În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce succesul are mai mult de-a face cu scăderea decât cu adunarea. 
– Ce este mentalitatea de creștere și cum ajută ea la dobândirea succesului.


Succesul, oricum alegi să-l definești, ține adesea de scădere, nu de adunare. Așa cum spune Oprah Winfrey (într-un citat atribuit de asemenea lui David Russell), ”Unul dintre cele mai grele lucruri pe care trebuie să le afli în viață este ce poduri să treci și ce poduri să dărâmi”. 

Ce poduri ar trebui să dărâmi? Ce ar trebui să încetezi să faci? 

Cât mai multe dintre lucrurile următoare: 

1. Încetează să mai cauți soluții magice

Nu există scurtături. Nu există soluții improvizate. Nu există soluții magice. Succesul real – în orice lucru pe care alegi să îl urmezi – este întotdeauna rodul efortului și al perseverenței. 

Este mai ușor să presupui că ceilalți au succes doar pentru că au lucruri pe care tu nu le ai – talent, conexiuni, bani etc. Dar adevărata diferență este că ei sunt dispuși să facă lucruri pe care tu nu ești dispus să le faci. 

2. Încetează să mai spui ”Da” și începe să spui ”Sigur că da!”

Să spui ”da” la prea multe ocazii, prea multe proiecte și prea mulți oameni este rețeta eșecului. În calitate de antreprenor, lui Derek Sivers îi place să spună: ”Fără prea multe da-uri”. Ori ”Sigur că da!” ori ”nu”. 

Chiar și să spui ”nu” poate fi o problemă, pentru că ”nu” se transformă adesea în ”da”. Poate că un prieten insistă. Sau un vânzător te imploră. Sau un client argumentează și te lingușește și te face să renunți la propria decizie până când ”nu” devine ”poate” și ”poate” devine ”da”, și sfârșești prin a fi de acord cu ceva, deși ai fi dorit să nu se întâmple asta. 

Sau – și asta e și mai probabil – poate că renunți la propria decizie până când sfârșești prin a face ceva pe care nu doreai să îl faci pentru că nu ai putut să te refuzi chiar pe tine. 

O absență a negațiilor nu egalează niciodată un superlativ. Atunci când decizi cum să-ți folosești timpul și resursele, caută mereu excelența, nu acceptabilul. Nu te mulțumi niciodată cu ”destul de bun”. 

3. Renunță să mai adopți o mentalitate fixă 

Studiul despre reușită și succes realizat de Carol Dweck, profesoară de psihologie la Universitatea Stanford, arată că oamenii tind să adopte una dintre cele două mentalități atunci când se referă la talent: 

Oamenii de succes au o mentalitate de creștere. Ei muncesc să devină mai buni, mai deștepți, mai iscusiți, mai experimentați și nu încetează niciodată să încerce să devină cine-și doresc să fie. Și nici tu n-ar trebui să faci asta! 

4. Încetează să mai dai vina pe alții 

Cineva face o greșeală. Nu-ți satisface așteptările. Nu-și termină treaba la timp. Dar și tu ai o parte din vină. Poate că n-ai oferit destulă pregătire. Poate că n-ai construit suficient. Poate că ai cerut prea mult, prea devreme. Atunci când dai greș, decide mereu că a fost vina ta. Nu numai că este un mod inteligent de a gândi, dar este și aproape mereu adevărat. Atunci când, ocazional, ceva asupra căruia n-ai absolut deloc control te va face să dai greș, în majoritatea timpului tu ești cel de vină. Și este în regulă: fiecare persoană de succes a dat greș de nenumărate ori! Majoritatea au dat greș de mult mai multe ori decât tine; acesta este unul dintre motivele pentru care au atât de mult succes astăzi. 

Nu te gândi niciodată că este vina altcuiva – pentru că atunci când vei face asta, vei garanta faptul că așa va fi mereu. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Încetează să spui că n-ai destul timp

De fapt, ai! Ai aceeași cantitate de timp pe care o are toată lumea. Cheia este să decizi cum îți umpli timpul. Nu te gândi niciodată la felul în care te controlează timpul. În schimb, gândește-te la cum poți tu să-ți controlezi timpul cel mai bine. Atunci când faci asta, vei realiza rapid că ai mult mai mult timp decât crezi. 

