În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este frica puternică ce alimentează reacțiile unei persoane narcisice.
– Care este antidotul la narcisism. 


În timp ce da, cele de mai sus sunt, cu siguranță, niște caracteristici tipice unei persoane narcisiste, există ceva mai mult în spatele măștii superficiale și ceva mai profund decât o exagerată părere bună despre propria persoană. 

Iată 7 adevăruri fundamentale pe care este posibil să nu le fi știut despre narcisiști, unele care-ți pot explica de ce ei se comportă în modul în care o fac. 

1. Persoanele narcisiste au o valoare de sine condiționată.

În timp ce narcisiștii par încrezători, valoarea lor de sine este, de fapt, una condiționată, care depinde dacă ei sunt conștienți de aceasta sau nu. Și totul se bazează pe anumite experiențe și evenimente externe specifice. Un narcisist gândește: 

„Mă simt bine în pielea mea”, însemnând:

„Mă simt bine cu mine însumi dacă simt că-ți sunt superior.”

„Mă simt bine cu mine însumi dacă tu ești de acord cu mine.”  

„Mă simt bine cu mine însumi dacă tu îmi spui că mă admiri.”

Evident, dorința de a te simți bine în legătură cu propria persoană este o dorință universal umană. Pentru un narcisist, această teorie este demonstrată prin comparația sa cu cei din jur și cu dorința (aproape necesitatea) să se simtă excepțional. 

Și acesta este motivul pentru care narcisiștii sunt deseori agresivi cu alți oameni. Ei încearcă să-i doboare pe alții doar pentru ca să se simtă mai bine în legătură cu ei înșiși. Acesta este și motivul pentru care o iau atât de personal când cineva nu este de acord cu ei. În loc să-și dea seama că există o simplă diferență de opinii, narcisistul va interpreta argumentele celuilalt ca pe un atac la persoană, care i-ar minimiza ego-ul. 

2. Un narcisist are nevoie, constant, de și mai multă validare. 

Odată cu stima de sine condiționată pe care am menționat-o mai sus, vine o constantă „nevoie” de a fi validat. Iată de ce un compliment nu e suficient; o „victorie” care arată că el are dreptate și cealaltă persoană greșește nu satisface îndeajuns nevoia de validare a unui narcisist. Odată ce ajunge să obțină o victorie, el vrea și mai mult. Și mai mult. 

3. Un narcisist este motivat de o frică intensă.

Da, este vorba despre o frică intensă, cu rădăcini adânci, una care alimentează reacțiile narcisistului: atât pe cele interne (în ce mod interpretează ce faci tu), cât și pe cele externe (cum reacționează el). De ce se teme? Că nu este suficient de bun, suficient de iubit, că nu merită. Această frică, în orice caz, este atât de adânc înrădăcinată în mintea lui, încât narcisistul de cele mai multe ori nici nu este conștient de ea. 

4. Un narcisist folosește furia ca să evite să simtă emoțiile puternice. 

Este „mai sigur” pentru un narcisist să fie furios decât să simtă tristețea și frica asociată cu stima de sine condiționată. Acest mecanism de a face față situației prin furie are rădăcini adânci în conștiința narcisistului, care o folosește ca un mijloc prin care-și protejează propria vulnerabilitate, iar cu timpul frica se transformă într-o reacție automată. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Un narcisist operează dintr-un punct de vedere perfecționist de tipul totul-sau-nimic.

Pentru un narcisist, un lucru este fie OK, fie complet greșit; comportamentul unei persoane este fie drăguț, fie răutăcios; el (sau ea) este fie venerat, fie ridiculizat. Nu există o zonă gri pentru un narcisist. 

6. Un narcisist are propriul set de reguli. 

Cu toții avem propriile noastre reguli referitoare la modul în care alții ar trebui să se comporte. Însă regulile unui narcisist sunt scrise în piatră în mintea lui, și narcisistul devine extrem de supărat când oamenii nu se comportă conform acestora. De ce? Pentru că el vede o abatere de la regulile pe care le-a făcut ca și cum ai fi împotriva lor, măcar un pic, pentru că narcisistul crede astfel că nu te gândești la el și nu-i acorzi atenție. 

7. Comportamentul unui narcisist are prea puțin de-a face cu tine. 

Ai remarcat vreodată cum spui aceeași frază în fața unui narcisist și o dată râde la vorbele tale, alteori ia pur și simplu foc? Asta se întâmplă pentru că, de fapt, ego-ul foarte fragil al unui narcisist este motorul acelei interacțiuni. Și acest ego poate deveni mai fragil odată cu creșterea nivelului de stres, care se poate manifesta sub forma unor obligații excesive la muncă, o acutizare a sentimentului că se profită de el, oboseală, sau orice alte surse infinite de stres în societatea în care trăim. 

Poți să ajuți un narcisist?

Sincer, nu există nici un lucru pe care tu-l poți face, personal, să ajuți un narcisist să-și recapete liniștea. Acești oameni au nevoie să-și cultive stima de sine într-un fel necondiționat: unul bazat pe valorile și punctele lor forte, în loc să fie bazat pe modul în care alții reacționează. Din păcate, ego-ul unui narcisist tipic este atât de fragil, încât și această afirmație de mai sus este suficientă să-l deprime. Și astea sunt veștile proaste. 

Empatia: antidotul la narcisism 

Știrea bună, pe de altă parte, este că cercetările au demonstrat că unii narcisiști pot să-și îmbunătățească starea cu ajutorul tratamentului, și chiar să dezvolte o empatie mai mare. În plus, acum că înțelegi mai bine modul în care funcționează subconștientul narcisistului, să sperăm că vei putea să faci un pas înapoi, să îți re-evaluezi relația și să-ți acorzi permisiunea să iei distanță și să-ți cultivi empatia în termenii tăi. 

Citește și: 

De ce e ușor să te îndrăgostești de un narcisist

Ghidul Thrive: totul despre empatie

Author(s)

  • Elizabeth Lombardo

    psiholog, autor, speaker

    Elizabeth Lombardo, doctor în științe, este „psihologul preferat al celebrităților” și un colaborator obișnuit al emisiunilor Today Show și Good Morning America. Este speaker internațional și autor al volumului Better Than Perfect, dar și coach. Scopul ei este să te ajute să învingi vocea aceea critică interioară și să-ți creezi o viață pe care s-o iubești cu adevărat. Urmărește-o pe Instagram @DrELombardo.