți, mai în vârstă decât ei. Ar trebui să privească lucrurile ca și cum, dacă nu ai explorat și nu ai încercat lucruri noi, sau dacă nu ai căutat să evoluezi în plan profesional, atunci cum să ai parte de proiecte diferite, cum să te adaptezi organizaționale dintre cele mai diverse și cum să îți dezvolți abilitățile?

În domenii și activități în care e nevoie de profesioniști cât mai specializați, precum cel al tehnologiei, schimbarea frecventă de job a devenit aproape o normă. Acceptarea unor noi oportunități poate ajuta angajații să-și îmbogățească constant abilitățile, să capete cât mai multă experiență, să câștige salarii cât mai bune și să-și lărgească aria de expertiză. 

Însă, indiferent dacă ai lucrat pentru aceeași companie ani de zile sau dacă ai schimbat mai multe locuri de muncă, ceea ce contează este să poți demonstra că ai crescut și te-ai dezvoltat în plan profesional. 

E important să poți demonstra că ești capabil să faci o varietate de lucruri, chiar dacă ai avut un singur loc de muncă până acum. 

Pont pro: Atunci când vorbești despre job-urile anterioare unui potențial angajator, e crucial să poți sublinia aspectele pozitive care-ți motivează schimbarea. Dacă nu ai trecut prin mai multe locuri de muncă, pune accentul pe felul în care te-ai dezvoltat în cadrul pozițiilor ocupate anterior și asupra responsabilităților pe care le-ai avut. În oricare dintre cazuri, asigură-te că punctezi abilitățile specifice pe care le-ai dezvoltat și motivele pentru care experiența ta variată te face un candidat dezirabil. 

Pe de altă parte, dacă decizi că a venit momentul să îți schimbi job-ul, e foarte important să rămâi în relații bune cu fostul angajator. Pentru potențialii angajatori, orice situație de părăsire neprofesionistă a vechiului loc de muncă poate fi un semnal de alarmă. 

Fără îndoială, 2020 a adus circumstanțe foarte bune pentru schimbarea locului de muncă și asumarea următorului pas în carieră. Așadar, aș vrea să îți ofer câteva sfaturi de ținut minte atunci când demarezi procesul de schimbare a locului de muncă. 

1. Ia decizii în funcție de obiectivele tale profesionale pe termen lung

Înainte să iei orice fel de decizii, oferă-ți timp de gaândire la felul în care îți vezi parcursul profesional și la destinația ideală. Știu că poate părea foarte tentant să te arunci cu capul înainte către prima nouă oportunitate care îți iese în cale – mai ales atunci când nu ești fericit cu actualul loc de muncă sau când nu ai perspective prea mari de evoluție, ori, când experimentezi stres financiar.

Însă asigură-te că alegerea pe care o faci te ajută să te apropii și mai mult de obiectivul tău profesional. În caz contrar, riști să te trezești într-o situație, fie la fel de neplăcută, fie și mai rea decât cea actuală. 

Adeseori, obiectivele în carieră sunt specifice job-ului, însă nu este o regulă. E o idee bună să îți cântărești din când în când valorile și să te gândești la ce îți propui să reușești până la finalul carierei. De exemplu, poate că te animă ideea de a face arta accesibilă tuturor. Sau poate că visezi să te poți uita înapoi și să te gândești că ai avut o carieră care a contribuit la protejarea mediului. Ori, poate că îți dorești să poți face diferența în cadrul comunității tale. 

Gândește-te la lucrurile care contează pentru tine și la ce îți propui să reușești. Nu e neapărat să fie idealiste, așa cum vorbesc participantele la concursuri de frumusețe despre pacea globală – e necesar să fie despre valorile și prioritățile tale. 

Dacă te gândești la o schimbare în carieră, obiectivele și valorile tale ar trebui să te ghideze în alegerea următorului pas. 

2. Fii răbdător

Răbdarea este foarte importantă, mai ales în perioadele de incertitudini. Sunt foarte mulți factori care pot influența durata procesului de căutare a unui nou job și unii dintre ei nu au deloc de-a face cu abilitățile tale, cu experiența ta sau cu cât ești de potrivit pentru un job anume. Perioada anului sau competitivitatea la nivelul profesiei tale pot influența viteza cu care îți vei găsi opțiuni. Nu te descuraja dacă lucrurile nu se întâmplă pe cât de repede ți-ai dori și încearcă să nu iei personal refuzurile. 

Dacă ești în căutare de job de câteva săptămâni deja și nu ai primit niciun răspuns, s-ar putea să fie nevoie să îți editezi CV-ul și profilul de pe LinkedIn pentru a te asigura că ți-ai aliniat istoricul profesional și experiența cu nevoile angajatorilor. 

În plus…Chiar îți dorești cu adevărat o schimbare de carieră sau e vorba doar despre faptul că îți urăști actuala slujbă? Îți pierzi răbdarea față de ceilalți?