6. Încetează să mai aștepți o răsplată ”garantată”

Ai auzit vreodată spunându-se: ”Dacă aș fi știut că voi primi o mărire de salariu, atunci aș fi fost dispus să muncesc mai mult” sau ”Dacă aș fi știut că afacerea mea urma să aibă succes, atunci aș fi fost dispus să-i acord mai multe ore” sau ”Dacă aș fi știut că voi avea o răsplată mai mare, atunci aș fi fost dispus să sacrific mai multe”?

Persoanele de succes câștigă promovări și bani mai mulți mai ales muncind mai mult; își obțin propriul succes. Afacerile de succes obțin venituri mai mari prin faptul că livrează valoare; astfel își câștigă succesul. 

Oamenii de succes, în toate aspectele vieții, obțin ”recompense” mai mari lucrând incredibil de mult înainte de a obține orice posibil câștig – își obțin succesul prin efort și exercițiu. 

Majoritatea oamenilor se așteaptă să știe că vor primi mai multe înainte chiar de a lua în considerare muncească mai mult. 

Gândește-te la recompensă nu ca la motorul sau condiția pentru un efort exceptional, ci ca la recompensa pe care o vei obține cândva. 

7. Renunță să mai încerci să controlezi

Poate că tu ești șeful. Poți fi un titan al industriei. Poate că ești responsabil pentru sute de oameni sau milioane de dolari. 

Chiar și așa, singurul lucru pe care-l controlezi cu adevărat ești tu. Dacă ți se va părea greu să controlezi alți oameni, vei decide că tu, scopurile tale, visurile tale sau doar opiniile tale sunt mult mai importante decât ale lor. 

În plus, controlul este pe termen scurt, pentru că adesea are nevoie de forță, sau frică, sau autoritate, sau o anumită formă de presiune: nici una dintre ele, însă, nu te va lăsa să fii atât de plin de succes așa cum poți fi. 

În loc să încerci să controlezi oamenii, te poți înconjura de oamenii care vor să meargă acolo unde vrei și tu să mergi. Atunci nu va trebui ”să conduci”. Veți merge împreună. Ceea ce vă va face pe toți cu atât mai plini de succes. 

8. Încetează să mai aștepți 

Cu toții ne temem: de ceea ce ar putea sau n-ar putea să se întâmple, de ceea ce nu putem schimba, sau de ceea ce nu vom putea face, sau de cum ceilalți oameni ne-ar putea percepe. Așa că este mai ușor să eziți, să aștepți momentul potrivit, să decizi că ai nevoie să te gândești puțin mai mult, să cercetezi sau să explorezi mai multe alternative. Între timp, zilele, săptămânile, lunile și chiar anii vor trece. Și tot așa se vor duce și visurile tale. Nu lăsa fricile să te rețină. Orice ți-ai fi propus, orice ți-ai fi imaginat, orice ai fi visat, începe azi. Dacă dorești să începi o afacere, fă primul pas. Dacă vrei să îți schimbi cariera, fă primul pas. Dacă vrei să te extinzi sau să intri pe o nouă piață sau să oferi produse sau servicii noi, fă primul pas. Lasă-ți fricile deoparte și începe. Fă ceva. Fă orice. 

Altfel, ziua de azi se va duce. Odată ce ziua de mâine va veni, ziua de azi va fi pierdută pentru totdeauna. Astăzi este cel mai prețios bun pe care îl ai – și este singurul lucru pe care ar trebui cu adevărat să te temi că l-ai putea pierde. 

Citește și:

5 idei de acțiuni care te duc mai departe în viață

5 schimbări de mentalitate pentru a avea succes

Author(s)

  • Jeff Haden

    Inc. contributing editor

    Jeff Haden este scriitor, speaker, influencer pe LinkedIn, editor colaborator la Inc., și autor al The Motivation Myth: How High Achievers Really Set Themselves Up to Win. Acest volum răstoarnă ideea îmbrățișată de mulți, dar falsă, că motivația duce la succes; în loc de asta, micile reușite te fac să fii în permanență motivat și te duc, în cele din urmă, la atingerea celor mai mari țeluri pe care le ai, având parte de mai multă distracție pe parcurs.