În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce-ți rămâne ”prea multă lună” la sfârșitul salariului.
– Care este procentul familiilor de români care își urmăresc bugetul.


Adrian, de multe ori rămân cu prea multă lună la sfârșitul salariului!

E una din expresiile pe care le aud la cursurile de educație financiară pe care le țin în diverse companii. Și nu sunt cazuri izolate, ba dimpotrivă! Statistic, aproximativ 70% dintre români nu “leagă” două salarii unul de altul, lucru valabil, din păcate, și pentru cei cu 2.500 lei salariu, dar și pentru cei cu venituri de 2.500 euro.

Nu e de mirare că unul dintre gândurile care ne unește la începutul lunii este: “Or fi intrat banii pe card?”.

Mi s-a întâmplat și mie de nenumarate ori și probabil că și tu ai tăiat imaginar zilele din calendar ca un recrut în așteptarea eliberării: “AMR 5 zile…”. Mi-am dat seama că făceam câteva lucruri greșit și, schimbând mici obiceiuri în relația mea cu banii, sunt ani buni de când luna a început să fie mai scurtă decât salariul. 

Terminarea banilor înaintea lunii e, de fapt, simptomul. Cauzele sunt două: cheltuielile haotice și veniturile insuficiente sau variabile. Principalele greșeli pe care le facem sunt: dezorganizarea, sistemul financiar incorect sau inexistent, prioritățile, impulsivitatea și veniturile mici.

Iată ce poți schimba pentru o nouă situație financiară.

1. Fă-ți un buget și “gândește pe doișpe!”

E primul pas și cel mai important în controlul banilor. Doar 15 – 20% dintre români au un buget al familiei pe care-l urmăresc constant. Îl poți descărca gratuit de pe www.adrian.asoltanie.com. Vei înțelege atunci, pe de o parte, pe câte “picioare” financiare stai și cât sunt ele de solide și sigure. Stai cumva într-un singur picior subțire, ca o barză? Ce poți face pentru a adăuga încă 1–2 puncte de sprijin? Vom vedea imediat.

Când vei înmulți veniturile pe 12 luni vei descoperi, poate cu surprindere, că într-un an de zile îți trec totuși prin mână niște sume interesante și ar fi cazul să le gestionezi mai bine. Când vine vorba de cheltuieli, tot bugetul îți va arăta pe ce se duc banii, deci viața ta. Înmulțind pe 12 luni vei descoperi, poate, că muncești doua luni pentru coafor sau masa de prânz și patru luni pentru mașină. Micile cheltuieli zilnice vor căpăta adevărata dimensiune. Iar dacă muncești până pe 15 ale lunii doar ca să plătești rata la apartament și utilitățile, nu e de mirare că salariul se termină prematur.

2. Spune tu banilor unde să se ducă, în loc să te întrebi pe unde s-au rătăcit.

Împarte banii pe categorii chiar în ziua în care i-ai primit. Pe cât de simplu, pe atât de eficient este acest sistem. Până acum opt ani făceam ceea ce fac majoritatea familiilor: eu și soția încasam salariul, plicul sau contul părea consistent și fiecare începea să cheltuiască pe prioritățile lui: ea pentru mâncare, haine și activitățile copiilor, eu pe reparațile casei sau întreținerea mașinii și ne trezeam, cam pe 20 ale lunii, că plicul s-a subțiat și contul s-a golit. Evident, începea scandalul și fiecare lua la “puricat” achizițiile celuilalt. Reproșurile și frustrările începeau să curgă pentru că niciunul nu cunoștea prioritățile și intențiile celuilalt.

Am decis atunci să le spunem noi banilor la începutul lunii unde să se ducă în loc să ne întrebăm, tardiv, pe unde s-au rătăcit. Așa că, pe 1 ale lunii, timp de cinci minute, stăm împreună cu ambele salarii și le împărțim pe 10 categorii. O poți face și tu, pe plicuri, conturi diferite sau Revolut Vaults.

