În următoarele 3 minute vai afla:

– Cât citește Bill Gates în fiecare seară.
– Ce reguli de viață a implementat Ariana Hufffington pentru a evita burnout-ul.


Am auzit foarte multe povești pe această temă. Oamenii de mega-succes se trezesc în zori în fiecare zi și cuceresc lumea de mai multe ori, în timp ce tot restul lumii încă mai bâjbâie prin bucătărie după cafea.

Recunosc, și eu mi-am dezvoltat niște obiceiuri matinale productive, dar cum rămâne cu restul momentelor de peste zi? Oare nu joacă și ele roluri la fel de importante?

De pildă, ce fac oamenii de succes fix înainte să se ducă la culcare? Păi, în primul rând, nu se uită la episoade din Shark Tank până la trei dimineața, ci se pregătesc să aibă o zi mai productivă.

Iată câteva metode testate pentru a-ți premedita succesul de mâine, înainte să bagi cornul în pernă.

1. Plimbă-te sub clar de lună

Joel Gascoigne, CEO-ul super-ocupat al companiei Buffer, a adoptat în rutina sa plimbările nocturne pentru a se relaxa și pentru a uita de gândurile legate de muncă.

Dacă ești o persoană ocupată, mereu în mișcare, și tu poți să te bucuri de beneficiile unei plimbări nocturne. Așa că lasă iPhone-ul acasă și gândește-te la lucruri frumoase, pentru ca ziua de mâine să fie mai productivă.

2. Deconectează-te. La propriu

În ciuda statutului său incontestabil de mogul al industriei media, Arianna Huffington este o militantă vocală a deconectării. Și nu e greu de înțeles de ce.

După ce a leșinat de epuizare, s-a lovit la cap și i s-au aplicat cinci copci, s-a trezit reevaluându-și viața. Și a decis să interzică folosirea tehnologiei în dormitorul său, iar de atunci a reușit să se țină departe de ambulanțe.

Poți evita astfel stresul mail-urilor necitite, dacă aplici aceeași rețetă. Scoate totul din priză, în afară de ceasul deșteptător, și vei vedea cum se împrăștie gândurile negre.

Deconectarea e esențială și pentru un somn odihnitor. Cercetătorii de la Harvard au constatat că lumina puternică a unui smartphone ne păcălește creierul, care ajunge să creadă că e zi și inhibă producția de melatonină. Eliminarea ecranelor din dormitor, în schimb, are un efect diametral opus.

3. Asigură-te că ai toate elementele esențiale unui somn sănătos

Igiena somnului înseamnă mai mult decât să-ți faci patul. Fundația Națională pentru Somn a creat o rutină detaliată pentru igiena somnului, care garantează o odihnă profundă. Lista elementelor esențiale include un pat confortabil, o cameră relativ răcoroasă și, cel mai important, și cel puțin o oră de relaxare înainte de a adormi propriu-zis.

Indiferent cât de încărcat ți-ar fi programul, propune-ți ca tu să fii principala prioritate și evită suprasolicitarea, rezervându-ți suficient timp să te relaxezi seara. Oamenii de succes fac din somn o prioritate.

Și nu strică nici să investești în niște perne drăguțe.

4. Citește

Urmează sfatul lui Bill Gates. El a devenit unul dintre cei mai de succes oameni ai vremurilor noastre citind preț de o oră în fiecare seară, indiferent de circumstanțe.

Dincolo de beneficiul evident, de a acumula noi cunoștințe, cititul e și o metodă excelentă de relaxare. Un studiu a dezvăluit că lectura, chiar și preț de doar șase minute, poate reduce stresul cu 68%.

5. Prioritizează

„Ziua președintelui începe, de fapt, cu o zi înainte.”

Citatul este extras din profilul din Vanity Fair realizat de Michael Lewis fostului președinte Barack Obama. Se pare că Obama își petrecea serile revizuindu-și programul și dosarele pentru a doua zi. Și tu poți evita haosul de dimineață, dacă-ți definești la finalul fiecărei zile planurile și prioritățile pentru a doua zi. În plus, ordonarea gândurilor reduce anxietatea și favorizează o odihnă plăcută.

6. Oprește-te în mijlocul procesului creativ

„Cea mai bună metodă e să te oprești mereu când ai spor și știi ce-o să se întâmple mai departe”, a spus cândva Ernest Hemingway. „Dacă faci asta în fiecare zi… n-o să te împotmolești niciodată.”

Cei mai buni scriitori nu caută încheierea perfectă pentru un capitol înainte de a spune „noapte bună”. Își sporesc productivitatea oprindu-se fix în mijlocul unui gând sau al unei propoziții.

Dacă ai o muncă creativă, aceasta e metoda perfectă să-ți asiguri o fluiditate a gândurilor: oprește-te în mijlocul procesului creativ, chiar atunci când îți merge bine și nu vei rămâne niciodată în pană de idei.

7. Învață lucruri noi

S-ar putea să pară contraintuitiv, dar unul dintre cele mai bune momente pentru a învăța ceva este la finalul unei zile lungi și epuizante.

Josh Waitzkin, autorul cărții „The Art Of Learning”, recomandă serile ce încununează zile obositoare pentru a învăța concepte noi și complicate. Asta pentru ca subconștientul tău să proceseze informațiile proaspete în timp ce dormi.

Toate geniile, de la Salvador Dali la Albert Einstein, se foloseau de timpul petrecut dormind pentru a asimila concepte noi. Dar chiar dacă nu e misiunea ta să redefinești domeniul fizicii, învață ceva nou în timp ce te relaxezi.

8. Fă-ți o listă cu probleme

Când vine ora de culcare, adeseori mintea ne e înghițită în gaura neagră a anxietății. De aceea, Brian Scudamore, CEO și fondator al 1–800-GOT-JUNK, își scrie seara toate grijile pe o foaie de hârtie înainte să se odihnească.

Dacă acest sfat te surprinde, mai gândește-te un pic: știința îl susține. Când ne scriem problemele, gândurile negre sunt demistificate și anxietatea se risipește.

Citește și:

Cum să dormi suficient atunci când lucrezi 12-14 ore pe zi?

Jeff Bezos, fondatorul Amazon: De ce un somn de 8 ore e avantajos pentru acționarii noștri