În următoarele 6 minute vei afla:

– De ce să te gândești de două ori înainte să cumperi alimente doar pentru că sunt cu reducere.
– Care poate fi capcana etichetelor bio.


Te-ai hotărât să mănânci mai sănătos și vrei să începi cu o sesiune copioasă de cumpărături. Toate bune și frumoase, dar când tragi linie observi că ai pierdut timp, bani și dorința de a mânca mai sănătos parcă nu se materializează.

Iată cum poți rezolva aceste mici probleme ce pot avea un impact major asupra ta. 

1. Nu faci o listă de cumpărături

O listă de cumpărături te ajută să economisești timp și bani, deși la început pare că ai pierde timpul făcând o astfel de listă.

Fără listă, vei colinda printre rafturi, așteptând să știi când dai peste un aliment de care crezi că ai nevoie. De asemenea, riști să cumperi prea multă sau prea puțină mâncare, ori ingrediente care nu sunt complementare pentru o masă echilibrată. Când cumperi prea multă mâncare, ajungi să arunci mare parte din ea sau să mănânci mai mult decât ai nevoie, de teamă să nu se strice mâncarea. Ba mai mult, poți chiar cumpăra alimente pe care le ai deja în casă.

Când cumperi prea puțină mâncare, e posibil să te întorci la magazin, să faci mai multe drumuri și să cumperi rapid alimente de care n-ai nevoie pentru că ești pe fugă sau, pur și simplu, alegi să comanzi mâncare, de cele mai multe ori fast-food.

Lista ține la distanță tentațiile, care nu mai sunt libere să-ți sară în ochi când ai un plan.

Soluția: Fă o listă smart, scanând ce ai prin casă deja și având în minte ce rețete poți face. Adaugă pe listă toate alimentele pe care vrei să le cumperi. Lasă loc de alimente proaspete care te atrag pe loc (legume și fructe).

2. Nu cumperi alimente de sezon

Alimentele de sezon vin cu nutrienți specifici de care corpul nostru are nevoie. Ba mai mult, sunt mai ieftine și conțin mai multi nutrienți biodisponibili decât cele congelate sau cele care vin de peste mări si țări. Sunt și mai gustoase, pentru că se coc în mod natural. Corpul nostru are nevoi diferite în funcție de anotimp. Alimentele de iarnă ne susțin sistemul imunitar, vara ne hidratăm mai mult și tot așa.

Soluția: Alege câte un aliment de sezon pe care să îl consumi la cel puțin una dintre mesele tale zilnice. 

3. Faci cumpărături pe stomacul gol sau când ai mâncat prea mult

Sigur ai auzit măcar o dată în viață să nu mergi la cumpărături pe stomacul gol. Dacă faci asta, multe dintre alimente, unele la care poate nici nu te-ai gândit vreodată că ai vrea să le mănânci, ți se vor părea apetisante. Tot felul de arome te îmbie să le încerci. Ambalajele parcă sunt mai strălucitoare. Alimentele de la casa de marcat ți se vor părea de nerefuzat, mai ales că trebuie să mănânci ceva, nu? Când ai mâncat prea mult, nu vei fi atrasă nici de fructe, legume și alimente integrale, ci vei ajunge să cumperi mai puțină mâncare, întorcându-ne la problema cu mersul la cumpărături fără listă.

Soluția: Pregătește-te din timp cu o gustare care să-ți calmeze foamea. Planifică drumul la cumpărături din timp ca să eviți să mergi imediat după o masă copioasă.

4. Nu citești etichetele

Te uiți doar la numărul de calorii de pe ambalaj? E posibil să pierzi informații esențiale despre ceea ce mănânci. Ai grijă cum citești numărul de calorii. De multe ori, crezi că mănânci în limite normale, dar apoi îți dai seama că numărul de calorii menționat era pentru o singură porție, iar pachetul conținea mai mult de atât.

Informațiile de pe eticheta unui produs sunt acolo pentru ca tu să iei decizii în cunoștință de cauză. Verifică ingredientele pentru fiecare produs ambalat, inclusiv produsele de patiserie. Acestea au ingredientele alături de eticheta unde este specificat prețul. Analizează întreaga etichetă, inclusiv ingredientele și cantitățile de nutrienți. Grăsimi saturate, trans, conținut de sodiu și zahăr.

În ceea ce privește ingredientele, acestea sunt notate în ordine descrescătoare, primul ingredient fiind folosit în cantitatea cea mai mare. De multe ori, în cazul ciocolatei, vei descoperi că primul ingredient este zahărul.

Soluția: Citește etichetele, mai ales cele ale produselor pe care le consumi frecvent. Un inconvenient, aici, ar fi că nu vrei să-ți pierzi timpul citind eticheta, dar nu va trebui să faci asta de fiecare dată. Cu timpul, vei ajunge să triezi produsele și să știi care sunt bune pentru tine și care nu. Merită să faci asta, măcar din curiozitate.

5. Crezi că alimentele scumpe sunt superioare calitativ celorlalte

Vreau să-ți atrag atenția asupra unui comentariu pe care-l aud des când vorbesc cu cineva care își dorește să aibă un stil de viață sănătos:

„E scump să mănânc sănătos.”