1. Economii și investiții (10–15%);

2. Cheltuieli vitale (mâncare, sănătate și igienă… 20–25%);

3. Locuință (rată / chirie, utilități, impozit, asigurări, renovări… 20–25%);

4. Transport (abonament sau leasing / rată, combustibil, RCA, Casco, impozit, cauciucuri, parcare, reparații… 3-5%);

5. Datorii (credite de consum, împrumuturi… 0-5%);

6. Fondul de urgență (2.000 lei numerar într-un plic sigilat în casă, pentru mici defecțiuni casnice sau urgențe medicale minore);

7. Cheltuieli diverse (activitățile copiilor, haine, vacanțe, cadouri, coafor, timp liber… 20-25%);

8. Donații (5-10%);

9. Bani risipiți (vicii, tabieturi, hobby-uri și alte fleacuri inutile… 1-3%) și 

10. Altele. 

După ce am scăpat de datorii, am transformat plicul nr. 5 și plicul nr. 10 în “plicul MEU” și “plicul TĂU” în care punem o mică sumă de bani pentru care nu trebuie să dăm socoteală nimănui. Am eliminat astfel 95% din discuțiile financiare și acele întrebări frustrante: “Dar chiar îți trebuia bluza asta nouă, n-ai cu ce să te îmbraci?” sau “Chiar îți trebuia bormașină luna asta, câte găuri dai tu în casă?”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Pe ce loc ești în viața ta?

Când rog cursanții să-mi spună ce plătesc lunar, cam toate listele seamănă și arată cam așa: rata la bancă / chirie, gaze, curent, internet, mâncare, benzină, haine… Apoi îi intreb:

Cine e cel mai important furnizor din viața lor, cine îi scoală dimineața, le dă de mâncare, îi duce la serviciu, îi ajută să muncească 8-10 ore, se joacă cu copiii lor și le susține toate activitățile?

Exact, chiar TU! Ar fi cazul, așadar, să-ți refaci lista furnizorilor și să-ți scrii numele pe primul loc. Singurii bani care sunt cu adevărat ai tăi sunt economiile și investițiile tale. Și e foarte greu să te plătești dacă te lași mereu ultimul, după bancă, supermarket, benzinărie… 

Începe să-ți faci un plic sau un cont separat în care să transferi, în ziua salariului, o sumă de bani, poți începe și cu 100 lei. Obiectivul și recomandarea mea e să ajungi la 15%, dar important e să începi și să dezvolți acest obicei. Crezi că n-ai de unde? Eu îți garantez că, dacă mâine guvernul pune o nouă taxă de 100 lei lunar, vei strânge din dinți, dar vei da banii. Dacă poți să faci asta pentru stat, eu cred că merită să o faci și pentru tine. Ai primit o mărire de salariu de 200 lei? E cel mai bun moment să începi să pui 100 din ei deoparte. Aș recomanda chiar să automatizezi acest transfer, astfel încât banii să se adune, fără să mai depindă de tine.

Deci PLĂTEȘTE-TE PE TINE PRIMUL!

4. Atenție la impulsuri

Dacă simți că banii ți se scurg printre degete, recomandarea mea ar fi ca, o perioadă, să folosești listele de cumpărături și banii numerar. Sunt mai ușor de controlat, de numărat, vezi câți ți-au mai rămas și când se termină. Statistic, cei care fac plăți mai degraba cu cardul de debit cumpără cu 20-22% mai mult, iar cei care plătesc cu cardul de credit, cu până la 30-32% mai mult. Pentru că apare sentimentul că poți cheltui banii altcuiva (ai băncii) și asta te face mult mai relaxat. Ai văzut vreodată un copil cheltuind rapid banii părinților, în timp ce nu vrea să se despartă de bănuții personali? Asta se întâmplă și cu adulții. Iar celor care spun că-și controlează cheltuielile citind extrasul de cont le reamintesc că extrasul este, de fapt, o poveste despre trecut, care nu mai poate fi schimbat. Cineva spunea că, dacă n-ai un plan pentru banii tai, vor face ei un plan pentru tine.

Un alt factor important este influența anturajului. Ești cumva într-un grup de “petrecăreți” sau “plimbăreți”? Colegii tăi își comandă prânzul la catering sau ies în pauză să mănânce la restaurant? “Unde ieșim diseară?” e un refren des auzit în grupul tău de apropiați? Discuțiile voastre se limitează la haine, accesorii și gadget-uri? Te asigur că, oricât de organizat ai fi, anturajul tău te va împinge să faci lucruri pe care altminteri nu le-ai face. Presiunea socială e foarte puternică și, pentru o perioadă, poate ar trebui să-ți schimbi programul. Sunt șanse mari ca și ceilalți din grup să se afle în același haos financiar, dar nu vor să (și-l) recunoască.

