În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum să-ți păstrezi autenticitatea pe Zoom.
– De ce să nu te uiți doar la tine.


Te-ai săturat de ședințe pe Zoom? Și noi. În egală măsură, hai să fim cinstiți: ședințele nu erau nici înainte o super bucurie. Însă, pe vremea când se desfășurau normal, la birou, aveau în plus avantajul conectării umane.

Într-o zi, am primit un telefon de la vecina mea care lucrează în domeniul bancar: ”Salvează-mă! Nu găsesc căștile care merg la laptop și singura variantă cu mufă potrivită sunt căștile de gaming ale lui fi-miu. Nu pot apărea la call cu luminițe la urechi și antene!”. Acum imaginați-vă tabloul: pe lângă căștile de gaming, bip-urile mașinii de spălat vase, pisica sau copilul. E o provocare să-ți menții aerul sobru. Însă cea mai mare și mai mare provocare este să rămâi simpatic în condițiile în care noi toți ne-am cam săturat de video call-uri. 

Iată frazele care vor îmbuna atmosfera acestor ședințe virtuale și care te vor ajuta să faci față cu bine și următorului call. Sunt cele care dau naturalețe discuțiilor despre muncă și care ne pot aduce mai aproape de interacțiunea aceea cu care eram obișnuiți, iar lista rămâne deschisă.

1. ”Ce idee bună! Poți să o dezvolți, te rog?”

Când ne despart ecranele calculatoarelor, tendința firească e să privim omul din fața noastră ca pe un personaj de la televizor. Nu întrerupi prezentatorul de știri pentru o extra lămurire! Când ceri mai multe detalii, inspiri încredere și ajuți persoana din fața ta să se simtă auzită și înțeleasă. Pierdem din limbajul nonverbal (mai ales dacă avem tendința să ne privim pe noi înșine în call-uri), iar ideile bune riscă să treacă neobservate. 

”Permite-mi să notez”, ”nu m-am gândit din perspectiva asta”, ”poți să repeți, te rog, am pierdut șirul din cauza conexiunii la net”: niciun compliment (despre haine, păr, apartament sau animale de companie) nu este la fel de puternic ca încântarea autentică în fața ideilor cuiva. 

2. ”Mulțumesc pentru întrebare!”

De fiecare dată când cineva îți adresează o întrebare, să mulțumești pentru ea sau să spui ”Ce întrebare bună!” (un mic truc la care apelează cei care acordă interviuri des) validează interlocutorul și mută atenția, plăcut, asupra efortului de a formula întrebarea. Ego-ul ne face prea des să ne centrăm pe noi înșine și pe răspunsul care ne pune într-o lumină favorabilă: manifestarea recunoștinței pentru o întrebare care-ți permite să te exprimi durează câteva secunde și-l face pe interlocutor să se simtă apreciat. Mai mult, când mulțumești cuiva care te întreabă cum stai cu un proiect la care încă mai ai de lucru, ai creat o punte de comunicare empatică: e mai simplu să spui că ai nevoie de extra timp. 

3. ”Scuze că te-am întrerupt, m-am entuziasmat!”

Cea mai importantă regulă pentru ca o ședință pe Zoom să fie productivă este să nu ne întrerupem reciproc. Regula e simplă. Însă în comunicarea reală, nu avem o suită de monologuri, conversația este mai animată de atât. Vorbitorul își întrerupe discursul, ca un profesor, când sesizează că interlocutorul are nevoie de lămuriri suplimentare sau pare că vrea să întrebe ceva. În online, este mult mai dificil să surprinzi aceste expresii, iar întreruperile par nepoliticoase, deși au un temei de bun-simț. 

Soluția este să îmbraci întreruperea în hainele potrivite: explică de ce ai simțit nevoia să intervii: ”Dă-mi voie să te întrerup, îmi place ideea și aș vrea să o înțeleg mai bine!” ; ”Te întrerup o secundă, pentru că aș vrea să completez cu ceva din experiența mea !”, ”Te rog nu-ți pierde ideea, dar m-ar ajuta să înțeleg mai bine ce ai spus”.

4. “Tu ce părerea ai?”