Deși înțeleg că efortul depus ca să ai un stil de viață sănătos e un pic mai mare (trebuie să alegi conștient să mănânci sănătos), prețul n-are legătură cu calitatea alimentelor. Nu vorbesc aici despre restaurante renumite, scumpe sau ingrediente rare, precum caviar, scoici, trufe, foie gras și așa mai departe. Această idee eronată vine din sfaturi precum consumul de alimente organice și din preconcepția că tot ce e bun e greu de obținut, dar și în urma apariției alimentelor etichetate drept superalimente.

Unele alimente organice sunt mai scumpe, dar a mânca 100% organic nu este o cerință a unui stil de viață sănătos. Sunt alimente pe care le recomand din surse organice, dar acestea sunt puține și nu-ți rup buzunarul. N-ai nevoie de semințe de chia, caju sau alte tipuri de astfel de alimente. Acestea sunt disponibile pentru varietate, dar nu sunt esențiale pentru sănătate. Există surse autohtone cu care ne-am obișnuit de ani de zile, dar pe care le considerăm prea ieftine și, în consecință, lipsite de nutrienți. Prețul nu reflectă conținutul de nutrienți al unui produs.

Soluția: Nu încerca să mergi pe ce este la modă și să crezi că numai alimentele noi și exotice sunt bune pentru tine. Alege alimente proaspete, integrale, de sezon, cât mai aproape de forma lor naturală.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Cumperi ce este la reducere

Produsele aflate la reducere (inclusiv 1+1 gratis sau pachete xxl) nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase sau cele de care ai nevoie. Dacă sunt reduse, nu înseamnă, automat, că ar trebui să-și găsească loc în alimentația ta. Cantitățile mai mari nu înseamnă mereu mai ieftin. Uită-te la prețul pe unitate pentru că, în general, pachetele mai mici sunt mai ieftine decât cele mari. Dacă n-ai nevoie de cantități duble, atunci ia doar cât îți trebuie.

Soluția: Întreabă-te dacă ai fi cumpărat aceste alimente dacă n-ar fi fost la reducere. Această simplă întrebare te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine.

7. Crezi claim-urile mari de pe fața produsului, fără să citești ingredientele

Îți dau un exemplu: o pâine pe ambalajul căreia scrie „Pâine cu secară“, dar această făină reprezintă doar 10% din totalitatea ingredientelor. Avem o pâine CU secară, este adevărat, dar ingredientul principal rămâne făina albă de grâu. De asemenea, îți atrag atenția la cerealele marcate ca fiind sănătoase, fie cu claim-uri precum bio organic sau fitness, dar care conțin zahăr în diverse forme, uleiuri, arome și alte substanțe care sunt marcate drept toxine de corp.

Bio sau organic nu înseamnă că produsul nu a fost procesat, mai ales că ajunge ca 80% din ingrediente să fie bio pentru ca producătorul să aiba dreptul de a marca respectivul produs ca atare. Deși fața pachetului poate masca ce este în interiorul acestuia, eticheta spune adevărul. 

Fără grăsimi poate însemna cu mai mult zahăr. Chiar simplul fapt că produsele sunt etichetate light, slabe în grăsimi sau fără zahăr (dar cu îndulcitori), înseamnă că produsul a fost procesat mai mult ca de obicei.

Soluția: Citește eticheta produselor și alege alimente cât mai apropiate de forma lor naturală. Amintește-ți că supermarket-urile sunt acolo ca să facă vânzare și nu pentru un stil de viață sănătos.

8. Alegi semipreparate sau mese gata făcute crezând că economisești timp

Produsele semipreparate, de genul cartofilor la pungă, sunt de multe ori prăjite înainte de ambalare și conțin cantități masive de ulei. Din nou, citește din curiozitate ingredientele acestor alimente gata de consum, semipreparate sau care necesită doar încălzire. Uită-te și la profilul lor nutrițional ca să vezi dacă merită pentru corpul tău să le mănânci.

Vei observa cantități industriale de sodiu care depășesc necesarul zilnic al oricărui om de pe planetă. Sodiul în exces crește riscul de boli cardiovasculare, osteoporoză, probleme renale și cancer. Ca să nu mai vorbim despre restul ingredientelor adăugate doar ca mâncarea să fie bună la gust și să miroasă frumos.

Soluția: Dacă tot ce urmărești este să economisești timp și să-ți fie ușor să mănânci sănătos, ai alte opțiuni la îndemână. În primul rând, analizează concret cât durează să prepari mese normale și cât durează să le prepari pe cele aproape gata. Vei observa că diferența nu este atât de mare. Apoi, planificarea meselor va rezolva problema lipsei de timp, mai ales dacă alegi să gătești cantități mai mari sau pentru câteva zile în avans.

Consider că o alimentație sănătoasă începe cu a avea ingrediente sănătoase în casă.  Chiar dacă nu mănânci mereu mese echilibrate sau mai si ronțăi ceva, contează ce fel de alimente consumi și cât sunt ele de procesate. Dacă ar fi să-ți recomand un singur lucru pentru a fi mai energic și a începe să slăbești, aș alege să-ți spun să mănânci cât mai simplu și cât mai puțin procesat.

Citește și:

De ce mâncăm emoțional și cum ne putem tempera?

5 obiceiuri alimentare pe care ar trebui să le uiți anul viitor

Author(s)

  • Claudia Buneci 

    health coach și consilier de echilibru hormonal

    Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să atingă greutatea optimă. Crede cu tărie în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.