5. Câștigă mai mult!

Am lăsat la urmă această idee pentru că, din experiență, am observat că o persoană dezorganizată care câștigă mai mult va fi și mai dezorganizată. Veniturile mai mari aplicate pe obiceiuri nesănătoase nu aduc nici un progres. Eu numesc asta “udatul buruienilor”. Dupa ce ți-ai făcut un buget și cheltuielile sunt sub control, hai să vedem ce poți face pentru a-ți crește veniturile.

În primul rând privește UNDE EȘTI – adică la actualul loc de muncă. E ceva ce ai putea să faci pentru a câștiga mai mult aici? Vorbește deschis cu managementul sau colegii de la resurse umane. Ore suplimentare, responsabilități sau proiecte noi…? Oricum te duci în fiecare zi acolo, cunoști compania, echipa, clienții, produsele… E o opțiune cu investiții și risc minime. Ba chiar noua ta atitudine proactivă s-ar putea să-ți aducă o promovare în scurt timp. Suntem într-o perioadă când companiile duc lipsă de angajați – o oportunitate bună pentru tine. Adesea întâlnesc oameni care, în căutarea de venituri suplimentare, se apucă de cursuri de cosmetică, coafor, manichiură, masaj… care necesită timp și investiții în produse și echipamente. Deci noi cheltuieli în timp ce veniturile sunt mici spre inexistente.

În al doilea rând privește ÎN JUR – ce resurse ai deja pe care poți să le pui la produs? O mașină care ruginește în parcare, consumând bani? Închiriaz-o! Un laptop folosit din când în când? Ce zici de un blog sau alte activități digitale? O cameră liberă? Ce zici de o colegă nouă de apartament? Cameră video sau foto, schiuri, patine și bicicleta cu care nu te-ai mai dat de ani buni? E timpul să le pui la vânzare. Iarași sunt opțiuni cu investiții și riscuri mici, în timp ce faci o binemeritată curățenie in universul tău.

În al treilea rând, privește ÎN INTERIOR – ce pasiuni, abilități sau cunoștințe ai pentru care alții ar fi bucuroși să plătească? Știi bine o limbă straină, să cânți la un instrument, să gătești sau să bricolezi? E ceva ce-ai putea face serile sau în weekend, fără să simți cum trece timpul? E cazul să faci bani din pasiunea ta. Pune anunțuri pe internet, printre prieteni sau prin cartier. Cine face ce-i place nu simte că muncește. Întotdeauna ai opțiunea să înveți pe altcineva sau să produci și să vinzi ceea ce știi și-ți place să faci.

Abia după ce ai epuizat primii trei pași, îți recomand să încerci alte opțiuni, precum un job part-time sau o colaborare / afacere. Aici, însă, ai mare grijă la parteneri și la promisiunile frumoase, care riscă să se transforme în devoratori de timp și bani. Abordează ideile cu realism rezervat, pentru că schemele get rich quick nu funcționeaza și șansele să ajungi Rubin sau Diamant într-un MLM până vine chiria luna viitoare sunt 0.

Te asigur că echilibrul financiar va aduce echilibru și în alte aspecte ale vieții tale: carieră, relații, sănătate, generozitate…

Banii au o calitate interesantă: se adună și se înmulțesc lângă cei care-i tratează cu responsabilitate și respect.

Educația financiară e despre viață, nu despre bani.

Citește și:

Cum treci de sezonul reducerilor fără să cheltui inutil

5 motive care te fac să cheltui excesiv

Author(s)

  • Adrian Asoltanie

    antreprenor, autor

    Adrian Asoltanie are o experiență de business de peste 25 de ani, din care 21 ca antreprenor. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009-2010 la nivel personal și de business, și-a dezvoltat pasiunea și misiunea de a-i ajuta și pe ceilalți să evite greșelile pe care le-a facut. Este preocupat, în special, de educația financiară în cuplu și pentru copii și este autorul primei cărți din România despre finanțe în cuplu: Dragă, unde-s banii? - lecții de viață pentru echilibru și prosperitate.  https://adrian.asoltanie.com/product/draga-unde-s-banii/ Adrian susține maratonul de educație financiară LIVE “Viata și Banii”, o serie de peste 220 de lecții și interviuri valoroase ce pot fi urmărite pe Youtube și Facebook. Grupul Viața și Banii este una dintre cele mai mari comunități de educație financiară din Romania cu peste 20.000 membri, iar podcastul Viața și Banii este, de asemenea, în topul platformelor educaționale. www.adrian.asoltanie.com [email protected]