Când ceri o opinie, ești departe de a apela la un truc de comunicare: este o condiție firească pentru dialog. Dana Olariu, psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală, explică: ”Colaborarea cu colegii este de multe ori benefică, pentru că ne ajută să vedem lucrurile și dintr-o altă perspectivă, ceilalți putând să fie mai obiectivi și să vadă lucrurile mai clar, ținând cont de faptul că nu sunt implicați direct. Ne ajută să vedem și alte posibilități de rezolvare a problemei cu care ne confruntăm și să ne bucurăm de experiența și cunoștințele celuilalt, mai ales în situații noi, cu care nu ne-am mai confruntat.

În același timp, a-i cere opinia îi arată celuilalt că e important pentru noi, că părerea și experiența lui contează. În consecință, se simte implicat, conectat”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. ”Știu că n-ar trebui să mă plâng, dar…”

Cred că putem să fim de acord că am depășit etapa în care fiecare dintre noi încerca să ascundă sub preș ceea ce i se întâmplă: poate e unul dintre darurile pe care pandemia asta afurisită ni le-a adus: e OK să fim umani. Inclusiv într-o ședință pe Zoom. Dacă simți epuizare, e mai cinstit să mărturisești că ești obosit decât să te prefaci că ești în formă maximă. 

”Știu că n-ar trebui să mă plâng, dar am avut o săptămână grea/ mi-a fost greu să mă concentrez/ mi-e atât de dor să bem o cafea, ca pe vremuri” și așa mai departe: fără să lungești mult subiectul, îți garantez că sunt și alte persoane în aceeași situație. E de-ajuns un strop de onestitate pentru ca discuțiile online să capete ceva autentic uman. 

Și haideți să recunoaștem: există un grad de confort pe care ar trebui să-l conștientizăm. ”Tehnologia face conectarea mai la îndemână”, subliniază Dana Olariu: ”Oamenii sunt chiar la un click distanță. Iar noi suntem acasă, în zona noastră de confort, nu e nevoie să ne pregătim la fel de mult ca pentru o întâlnire față în față. Desigur, este și un neajuns în a sta atât de mult timp într-o zonă de confort și de a ne îndepărta de deprinderile și ritualurile sociale pe care le aveam: acela de a ne fi greu să ieșim din această zonă, atunci când se va putea”.

6. ”Vă deranjează dacă închid video-ul?”

Orice ședință online reprezintă o mică intruziune în spațiul personal. Uneori, este 100% necesară. Alteori, însă, discuțiile se pot purta lejer ca o convorbire telefonică. În special când mizăm pe creativitate, ar putea fi o gură de aer proaspăt să închizi camera laptopului (și să nu-ți mai faci griji că pantalonii de pijama nu se potrivesc cu cămașa office). Unii gândesc mai bine când se mișcă: poate ai nevoie să faci câțiva pași prin cameră pentru a-ți debloca mintea. Alții preferă o poziție mai comodă decât cea din fața camerei sau poate, pur și simplu, ai obosit să stai țintuit în fața calculatorului. Când prezența video nu este necesară, cere acordul colegilor să treci pe audio și explică motivul pentru care ai nevoie de această schimbare. Sunt șanse mari să existe mai multă înțelegere și empatie decât îți imaginezi. 

Dana Olariu ne oferă 3 micropași inspirați din sesiunile sale de terapie online.

1. Vorbește despre emoții!

Vorbesc cu clienții mei despre emoțiile și gândurile care apar la această schimbare în terapia lor. E în regulă să vrem să ne vedem față în față, este în regulă să simțim un disconfort și să percepem o limitare a deciziilor și a controlului, însă putem să facem față situației. Iar faptul că terapia se face în special online în această perioadă nu o face mai puțin valoroasă. La fel se întâmplă și în relațiile de muncă. 

2. Menține cadrul obișnuit!

Am grijă să mențin cadrul obișnuit al terapiei, pentru că doar modalitatea de a o face se schimbă în online, scopul și tehnicile terapiei rămânând aceleași. Poartă-te și vorbește firesc, cum ai face-o și la vechiul birou. 

3. Menține contactul vizual!

În interacțiunea online, este mai greu să urmărești reacțiile pe care le vezi în cabinet, iar contactul vizual este cu atât mai important pentru a fi prezent și pentru a-i arăta asta omului de cealaltă parte a ecranului. Se aplică și în raport cu colegii. 

Citește și:

Biroul de acasă: cum să lucrezi eficient și plăcut

Emoțiile îți transmit mesaje importante

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.