În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce te simți mereu epuizat când e dezordine.
– Care sunt efectele secundare ale procesului de decluttering.


Auzim adeseori vorbindu-se despre super-alimente și medicamente-minune. Însă chiar există o cură miraculoasă pentru provocările majore ale vieții: o tehnică întru totul eficientă și potrivită în orice circumstanță.

Se numește debarasare de lucruri inutile (sau, în engleză, decluttering) și presupune să renunți la lucrurile care nu îți plac, pe care nu le folosești sau de care nu mai ai nevoie.

Poate că sună banal, sau chiar obositor, însă adevărul e că merită fiecare clipă și fiecare dram de efort pe care îl investești în această activitate. 

Iată 5 argumente care să te convingă!

1. Ordine în casă, ordine în minte

În calitate de consultant feng shui, am observat că aproape fiecare persoană care îmi mărturisește că se simte copleșită are o grămadă de lucruri care îi aglomerează casa sau spațiul de lucru. Am mai observat și că, odată ce lucrurile sunt triate lucrurile și e ordine, sentimentul de copleșire dispare. 

Cu toate astea, pare puțin contraintuitiv să te apuci să triezi și să faci ordine atunci când te simți copleșit. Pentru că, hei! – ești înglodat! Ești stresat! Ai treabă de nu-ți mai vezi capul! Să îți pui pe listă încă o activitate care să-ți încarce și mai tare programul pare nebunie curată. 

Dar aici greșești!

Adevărul este că o casă ordonată și aerisită are legătură cu o minte disciplinată. Cu alte cuvinte, îți este mult mai ușor să gândești limpede și să prioritizezi când toate lucrurile sunt la locul lor. E ca și cum mintea, emoțiile și programul tău s-ar disciplina instantaneu și fără efort. 

Ca să nu mai spun că, așa cum ești într-un plan, ești de fapt în toate aspectele vieții tale. Atunci când renunți la lucrurile inutile din spațiul tău fizic, renunți în mod implicit și la dezordinea din mintea ta. Adică la anxietate, la credințe limitative și la dialogul interior autodepreciativ

Așadar, dacă ești înglodat, stresat și super-ocupat, ai toate motivele să-ți faci un scop din a-ți face ordine. Serios, oprește-te din ce faci și fă ordine acum! Dă-te jos de pe rotița de hamster ca să poți duce ceva la bun sfârșit în loc să te epuizezi fără rost. 

2. Îți eliberezi mai multe ore din zi

Atunci când îți faci ordine, ca prin magie, programul tău zilnic devine mai puțin aglomerat.

Cum? În primul rând pentru că îți este mult mai ușor să găsești lucrurile de care ai nevoie, cum ar fi hainele în care arăți fabulos, o carte pe care chiar îți dorești să o citești, sau cheile mașinii. Pentru că sunt fiecare lucru e la locul lui!

În al doilea rând, pentru că îți va fi muuuult mai ușor să-ți faci curățenie în casă ulterior. Vorbesc despre înjumătățirea timpului necesar pentru menaj. 

Apoi, pentru că într-un mod mistic și inexplicabil, cu toate că nu aș putea explic exact cum, după o dereticare minuțioasă mă simt de parcă ziua ar avea brusc mai multe ore.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Faci efort fizic, deci pierzi din greutate

Cu ani în urmă, prima dată când am făcut un triaj și o debarasare serioasă, am scos saci enormi de gunoi plini, unul după celălalt, dintr-un apartament absolut minuscul.

Am slăbit vreo cinci kilograme fără să depun vreun efort orientat în acest sens. Adică, nu aveam prea multe kilograme în plus, iar acele kilograme au însemnat pentru mine o pierdere serioasă în greutate. 

Cum și de ce s-a întâmplat acest lucru? Din perspectivă științifică, nu am o explicație. Însă din punct de vedere holistic (și cuantic), totul este energie și totul este interconectat. Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că odată eliberată casa de lucrurile inutile, lucrurile s-au mișcat din punct de vedere energetic, iar corpul meu s-a aliniat noilor coordonate. 

Însă triajul și organizarea nu ar trebui să fie un eveniment singular, ci este un obicei bun de menținut pe parcursul întregii vieți. De-a lungul anilor am constatat că pe măsură ce am eliberat casa de lucruri inutile, am slăbit, am avut mai mult entuziasm pentru exercițiu fizic, am băut mai multă apă și am mâncat mai sănătos. 

4. Te energizează 

Într-un sens cât se poate de logic, debarasarea este o cale de a dizolva și de a înlătura energia blocată și stagnantă.

De exemplu, imaginează-ți că faci ordine în dulapurile din bucătărie. Alimentele expirate merg la compost sau la gunoi. Dacă găsești alimente în termenul de garanție, dar pe care nu crezi că le vei mânca înainte să expire, le poți dona unei bănci de alimente. Iar pe cele pe care vrei să le mănânci, dar ai uitat că le ai în dulap (oooh, da, pastele alea de hrișcă!), le folosești pentru a face o schimbare în meniul obișnuit. Fiecare dintre cele trei acțiuni este un exemplu de eliberare a energiei blocate sub forma caloriilor, prin mișcare. 

Așa cum spuneam mai devreme, toate cele sunt interconectate. Așa că această dinamică va acționa și la alte niveluri, în mod egal. Simplul fapt de a reintroduce în circuit energia din dulapurile din bucătărie va trimite mai multă energie către organismul tău, mai mult timp în programul tău și mai mult spațiu pentru idei noi și originale și pentru oportunități. 

În plus, te vei simți mult mai bine în propria bucătărie!

5. Te face să te îndrăgostești de casa ta

Petrecem atât de mult timp tânjind la ”casa noastră de vis”, încât ajungem să uităm să ne bucurăm de ceea ce avem în prezent. Eckhart Tolle spunea: ”Răspunde întotdeauna afirmativ momentului prezent… Acceptă ceea ce este. Spune da vieții – și viața va începe, dintr-o dată, să lucreze pentru tine, și nu împotriva ta.”

După ce faci un triaj minuțios și organizezi lucrurile de care ai nevoie, îți este mult mai la îndemână să spui da vieții tale și casei tale. De fapt, făcând ordine, îți onorezi casa, îți prețuiești viața și te bucuri de clipă exact așa cum este ea. Desigur, viața este într-o schimbare continuă, însă indiferent de cum se întâmplă să arate, poate fi absolut perfectă pentru tine, exact așa cum este ea. Iar casa ta de vis poate fi exact acolo unde te afli. 

Citește și:

Cu apartamentul la detox

Cum putem aduce natura în viața de zi cu zi

Author(s)

  • Tess Whitehurst

    autoare

    Tess Whitehurst este autoarea premiată a cărților Magical Housekeeping, The Good Energy Book și a multor alte cărți despre viață magică și spiritualizată. Articolele sale au apărut în publicații precum Writer’s Digest, Whole Life Times și Spirit & Destiny. De asemenea, a fost invitată la emisiuni matinale de știri de la Fox și NBC, precum și la Bravo TV, la “Flipping Out” . Este fondatoarea și facilitator în cadrul The Good Vibe Tribe, o comunitate spirituală online și hub educațional. Cunoaște-o mai bine pe www.tesswhitehurst.com.