Atunci când lucrurile nu merg bine la lucru (cum ar fi momentele de stres puternic, ineficiență, leadership defectuos), orice schimbare pare binevenită. Nu-i așa? Idealul romantic de a pleca în pădure și de a deveni pădurar, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna, poate părea drumul de urmat atunci când ești, de exemplu, contabil, sau când lucrezi în customer service. Însă atunci când iei o doză de realitate și îți dai seama că ți-ai lăsat vechea meserie pentru altceva, s-ar putea să nu ți se mai pară atât de indezirabilă contabilitatea de care te ocupai pe când erai angajat la vechiul tău loc de muncă. 

Așa că, înainte să faci schimbări majore, întreabă-te dacă ai fi mulțumit să îți practici meseria schimbând poziția sau compania. De obicei, este mai ușor să faci un pas în lateral, decât să schimbi complet drumul. 

3. Investește în educație și perfecționare, pentru a fi cât mai conectat cu ce e nou în branșă

O diplomă de specializare sau calificări suplimentare pot arăta angajatorilor că ești dedicat auto-perfecționării și vrei să crești în domeniul tău de referință. Însă nu alerga după diplome dacă nu ai de gând să și pui în practică ceea ce înveți.

Obținerea unei anumite certificări este importantă doar dacă îți propui să-ți construiești un drum într-un domeniu nou, în care concurezi cu candidați care au mai multă experiență relevantă pentru acel domeniu. Pe de altă parte, te poate ajuta să cunoști oameni din acel domeniu care ți-ar putea deschide noi uși. A opta pentru o nouă carieră presupune pregătire temeinică, nu-i așa?

Cu toate că luarea deciziei de a face o schimbare este, în sine, un lucru măreț, durata și cheltuielile aferente unor astfel de necesități educaționale trebuie luate în considerare înainte de a renunța la actualul job sau de a aplica pentru un altul. De exemplu, domeniul sănătății este unul la foarte mare căutare în prezent. Dar multe dintre posturile de pe piață – chiar și cele entry-level – din acest domeniu cer o bază de pregătire profesională și certificare. Așadar, faptul că o vei lua de la capăt cu școala, că vei face cursuri online sau să modul în care poți porni pe acel drum, sunt lucruri care trebuie luate în calcul din start. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Construiește-ți o rețea de contacte din domeniu

Rețeaua personală și profesională este una dintre cele mai prețioase resurse atunci când intri pe piața job-urilor. Înainte să începi căutarea, identifică persoanele care te-ar putea pune în legătură cu angajatorii pentru care ți-ar plăcea să lucrezi, care ți-ar putea furniza recomandări ce-ți cresc șansele de a fi invitat la un interviu, sau care ți-ar putea fi chiar mentori. În orice proces de căutare de job, rețeaua de cunoscuți este unul dintre cei mai importanți ași din mânecă pe care i-ai putea avea. Ponturile, informațiile împărtășite, sprijinul – toate acestea te pot ajuta să ajungi la locul potrivit. Rețeaua ta de contacte probabil are, în cea mai mare parte, legătură cu actuala carieră sau actualul job – așa că, acum este momentul să îți întinzi puțin ”antenele”. Caută să cunoști oameni și apropie-te de specialiștii din domeniul la care visezi. Întreabă. Adună informații despre cum este să lucrezi în acel domeniu. 

Și nu, nu trebuie să renunți la actuala rețea de conexiuni! Nu știi niciodată de unde sare iepurele! Spre exemplu:

”Salut! Mă gândeam să mă apuc de contabilitate. Aveți sfaturi sau contacte care m-ar putea ajuta?”

5. Identifică-ți abilitățile-cheie și cunoștințele care ar putea fi transferate în noul domeniu 

Înainte să aplici pentru un nou job, te-aș ruga să-ți acrozi timp să te gândești care sunt abilitățile și experiențele dobândite în cel mai recent job al tău, care s-ar potrivi cel mai bine cu cerințele poziției la care aspiri. Subliniază-ți aceste calități în CV, în profilul de LinkedIn și în cadrul interviurilor. 

Nu furniza o simplă biografie cu tot ce ține de pregătirea ta. Selectează și punctează informațiile relevante pentru job-ul pe care îl ai în vedere.

Știu că un salt în carieră poate fi ceva extrem de dificil, mai ales atunci când îți faci debutul într-un domeniu diferit, pe care nu îl cunoști. Însă cu toate astea, s-ar putea să fii nevoit să renunți la atuuri pentru care ai muncit din greu, dar nu înseamnă că o iei de la zero. Chiar dacă experiența ta profesională nu are aplicabilitate directă în acest moment, dispui în continuare de o grămadă de abilități valoroase și de experiență profesională practică ce ți-ar putea fi de foarte mare folos!

