În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este legătura dintre un pui de somn în timpul zilei și activitatea inimii. 
– De ce oamenii care dorm în timpul orelor de program sunt mai eficienți și au o memorie mai bună.


În trecut, să tragi un pui de somn în timpul programului de lucru era un obicei privit cu scepticism, dacă nu de-a dreptul stigmatizat. Însă, în ultimii ani, odihna și somnul sunt prețuite altfel. Drept dovadă, un studiu realizat de Pew Research Center a scos la iveală faptul că 34% dintre americani trag un pui de somn pe parcursul zilei. Iar eu sunt unul dintre cei care se bucură de un moment de pauză în mijlocul zilei de lucru. Și nu, nu mă refer la pauza de masă! Ci la somnul de după, care-mi încarcă bateriile pentru tot restul zilei. Poate și tu ești unul dintre cei care cred că un pui de somn după-amiaza depășește beneficiile unei doze de Red Bull sau a cinci căni de cafea, care să te mențină alert și productiv pe parcursul după-amiezii. Și află că ai dreptate!

Potrivit Fundației Naționale Americane a Somnului (National Sleep Foundation), un pui de somn cu o durată de 30 de minute sau chiar mai puțin ”poate restabili vigilența, îmbunătățește performanța și reduce greșelile și accidentele la locul de muncă”.

Cum te energizează un pui de somn

Dacă și tu ești precum majoritatea angajaților americani, cu siguranță te-ai confruntat cu o scădere bruscă a nivelului de energie, pe parcursul zilei de muncă, care poate să dureze și câteva ore. Pentru a explora acest fenomen, Paychex a studiat 1.000 de persoane, chestionându-le în legătură cu productivitatea muncii și episoadele de oboseală resimțite pe parcursul după-amiezii. Studiul a scos la iveală că 81% dintre angajați se confruntă cu o scădere a energiei, după prânz, într-o proporție de 3,2 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă, practic, mai mult de jumătate din durata unei săptămâni de lucru. Cu alte cuvinte, un pui de somn după-amiaza ar putea fi antidotul. 

Iar acest antidot n-a fost descoperit neapărat de noi, ci este o practică pe care au încercat-o și alții. De exemplu, în anii 1960, președintele John F. Kennedy obișnuia să tragă un pui de somn după prânz, ca să se remonteze pentru restul zilei. Și piloții NASA au parte de reprize de somn în timpul zborului, nu mai lungi de 26 de minute, pentru a-și spori performanța și vigilența cu 34%, crescând timpul de reacție cu 16%. Există companii care au înțeles importanța unei reprize de odihnă și beneficiile acesteia asupra vigilenței, reducerii erorilor și creșterii productivității și, prin urmare, își încurajează angajații să se bucure de un somn scurt la locul de muncă. De exemplu, Nike, Pizza Hut și Thrive Global pun la dispoziția angajaților camere special amenajate, cu scaune concepute pentru odihnă și relaxare.

Ce spune știința despre somnul din mijlocul zilei?

Studiile realizate de Institutul Salk din Statele Unite arată că activitatea creierului, memoria și starea de spirit a persoanelor care trag un pui de somn la locul de muncă se mențin la cote optime pe tot parcursul zilei, comparativ cu activitatea cerebrală a celor care nu dorm și care scade pe parcursul zilei. Un alt studiu realizat de Școala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că persoanele care trag un pui de somn în timpul zilei au cu 34% mai puține șanse de a muri din cauza problemelor cardiace. Potrivit cercetărilor, un pui de somn reprezintă un mijloc de diminuare a stresului, stimulând sistemul imunitar și reducând nivelul de cortizol din sânge, realimentând motorul întregului organism. Iată câteva dintre avantajele suplimentare ale somnului de după-amiază, așa cum au reieșit din studiile menționate anterior: 

  • Îmbunătățește funcționarea creierului;
  • Crește abilitatea de a procesa și memora informațiile;
  • Reduce frecvența erorilor și a accidentelor la locul de muncă;
  • Sporește productivitatea;
  • Îmbunătățește starea de spirit și funcția cognitivă;
  • Scade tensiunea arterială și îmbunătățește activitatea cardiacă.

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


8 lucruri pe care să le faci pentru a trage un pui de somn în mijlocul zilei:

Dacă vrei să fii mai puțin stresat la serviciu, dar și mai productiv, s-ar putea să-ți priască un pui de somn. Somnul în mijlocul zilei nu este pentru toată lumea, dar, pentru unii, este cel mai bun lucru inventat vreodată, de la pâinea feliată încoace. Cel mai bun moment pentru a dormi în mijlocul zilei este în jurul orei două sau trei după-amiaza. Așadar, iată câteva idei pentru a-i spori beneficiile:

  • Pune-ți o alarmă. Dacă dormi mai mult de 15-30 de minute, este posibil să adormi profund și să te trezești cu dureri de cap, să te simți amețit sau să adormi greu noaptea.
  • Ai grijă să nu fii întrerupt. Oprește dispozitivele electronice și dormi într-un loc retras. Poți folosi chiar dopuri pentru urechi, pentru a te asigura că dormi neîntrerupt minim 15 minute.
  • Limitează consumul de cafeină. Dacă vrei să tragi un pui de somn după-amiaza, evită cafeaua sau băuturile energizante înainte de prânz.
  • Bucură-te de o poziție confortabilă. Există persoane care dorm cu capul pe birou sau întinse pe un scaun, dar nu e deloc recomandat! Încearcă să te întinzi pe o canapea și așază-ți sub cap o pernă. Asigură-te și că temperatura din cameră este optimă, astfel încât să poți adormi imediat.
  • Dacă e posibil, fă întuneric în cameră. Lumina (naturală sau artificială, și în special cea albastră, de la ecrane) dăunează somnului (chiar și unuia foarte scurt). Stinge luminile, trage jaluzelele, astfel încât să poți dormi, pe cât posibil, în întuneric.
  • Limpezește-ți mintea. Fă toate eforturile pentru a te bucura de un pui de somn fără stres. Eliberează-ți mintea de orice gânduri sau motive de îngrijorare și gândește-te că ai la dispoziție tot restul zilei pentru a te confrunta cu problemele neterminate.
  • Repornește-ți treptat motoarele. Unii oameni se trezesc buimaci și confuzi, de obicei pentru că au dormit prea mult. Dar, dacă ești dezorientat, acordă-ți câteva minute pentru înviorare. Freacă-ți brațele și coapsele pentru a-ți simți corpul și dă-ți cu apă rece pe față. Ești gata apoi de (încă) niște ore bune de muncă.
  • Nu dormi prea mult. Dacă dormi în prima parte a după-amiezii, poți avea un somn mai bun noaptea. Dar dacă dormi prea mult în timpul zilei, s-ar putea să-ți fie afectat somnul nocturn, iar asta poate duce la insomnie. Așa că, pentru cele mai bune rezultate, limitează-ți puiul de somn la maxim 30 de minute și programează-l neapărat înainte de trei după-amiaza.

Citește și:

Somnul de calitate te ajută să lupți cu bolile

Somnul și cofeina – o relație complicată

Author(s)

  • Bryan Robinson

    Doctor în științe, psihoterapeut și autor

    Bryan Robinson este doctor în științe și profesor emerit la University of North Carolina din Charlotte. Lucrează și ca psihoterapeut, iar cărțile pe care le semnează au fost traduse în 15 limbi. Colaborează cu Forbes.com, Psychology Today și Thrive Global. A fost invitat în emisiuni TV precum 20/20, Good Morning America, The CBS Early Show, ABC's World News Tonight, NBC Nightly News.