În următoarele 4 minute vei afla:

– Care sunt vampirii tăi financiari.
– Când logica trebuie să învingă tentația.


Dacă și tu ești unul dintre acei oameni care poartă mereu povara datoriilor, sau care nu reușesc să-și plătească facturile la timp, înseamnă că ”te întinzi mai mult decât ți-e plapuma”. Cheltuitul peste măsură este o problemă cu care se confruntă multă lume. Iar principala sa cauză este incapacitatea de a planifica cheltuielile și de a construi un buget. Indiferent cât de mulți bani ai câștiga, dacă nu-i chibzuiești cu atenție, s-ar putea să te trezești înglodat în datorii sau de-a dreptul falit. Oamenii care au cheltuieli mai mari decât veniturile, de obicei, se bazează pe carduri de credit sau pe împrumuturi și cercul acesta vicios nu se încheie niciodată dacă nu se decid să-l rupă și să facă schimbări.

Cele cinci cauze, cele mai comune, ale cheltuitului peste măsură sunt: 

1. Achiziționarea de bunuri de proastă calitate

Atunci când dai banii pe bunuri de proastă calitate, probabil că vei ajunge să cumperi acest gen de bunuri mai des decât este cazul. De exemplu, atunci când îți cumperi haine sau încălțăminte de proastă calitate, ele nu vor rezista suficient cât să poți face economii. S-ar putea să fii nevoit să-ți cumperi pantofi noi la fiecare două luni, iar asta nu este deloc o strategie câștigătoare pentru buzunarul tău. Dacă vei ține cont, în primul rând, de calitate atunci când plănuiești o nouă achiziție, vei putea face economii. În acest fel, lucrurile tale vor rezista mai multă vreme, iar tu-ți vei da seama că nu mai este cazul să le înlocuiești cu altele noi atât de des. Înainte de a face achiziția, evaluează mai multe opțiuni și cumpără de la comercianții care oferă lucruri de calitate. Poți chiar să ceri recomandări de la prieteni, pentru a te asigura că faci cele mai inspirate investiții. 

2. Dorința de a ieși în evidență pe social media

Adesea, stilul de viață pe care-l afișează mulți pe social media nu poate fi susținut de veniturile lor reale. Dacă-ți dorești să devii popular pe platforme de socializare, s-ar putea să fii tentat să cheltuiești peste măsură, pentru a-ți impresiona audiența. Ca să poți ține pasul cu ritmul accelerat din social media, trebuie să fii mereu în tendințe, iar asta costă mult. De asemenea, dacă urmărești celebrități în rețelele de socializare, s-ar putea să fii tentat să cheltuiești excesiv, pentru a arăta sau a te simți ca ele. Însă, asta nu înseamnă decât să arunci banii pe fereastră și să ajungi să fii acaparat de datorii. Nu-ți cheltui banii doar pentru a alimenta o imagine virtuală! 

3. Teama de a fi altfel decât ceilalți

Sunt foarte mulți cei care nu stăpânesc arta de a spune ”NU!”, fără a se simți vinovați sau fără a se justifica. Dacă faci și tu parte din această categorie, este posibil să cheltuiești inutil, de frică să nu ratezi ceva din ce fac ceilalți. Pur și simplu nu vrei ca prietenii tăi să se distreze fără tine sau te temi că te-ar putea marginaliza, dacă nu mergi cu ei în seria interminabilă de concedii și vacanțe. Este în regulă să nu te alături prietenilor tăi, atunci când merg la sesiuni de shopping, dacă bugetul tău nu-ți permite acest lucru. Evită să-ți deschizi portofelul dincolo de posibilități, numai pentru a te face acceptat de ceilalți. Dacă grupul tău de prieteni pune mereu presiune pe tine să cheltui peste măsură, poate că ar trebui să îți cauți prieteni noi.  


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Incapacitatea de a evalua piața

Dacă vrei să fii o persoană cumpătată la cumpărături, este important să evaluezi bine piața înainte de a face o investiție. Astfel, vei știi care sunt prețurile practicate pentru diferite bunuri sau servicii și nu vei ajunge să plătești mai mult decât merită. Compararea prețurilor este o altă tehnică ce te va ajuta să faci economii, care n-ar fi posibile dacă n-ai fi bine informat. De exemplu, dacă ai nevoie de un aspirator de acarieni eficient, ori un dispozitiv anti-insecte accesibil ca preț, ai face bine să sondezi piața pentru a identifica cea mai bună opțiune. Procedând astfel, nu vei sfârși prin a cheltui mai mulți bani decât este cazul. 

5. Accesul facil la banii tăi

Având la dispoziție o multitudine de posibilități de accesare a veniturilor tale, fără să ai nevoie de lichidități este mult mai riscant, pentru marea majoritate, să cheltuie sub imperiul impulsivității. Prezența pe piață a cardurilor de debit și platformele pe care putem opera cu bani digitali au făcut posibile cumpărăturile fără bătăi de cap. Însă, cardul de credit, care-ți dă posibilitatea să cheltui bani pe care nu-i ai, s-ar putea să fie inamicul principal al progresului tău. Pentru a evita această capcană, încearcă să-ți plafonezi resursele de bani digitali, în special pe acelea care-ți permit să cheltui peste măsură. Poți chiar încerca să-ți economisești banii suplimentari într-un cont la termen. Astfel, ai avea acces rapid numai la fondurile de care ai nevoie pentru cheltuielile de bază. 

Cheltuitul excesiv este cel mai nesănătos obicei legat de finanțe. Dacă ai constatat că ești într-un perpetuu ciclu de datorii și nu-ți ajung niciodată banii, e necesar să îți schimbi stilul de viață. Reia argumentele aduse în discuție la noi și schimbă-ți atitudinea față de bani. 

Citește și:

Cum să ții grijile financiare sub control când ești la serviciu

Cum treci de sezonul reducerilor fără să cheltui inutil

Author(s)

  • Kimsea Brooks

    scriitoare

    Kimsea se definește a fi un Youtube Creator care vrea să ajute oamenii obișnuiți cu sfaturi pentru o viață mai bună.