Când ești pregătit să te apuci de redactarea CV-ului, evaluează tot ce știi să faci în termeni generali. Ce fel de lider pot fi? Care sunt strategiile mele de a rezolva probleme?

Când vei înțelege cât de mare e aria de aplicabilitate a abilităților tale îți va fi mult mai ușor să le folosești în job-uri care par diametral opuse față de ceea ce erai obișnuit să faci.

6. Cântărește bine riscurile și beneficiile

A lăsa în urmă un job pentru a te îndrepta către un altul poate avea nenumărate avantaje, însă e posibil să întâlnești și o serie de obstacole. Fii conștient și pregătește-te pentru schimbare. De exemplu, cu toate că noul loc de muncă ți-ar putea aduce un salariu mai bun, cel mai probabil vei fi nevoit să te adaptezi unei noi culturi organizaționale și unor proceduri diferite. 

Gândește-te bine ce va însemna pentru tine drumul spre și de la noul loc de muncă, la programul de lucru, la beneficii și alte detalii care ți-ar putea părea importante. În plus, trebuie să îți pregătești și din punct de vedere financiar tranziția de la o companie la alta și eventualele decalaje salariale. 

Cel mai dur adevăr legat de schimbarea parcursului profesional ține de sacrificarea locului ierarhic, de venituri și de necesitatea de a acumula experiență pentru a te putea ”instala” în noul domeniu. Acum e momentul să te gândești dacă ești cu adevărat pregătit pentru toate. Planificarea presupune și să îți faci o serie de calcule. Ești pregătit să accepți un salariu mai mic pentru a beneficia de sprijin în acumularea de experiență în noul domeniu? Dacă te-ai obișnuit să fii manager, te simți dispus să accepți o poziție inferioară în ierarhie?

Poate că ai luat decizia că aceste mici sacrificii merită făcute pentru a-ți atinge obiectivele profesionale superioare, dar este esențial să te gândești la ele înainte de a-ți asuma marea schimbare. 

7. Nu rupe brusc legăturile

Un comportament lipsit de profesionalism poate avea un impact negativ asupra viitoarelor oportunități. Știu că ești conștient de acest lucru, însă știu și că este foarte greu să respecți un astfel de principiu atunci când lucrezi într-un mediu toxic. Nu ai cum să știi când ai nevoie de recomandări de la un fost coleg, sau dacă angajându-te la o altă firmă nu te vei trezi pus în situația de a lucra cu aceiași oameni. În plus, nu e imposibil să îți dai seama după o vreme că noul job nu e tocmai ce îți dorești și să vrei să revii la cel dinainte: situație cu care s-au confruntat și o parte dintre clienții mei. 

Gândește-te puțin: odată ce compania știe cine ești și ce știi să faci, e mult mai ușor să te vrea înapoi și de aceea e esențial să rămâi în termeni buni cu foștii colegi. Pe mine, acest principiu m-a ajutat de foarte multe ori!

Așadar, cum ți se par acești pași? Hotărârea de a rămâne la actualul angajator sau cea de a da curs altei oportunități este arareori o decizie ușor de luat. Nu există un ghid universal de luat decizii și uneori tragem lozul câștigător, alteori nu. Depinde de la o situație la alta. De cele mai multe ori, sunt foarte mulți factori de care trebuie să ținem cont înainte de a ajunge la o concluzie informată. Acesta este motivul pentru care mentorii și coach-ii sunt atât de importanți într-un astfel de proces. 

Oricum ar fi, la situația economică actuală și la cât de variate sunt noile oportunități care se deschid în toate domeniile, s-ar putea ca acesta să fie momentul cel mai potrivit pentru a face pasul. Și câtă vreme ai o abordare bine pusă la punct și bine gândită, schimbarea job-ului (punerea în practică a tranziției profesionale), te poate ajuta să avansezi în carieră, bucurându-te și de alte beneficii și avantaje. 

Citește și:

Cariera după concediul de maternitate

Oportunități de carieră pentru cei afectați de șomaj

Author(s)

  • Vannessa McConkey

    coach și autoare

    Vennessa McConkey este soție și mămică. În plan profesional, este coach de carieră, deținătoarea și fondatoarea Vanessa McConkey Coaching și Top Line Resumes LLC, co-fondatoarea ElevateUp LLC, speaker, gazda podcastului Designig the Best of YOU! și autoarea volumului Designing the best work from home You. Misiunea sa este aceea de a aduce profesioniștilor mai multă claritate, încredere, concentrare și instrumentele de care aceștia au nevoie pentru a pune capăt căutărilor frenetice din vieților lor, astfel încât să poată deveni ceea ce au fost creați să fie. De-a lungul carierei sale, a avansat rapid în ierarhia job-urilor corporate tradiționalee (a lucrat în domeniul ingineriei, al calității, al operațiunilor și marketing, în job-uri legate de producție, în industria dentară, mașini de precizie și în fabricarea oțelului).